TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  31.03.2020 08:02:43

V USA má koronavirus víc obětí než 11. září. Kromě experimentálního antivirotika Remdesivir testují další léky

Spojené státy americké v počtu nakažených překonávají veškeré ostatní světové země, včetně Číny nebo Itálie. Do boje s epidemií tak nasazují všechny možné zbraně, jako armádu nebo nepovolené léky.

Nákaza se v zemi poprvé objevila 20. ledna, od té doby si vyžádala již 3167 lidských obětí a 164 253 nakažených. Čísla rostou každým dnem, jen za poslední den přibylo 409 nakažených. Do boje tak vláda povolává všechny možné zbraně.

Šíření pandemie si vy USA vyžádalo již více obětí, než teroristické útoky 11. září 2001, které většina Američanů stále vnímá jako nejtragičtější událost novodobých amerických dějin. Obavy ale vyvolává i současné šíření koronaviru, které ovšem budí i velké vášně a diskuze. Ne každý totiž souhlasí s kroky, kterými se ubírá prezident země Donald Trump.

Emoce budí například stát New York, nejvíce zasažená oblast. Právě zde a v sousedním New Jersey je totiž zhruba polovina všech nakažených a téměř polovina všech obětí. Mnozí již mluví o nucené karanténě, které by mohla pomoci, sám prezident ji ale za nutnou nepovažuje.

Do nejpostiženější oblasti ale zamířila speciální zdravotní námořní loď, v provizorní nemocnici se proměnil také oblíbený Central Park. Podívejte se na reportáž.

V boji se stále ne zcela prozkoumanou nemocí Amerika nasazuje také dosud nepovolené léky. Kromě experimentálního antivirotika Remdesivir, o které USA nyní žádá celý svět a se kterým se léčí i jeden z vážných českých případů, nyní vládní americký úřad pro testování FDA povolil užití dalšího experimentálního léčiva. Miliony dávek dosud neprotestovaného antimalarika se již distribuují po celé zemi, mají být šancí pro nejtěžší případy.

Lék doporučil sám Donald Trump, jeho výsledky ale zatím nejsou tak průkazné jako v případě Remdesiviru. Navíc je nutné, jako u každého experimentálního léku, počítat s nežádoucími vedlejšími účinky a riziky. Jak upozornil list Washington Post, v případě nového antimalarika mohou být v ohrožení na životě pacienti se srdečními chorobami, případně lidé užívající souběžně další léky včetně některých antidepresiv.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688