TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  30.03.2020 11:27:00

Žlutá, červená a zelená osoba, moderní technika. Tak funguje chytrá karanténa

V pondělí začne na jižní Moravě testování tzv. "chytré karantény,“ která má pomoci v boji proti šíření koronaviru. Místo plošných opatření se počítá s rychlým izolováním nakažených pacientů za pomoci moderních technologií a armády.

"Chytrá karanténa je model, který má vést k tomu, abychom co nejrychleji zvládli epidemii a šíření v rámci populace, a nemuseli používat taková drastická plošná opatření, která v tuto chvíli máme,“ uvedl šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula na webu.

 

Základem "chytré karantény“ je zmapování pohybu infikovaného pacienta za posledních pět dní. To bude fungovat prostřednictvím mobilních dat od operátorů a historie platebních karet. Nakažený člověk však musí s tímto způsobem mapování souhlasit.

 

 

Pokud nemocný souhlas nedá, bude probíhat standardní epidemiologické šetření. "V takovém případě proběhne klasické trasování hygieniků, které funguje na bázi rozhovorů,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

 

Hygienici poté s infikovaným pacientem proberou, s kým se na různých místech potkal. Těmto lidem pak nařídí krátkodobou karanténu. "Budou označeni za tzv. žluté osoby a do několika hodin přijede odběrový tým,“ vysvětlil předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula.

 

Lidé, kteří mají vlastní auto, se budou moci na odběrová místa dopravit sami. Pokud se potvrdí pozitivní výsledek na koronavirus, infikovanému bude nařízena běžná karanténa. Stává se tak červenou osobou.

 

 

"V případě negativního výsledku se testovaní stávají tzv. zelenými a mohou se vrátit ke každodennímu životu,“ dodal Roman Prymula.

 

Šéf Ústředního krizového štábu také zmínil, že každý člověk by měl být v tomto systému ošetřen do tří dnů. Pokud bude "chytrá karanténa“ fungovat, rozšíří se po Velikonocích na celou Českou republiku.

 

Armáda bude následně koordinovat svou činnost s krajskými hygienickými stanicemi. "Speciální týmy v čele s armádou budou dezinfikovat místa, kde se nakažený pohyboval," dodal náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. 

 

Roman Prymula v pondělí také informoval, že zřejmě ve vedení krizového štábu skončí. Plně se chce totiž věnovat projektu "chytré karantény." Šéf krizového štábu to uvedl v rozhovoru pro Českou televizi.

 

Nemocnice zavádí nová bezpečnostní opatření kvůli šíření Covid-19. Více se dozvíte v následující reportáži:

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688