Cssz.cz (ČSSZ)
Důchody a penzijní  |  30.03.2020 09:48:00

Svátky letos mírně posunou splatnost důchodů

Některé termíny splatnosti všech druhů důchodů, které vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení, ovlivní zákonem stanovené státní a ostatní svátky.

Výplaty starobních, invalidních a pozůstalostních (vdovských, vdoveckých a sirotčích) důchodů letos mírně posunout svátky.

Jak konkrétně se výplatní termíny důchodů v roce 2020 změní?

Důchody s výplatním termínem: Budou vyplaceny:
Duben
v pátek 10. dubna 2020 ve čtvrtek 9. dubna 2020
v neděli 12. dubna 2020 v úterý 14. dubna 2020
Květen
v sobotu 2. května 2020 ve čtvrtek 30. dubna 2020
v pátek 8. května 2020 ve čtvrtek 7. května 2020
Červenec
v pondělí 6. července 2020 v úterý 7. července 2020
Prosinec
ve čtvrtek 24. prosince 2020 ve středu 23. prosince 2020

 

Důchody vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení buď bezhotovostním převodem na bankovní účet klienta, nebo v hotovosti prostřednictvím České pošty na adresu jeho bydliště. Klient si volí způsob výplaty důchodu při podání žádosti o dávku důchodového pojištění s tím, že kdykoliv později může požádat ČSSZ o změnu (PDF 150,88 kB).

Důchody se vyplácejí vždy dopředu, a to v pravidelných měsíčních lhůtách. Výplatní termíny důchodů vyplácených ČSSZ jsou sudé dny od 2. do 24. dne v měsíci. ČSSZ zajišťuje výplaty důchodů také do zařízení sociálních služeb s celoročním pobytem, kam se důchody vyplácejí 15. den v měsíci.

Více informací k důchodovému pojištění.

 

Tisková zpráva ke stažení (PDF 170,21 kB)


JAK POŽÁDAT ČSSZ O ZMĚNU ZPŮSOBU VÝPLATY DŮCHODU?

DŮCHOD JE VÁM VYPLÁCEN V  HOTOVOSTI NA POŠTĚ A CHCETE HO DOSTÁVAT NA ÚČET

Zařízení výplaty důchodu na účet fyzické osoby ČSSZ provede pouze na základě tiskopisu „Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazemnaúčetv České republice - majitel účtu“nebo „Žádost o zařízení výplaty důchodupoukazemnaúčetmanžela(manželky) v České republice“. Tiskopisy jsou k dispozici na webových stránkách ČSSZ: www.cssz.cz/cz/tiskopisy/duchodove-pojisteni. htm, na e-Portálu ČSSZ a také na okresních správách sociálního zabezpečení (v Praze na územních pracovištích Pražské správy sociálního zabezpečení, v Brně na Městské správě sociálního zabezpečení – dále jen OSSZ).

Vyberte odpovídající tiskopis podle toho, zda jste majitelem účtu, nebo manželem/manželkou majitele účtu. Vyplněný, podepsaný a bankou potvrzený tiskopis pak zašlete na  adresu:  Česká  správa  sociálního  zabezpečení,  Křížová  25,  225 08 Praha 5. Tiskopis je také možné podat prostřednictvím OSSZ.

DŮLEŽITÉ: Výplatu důchodu lze zařídit na účet důchodce jakožto oprávněné osoby, nebo jeho manžela/manželky. Na účet jiné osoby, např. potomka, rodiče, sourozence, druha, registrovaného partnera apod., ČSSZ výplatu zařídit nemůže. Výjimkou je pouze situace, kdy tato jiná osoba plní funkci zákonného zástupce nebo byla ustanovena opatrovníkem či zvláštním příjemcem důchodu, popř. zastupuje-li oprávněného jako tzv. člen domácnosti dle ust. § 49 a § 50 občanského zákoníku.

DŮCHOD JE VÁM VYPLÁCEN NA ÚČET A CHCETE SI HO VYZVEDÁVAT V HOTOVOSTI NA POŠTĚ

 


O zrušení výplaty důchodu na účet a její zařízení v hotovosti prostřednictvím pošty je nutné ČSSZ písemně požádat. Postačí formou vlastnoručně podepsaného dopisu, ve kterém uvedete své rodné číslo a přesnou adresu trvalého bydliště. Je možné použít také formulář „ Žádost o zrušení výplaty důchodu poukazem na účet“, který je k dispozici na webových stránkách ČSSZ:

www.cssz.cz/cz/tiskopisy/duchodove-pojisteni.htm, na e-Portálu ČSSZ a na OSSZ.

Žádost můžete zaslat také v elektronické podobě podepsanou uznávaným elektronickým podpisem na adresu e-podatelny: posta@cssz.cz nebo datovou zprávou prostřednictvím informačního systému datových schránek do datové schránky ČSSZ ID: 49kaiq3.

Výplata důchodu v hotovosti je však zpoplatněna za každou splátku důchodu částkou 21 , od dubna 2020 činí zpoplatnění 29 . Vyplácený důchod bude o uvedenou částku ponížen. Zpoplatnění se netýká  důchodů přiznaných před 1. lednem 2010.

DŮCHOD JE VÁM POUKAZOVÁN NA ÚČET DO BANKY A CHCETE HO POSÍLAT NA JINÝ ÚČET

O zasílání důchodu na jiný účet (do jiné banky) požádáte tiskopisem „Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet v České republice - majitel účtu“nebo „Žádostozařízení výplatydůchodupoukazemnaúčetmanžela(manželky) v České republice“. Tiskopisy jsou k dispozici na webových stránkách ČSSZ: www.cssz.cz/cz/tiskopisy/duchodove-pojisteni.htm, na e-Portálu ČSSZ a také na OSSZ. Vyplněný, podepsaný a bankou potvrzený tiskopis pak zašlete na adresu: Česká správa sociálního zabezpečení, Křížová 25, 225 08 Praha 5. Tiskopis je také možné podat prostřednictvím OSSZ.

DŮLEŽITÉ: U každé změny způsobu výplaty platí, že je provedena zpravidla od 2., nejpozději od 3. výplatního měsíce po datu doručení žádosti.

Více informací k výplatě důchodu s ohledem na konkrétní situaci vám ochotně poskytnou každý pracovní den pracovníci call centra na tel. čísle 800 050 248.

Kontaktujte nás: DŮCHODOVÉ POJIŠTĚNÍ NEMOCENSKÉ POJIŠTĚNÍ TECHNICKÁ PODPORA 800 050 248  FacebookuNajdete nás na 

Vydala Česká správa sociálního zabezpečení v srpnu 2017, aktualizováno v prosinci 2019.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688