TNBiz (TN.cz)
Práce  |  30.03.2020 08:31:42

Na co máte v době koronaviru nárok v práci pokud o práci přijdete?

Mnoho zaměstnanců se obává, že přijde kvůli epidemii koronaviru a s ní spojenými opatřeními o práci. Další lidé jsou v karanténě nebo se starají o dítě a netuší, na jaké dávky mají nárok. Připravili jsme proto přehledný manuál pro zaměstnance.

Otázky a odpovědi pro zaměstnance dalo dohromady ministerstvo práce a sociálních věcí. Redakce TN.cz z nich vybrala to nejdůležitější. Už dříve jsme přinesli manuál na dobu krize pro OSVČ a také pro dlužníky. Nyní jsme se zaměřili na zaměstnance.

Nařízená domácí karanténa

Ať už jste se nakazili, nebo se jen vrátili ze zahraničí, musíte podle pokynů vlády zůstat v izolaci. Praktický lékař vám v takovém případě vystaví eNeschopenku z důvodu domácí karantény. V takovém případě budete pobírat náhradu mzdy, jako kdybyste byli nemocní.

Prvních 14 dní budete dostávat 60 procent průměrného výdělku od zaměstnavatele. Od 15. dne nemoci nebo karantény máte nárok na nemocenskou

Práce z domova

Pokud se se zaměstnavatelem dohodnete na tom, že budete pracovat z domova, pobíráte mzdu v plné výši. I v případě, že jste v karanténě, můžete pracovat tzv. na home office. Musíte se na tom ale vždy dohodnout se zaměstnavatelem.  

Uzavřená firma

I kdyby se firma nebo provozovna, ve které pracujete, zavřela, zaměstnavateli to nedává právo vás propustit. Podle zákoníku práce jde totiž o překážku na jeho straně. Měli byste proto dostávat náhradu mzdy ve výši 100 procent průměrného výdělku. Vláda připravila pro takové případy program tzv. kurzarbeitu, který má podnikům ve zvládnutí krize pomoci.

Nedostatek surovin a zakázek

Pokud pro vás šéf nemá práci z důvodu prostoje (například nepřišlo dost surovin pro výrobu), náleží vám podle zákoníku práce 80 procent průměrného výdělku. V případě, že nemá firma odbyt nebo o její další výrobky zákazníci nestojí, měli byste pobírat náhradu mzdy ve výši 60 procent průměrného výdělku.

Péče o dítě

Mnoho lidí muselo zůstat doma kvůli tomu, že se uzavřely školy a o jejich děti se tak nemá kdo starat. Rodiče dětí mladších 13 let nebo zdravotně postižených bez omezení věku mohou po celou dobu uzavření čerpat dávku ošetřovného. Ta je znovu 60 procent průměrného výdělku a dostává ji vždy jeden rodič, přičemž se mohou střídat.

Nemocný člen domácnosti

Onemocněl-li vám partner nebo blízký, se kterým žijete, máte také nárok na ošetřovné. Ale pozor, platí to jen v případě, že jeho zdravotní stav vyžaduje nezbytné ošetřování. O tom rozhoduje jeho lékař.

Pokud měl tedy váš manžel pozitivní test na koronavirus, ale nemoc má u něj lehký průběh, pravděpodobně vaši péči nepotřebuje. Na druhou stranu v takovém případě nejspíše dostanete nařízenou karanténu také.

Obavy z výpovědi nebo snížení platu

Pokud se obáváte toho, že vás šéf propustí, protože máte koronavirus, pečujete o dítě nebo musel zavřít obchod, ve kterém pracujete, nemusíte. Zaměstnavatel vám může dát výpověď jen z důvodů uvedených v zákoníku práce

Stejně tak vám nemůže zkrátit pracovní úvazek, pokud se na tom neshodnete, nebo snížit mzdu, pokud není určena mzdovým výměrem. I v takovém případě ale musí důvod snížení spočívat ve vykonávané práci

Nařízení zaměstnavatele

Zaměstnavatel vám nemůže nařídit čerpání dovolené ani změnit směny ze dne na den. V obou případech vám to musí dát vědět alespoň dva týdny předem. O neplacené volno si musíte zažádat sami, šéf vám ho nařídit nemůže.

Jako zaměstnanec nemusíte vykonávat jinou práci, než máte ve smlouvě. S vedoucím se na tom musíte vždy dohodnout. Činnost, která by ohrožovala váš život nebo zdraví, pak máte právo odmítnout a nebude to posuzováno jako nesplnění povinnosti.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

31.03. 18:11  Plat za částečnou nezaměstnanost (Laborantka)
30.03. 11:01  prace (Libor)
30.03. 10:50  prace (Libor)

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19



Přečtěte si také:

05.03.2021Za rok přišlo v ČR o práci 84 tisíc lidí Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
05.02.2021V lednu přišlo o práci 17 tisíc lidí Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688