mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  29.03.2020 16:44:00

Opatření v souvislosti s COVID-19 na území Saúdské Arábie, Bahrajnu a Ománu

Opatření v souvislosti s COVID-19 na území Saúdské Arábie, Bahrajnu a Ománu

24.03.2020 / 20:45 | Aktualizováno: 29.03.2020 / 16:44

Velvyslanectví ČR v Rijádu informuje o opatřeních přijatých v souvislosti s šířením COVID-19 v Království Saúdské Arábie, Království Bahrajn a Sultanátu Omán.

Saúdská Arábie

  • Zákaz vycházení ve městě Džidda (Jeddah) byl dne 29.3. rozšířen od 15 do 6 hodin.
  • Vláda Saúdské Arábie dne 28.3.2020 do odvolání prodloužila pozastavení všech mezinárodních letů (původně od 15.3. na dobu 14 dnů) a vnitrostátních letů a přepravy – autobusy, vlaky a taxi (původně od 21.3.2020 na dobu 14 dnů). Od 26.3. platí také zákaz cestování mezi provinciemi.
  • Vláda Saúdské Arábie zpřísnila dosavadních opatření a oznámila, že od 26.3.2020 bude ve městech Rijád, Mekka a Medína zákaz vycházení platit již od 15 hodin. Od této doby bude také zákaz cestování z/do těcho měst a zákaz cestování mezi provinciemi.
  • Od 23.3.2020 platí denní zákaz vycházení od 19:00 hod do 6:00 hod na 21 dnů, sdělení o existujících výjimkách je na https://www.spa.gov.sa/viewfullstory.php?lang=en&newsid=2050408
  • jsou uzavřeny obchody a obchodní domy s výjimkou lékáren a obchodů s potravinami jako jsou supermarkety a hypermarkety, to neplatí pro malé komerční obchody, za předpokladu, že nejsou součástí nákupních center. Restaurace a kavárny jsou omezeny jen na dodávkovou službu a "takeaway". Jsou zakázana shromáždění na veřejných místech v parcích, plážích, resortech, veřejných místech pro stanování a oddych a přírodních parcích.
  • od 15.3.2020 jsou na dobu 14 dnů pozastaveny všechny mezinárodní lety a uzavřeny mořské cesty. Pozemní přechody do okolních zemí jsou uzavřeny.
  • Od 21.3.2020 je po dobu 14 dnů pozastavena veškerá pozemní doprava - vlaky, autobusy, taxi služba a domácí lety.
  • Dočasně je pozastaven vstup na území království za účelem malé muslimské pouti (umra) včetně návštěvy tzv. Prorokovy Mešity v Medíně.
  • Dočasně pozastaven vstup na území království držitelům turistických víz ze zemí výrazně zasažených koronavirem, pro aktualizace sledujte informace vydané Ministerstvem zdravotnictví Saúdské Arábie, dále lze využít informační linku ministerstva 937 nebo online chat.
  • Dočasně jsou uzavřeny pozemní přechody s Bahrajnem, Kuvajtem a Spojenými Arabskými Emiráty.
  • Dočasně platí zákaz cestování pro občany Saúdské Arábie a doporučuje se jejich návrat do KSA.
  • V případě dotazů můžete kontaktovat Velvyslanectví Saúdské Arábie v Praze nebo navštívit webové stránky https://visa.visitsaudi.com, kde je dostupný online chat v anglickém jazyce. Pokud dočasně nemůžete opustit zemi je třeba hlídat si platnost víz/povolení k pobytu a požádat si včas o jejich prodloužení. https://www.mzv.cz/riyadh/cz/zpravy_a_udalosti_upozorneni/informace_pro_ceske_turisty_pobyvajici_v.html

Bahrajn

  • Vláda Bahrajnského království dočasně do odvolání pozastavila visa on-arrival na všech vstupních místech, cizinci musí mít platná víza před nástupem k odletu.
  • Všichni přijíždějící do země budou podléhat karanténě a dodatečným vyšetřením, osoby bez příznaků 14 denní vlastní izolaci, osoby s příznaky chřipky budou podléhat karanténím opatřením.
  • Osoby, které navštívili nebo tranzitovali behem 14 dnů před příjezdem do země přes Irán, Irák nebo Libanon, budou podléhat přísným testům a karanténě ve vládních zařízeních.
  • Školy a univerzity jsou uzavřeny, zakázané je shromažďování více než 20ti osob, některá zábavní zařízení jsou uzavřena, restaurace zústávají otveřené jen pro "takeaway" a donáškovou službu.
  • Pro aktualizaci situace sledujte webové stránky tiskové agentury Bahrain News Agency nebo se obraťte na bahrajnskou horkou linku 444 provozovanou ministerstvem zdravotnictví Bahrajnu.

Sultanát Omán

  • Vláda Ománu oznámila, že od poledne 29.3.2020 (GMT +4) budou až do odvolání pozastaveny všechny mezinárodní lety z/do Ománu. Pokud plánujete Omán opustit, je třeba tak učinit před 29.3.2020 ještě s pomocí dostupných spojů. Pokud jste aktuálně v zemi, obraťte se na svou leteckou společnost nebo cestovní kancelář. Všichni turisté by měli Omán opustit.
  • Od 18.3.2020 až do odvolání mohou do Ománu vstupovat pouze občané Ománu. Cizinci mohou Omán opustit, ale nebude jim umožněn návrat. Ománské ministerstvo cestovního ruchu doporučuje všem turistům opustit Omán.
  • Vláda Ománu také oznámila, že od 18.3.2020 budou do dovolání uzavřeny/zrušeny mešity, veřejné akce, konference, všechna turistická místa (včetně vádí a míst na piknik), obchody a obchodní domy (kromě supermarketů, klinik, lékáren a oční optiky), tržiště, restaurace a kavárny (včetně v hotelech) - kromě donáškové služby, tělocvičny, lázně a kadeřnictví. Vláda oznámila, že není povoleno žádné shromažďování, vč. na plážích.
  • Od 13.3.2020 přestal Omán vydávat turistická víza na dobu nejméně 30 dnů.
  • Všichni, kdo přicestovali do Ománu po 2.3.2020 musí být povinně v karanténě - porušení se trestá.
  • Pro více informací o přijatých opatřeních doporučujeme kontaktovat ministerstvo zdravotnictví v Ománu na +968 2444 1999 mezinárodní letiště v Maskatu +968 2435 1234 nebo Ománskou královskou policii na e-mailu : info@rop.gov.om.

Více informací ke koronaviru, včetně dopručení jak snížit riziko nákazy naleznete na webové stránce Ministerstva zdravotnictvi ČR.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688