mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  30.03.2020 00:45:00

Aktuální informace a opatření v Austrálii a na Novém Zélandu (aktualizace 29.3.2020) - koronavirus

Aktuální informace a opatření v Austrálii a na Novém Zélandu (aktualizace 29.3.2020)

27.03.2020 / 06:31 | Aktualizováno: 30.03.2020 / 00:45

Opatření spojené s šířením viru COVID-19
Vzhledem ke stále se snižujícímu počtu leteckých spojení NALÉHAVĚ ŽÁDÁME všechny občany ČR, kteří v současnosti v Austrálii a na Novém Zélandu pobývají a plánují návrat do ČR v příštích dnech/týdnech, aby využili všech dostupných možností pro co nejdřívější návrat do ČR.


Austrálie:

Aktualizace:

Omezení platná od 25.3. byla dne 29.3. 2020 rozšířena:

  • Veřejné shromažďování je omezeno na 2 osoby, s výjimkou osob ze stejné domácnosti
  • Obyvatelé mají zůstat doma, ledaže se jedná o cestu do práce, nákup základních potřeb, cestu za lékařskou péčí, cestu za účelem péče o ostatní či sportem v rámci nařízených omezení
  • Seniorům od 70 let výše je doporučeno izolovat se doma, stejně jako seniorům nad 60 let s chronickými chorobami a původním obyvatelům Austrálie nad 50 let
  • Veřejná hřiště, venkovní tělocvičny a skateparky jsou od 30.3. 2020 uzavřeny. Skupinové cvičení je zakázáno, povoleny jsou jen osobní lekce s trenérem
  • 6 měsíční odklad na vystěhování nájemníků, pokud nemohou plnit své závazky z důvodu finanční nouze

Od 25.3. 2020 jsou v platnosti následující omezení:

  • Svatby mohou sestávat pouze ze svatebčanů, svědků a oddávajícího (5 osob)
  • Pohřby v maximálním počtu 10 osob za předpokladu dodržení pravidla 4 m2 na osobu
  • Aukce, aukční domy, prohlídky nemovitostí jsou zakázány
  • Občerstvení (food courts) v nákupních centrech mohou pouze nabízet jídla na odnášku. Samotná nákupní centra zůstávají otevřena
  • Kosmetické salony (nehtová studia, opalovací, tetovací studia), masáže jsou uzavřeny
  • Zábavní parky jsou uzavřeny
  • Vnitřní i venkovní hřiště pro děti jsou uzavřena
  • Sportovní aktivity (utkání) jsou zakázána
  • Plavecké stadiony jsou uzavřeny
  • Komunitní a rekreační centra, fitness centra, jógová studia,welness studia sauny jsou uzavřena
  • Galerie, muzea, národní instituce, historické památky, knihovny jsou uzavřeny
  • Kadeřnictví jsou otevřena za předpokladu dodržení pravidla 4 m2 na osobu, klient nesmí strávit dobu delší než 30 min
  • Aktivity typu "bootcamp" a venkovní tréninky jsou omezeny na 10 osob, je nutno dodržovat "social distancing"
  • Státy a teritoria učiní rozhodnutí ohledně trhů, trhy s jídlem mají výjimku
  • Státy a teritoria zváží pravidla ohledně zamezení domácích oslav a párty.

Od 12:00 dne 23.3 2020 jsou uzavřeny všechny restaurace a kavárny (provoz omezen na odnášku), kluby, kina, kasina, církevní prostory, tělocvičny. Nadále platí zákaz z 16.3. ohledně pořádání venkovních akcí s počtem účastníků vyšší než 500 (koncerty, sportovní utkání atp.)

K 22.3. 2020 Jižní Austrálie, Severní teritorium, Tasmánie a Západní Austrálie uzavřely své hranice i pro pohyb osob mezi jednotlivými státy- po každém příchozím je vyžadována 14-denní karanténa.

Od 20.3. 2020 21:00 východoaustralského času platí úplný zákaz vstupu všech cizinců na území Austrálie (neplatí pro držitele povolení k trvalému pobytu). U občanů a rezidentů Austrálie je povinná 14 denní domácí karanténa. Informace pro cestovatele týkající se karantény najdete zde: Isolation Guidance

Zároveň platí zákaz přistávání výletních (cruise ships) v australských přístavech. Lety z pevninské ČLR a Jižní Koreje jsou až do odvolání zrušeny.

Aktuální informace najdete na stránkách NSW Department of Foreign Affairs, DFAT Canberra: (https://www.homeaffairs.gov.au/news-media/current-alerts/novel-coronavirus)

V případě podezření na nákazu COVID-19 kontaktujte: The National Coronavirus Health Information Hotline: 1800 020 080

Na základě informace poskytnuté Australian Border Force (ABF) upozorňujeme, že s ohledem na zákaz vycestování občanů Austrálie a osob s trvalým pobytem v Austrálii ode dne 25.3. 2020 ABF nadále neumožňuje osobám s dvojím občanstvím vycestovat z Austrálie (více zde).


Nový Zéland:

Aktualizace:

Od půlnoci z 27. na 28.3. 2020 vstoupí v platnost zákaz hromadné dopravy v rámci Nového Zélandu (vnitrostátní lety, trajekty, dálkové autobusy, apod.).

Od poledne 26.3. přestalo platit tzv. okno pro transfery přes Austrálii pro návrat do Evropy. Pro odlety po 26. březnu 2020 (12.00) budou žádosti o tranzit řešeny prostřednictvím tzv. Commisionner´s exemption process. Formulář k podání žádosti (elektronicky) je k nalezení zde. K žádosti, prosím, přiložte kopii datové stránky cestovního dokladu a letenky.

Novozélandská vláda nadále neumožňuje cestovatelům z pacifických ostrovů tranzit přes letiště v Aucklandu na lety do jakékoliv destinace. Podrobné informace k nalezení na webu NZ Immigration

Od 25.3. 2020 vstoupil Nový Zéland do nouzového stavu fáze 4, což je efektivní plná karaténa země. Školy jsou uzavřeny, zachovány jsou pouze základní služby nutné pro fungování, omezeno je cestování, nařízená je práce z domova. K cestě na letiště za účelem odletu je potřeba mít u sebe platnou letenku.

Novozélandská vláda aktivně odrazuje od realizace cest za jakýmkoliv účelem na NZ.

S platností od 0.00 dne 20.3.2020 (půlnoc z 19. na 20.3.2020) platí úplný zákaz vstupu všech cizinců na území Nového Zélandu (neplatí pro držitele povolení k trvalému pobytu).

Od půlnoci 15.3. 2020 je po všech příchozích na NZ požadována karanténa - včetně občanů NZ a osob s trvalým pobytem na NZ (netýká se pouze některých pacifických ostrovů, které mají nulový výskyt koronaviru). Po příletu je nutné následovat instrukcí Health Officer, je vyžadována registrace na HealthLine a upřesnění ve smyslu zejména místa, kde bude sebe-karanténa probíhat.

Dodržování karantény je kontrolováno policií a zdravotními orgány, v případě porušení se jedná o trestný čin, za který hrozí uvěznění, pokuta a deportace.

V případě blížícího se vypršení vašeho platného víza/NZeTA/povolení k pobytu/WHS je nutné co nejdříve kontaktovat Immigration a požádat o prodloužení, případně jiný typ víza. Žádosti je ideální podávat online. Poplatky nejsou odpuštěny.

Od 19.3. 2020 platí zákaz akcí ve vnitřních prostorách s počtem osob 100 a více.

Platí zákaz přistávání výletních (cruise ships) v NZ přístavech.

Lety z Jižní Korey na Nový Zéland jsou až do odvolání zrušeny. Zákaz letů z pevninské ČLR byl prodloužen do 17.3.2020. Tato opatření se nevztahují na Hong Kong, Taiwan a Macao. Zákaz vstupu po pobytu v ČLR a Íránu platí pro všechny osoby vyjma občanů NZ a Austrálie a jejich přímých rodinných příslušníků, resp. osob s trvalým pobytem na NZ/AUS (pokud tito občané pobývali 14 dnů před vstupem na NZ v ČLR, musí se podrobit 14 denní domácí karanténě). Zákaz vstupu platí rovněž pro členy posádky a pasažéry lodi Diamond Princess a případně dalších výletních lodí (cruiseships) dle jejich trasy.

Z důvodu přijímaných opatření mohou být prodlouženy lhůty k udělování víz. Imigrační úřad NZ zřídil speciální telefonní linku (zvláštní linka pro volající v rámci NZ a ze zahraničí).

Aktuální informace najdete na stránkách New Zealand Immigration: https://www.immigration.govt.nz/about-us/media-centre/news-notifications/coronavirus-update-inz-response



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688