TNBiz (TN.cz)
Investice  |  29.03.2020 23:00:12

Na jak dlouho se prodlouží nouzový stav? Opozice chce 14 dní, vláda déle

Mezi opozicí a vládní koalicí vzniká spor o prodloužení stavu nouze. O návrhu premiéra Andreje Babiševláda jednat příští týden, nebude už ale moci rozhodnout sama. Teď už bude potřebovat souhlas Sněmovny. Vláda požaduje další měsíc, část opozice 14 dní.

Stav nouze, který vyhlásila vláda před 17 dny, platí do 12. dubna. Už teď je jasné, že bude delší. Premiér Andrej Babiš (ANO) poprvé mluvil o prodloužení stavu nouze před dvěma dny.

 

Podporuje ho i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch či ministr vnitra Jan Hamáček. Hlavním argumentem je, že nárůst počtu pozitivních případů nezpomaluje. "Vstupujeme nyní do kritické fáze epidemie nemoci Covid-19," sdělil Vojtěch (za ANO).

 

"Nemáme jinou alternativu než požádat Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, a to na dobu 30 dní. Pokud by skončil, znamenalo by to obrovské komplikace při zajišťování ochranných pomůcek pro naše obyvatelstvo a pro pracující v první linii a to si teď nemůžeme dovolit," uvedl Hamáček (ČSSD).

 

 

Nouzový stav dává vládě volnou ruku k provádění rychlých opatření i bez zadávání veřejných zakázek. Jenže kabinet tentokrát potřebuje souhlas Sněmovny. "Pokud odborníci mají za to, že to je nezbytné, tak jsem pro," prohlásil předseda SPD Tomio Okamura.

 

Část opozice ale nechce vládě nechávat tak velké pravomoci na příliš dlouho. "Jsme připraveni se sejít k rozhodování v kratším intervalu. Bylo by na místě prodlužovat nouzový stav maximálně o 14 dní," myslí si místopředseda ODS Martin Kupka.

 

 

"Klidně se znovu sejdeme, znovu ho prodloužíme. Ale nechce se nám dávat vládě tak dlouhý bianco šek. Na co potřebujete stav nouze v jednotlivých resortech? To není jasné. To chceme slyšet. Chceme znát cíle," souhlasí předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

 

Jedním z opatření, které se bude na vládě probírat, je i návrh ministra zahraničí, aby se karanténní opatření týkala i těch, kteří se budou do Česka vracet odkudkoli.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688