Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  29.03.2020 14:30:50

Na pražské burze v týdnu hned čtyři emise poskočily dvouciferně, nervozita každopádně přetrvává

  • akcie ČEZ čtvrtý týden v řadě ovládly likviditu na pražské burze, z celkových zobchodovaných téměř 4,5 mld. se postaraly tentokrát „jen“ o necelou třetinu 
  • O2 vlastní akcie stále neodkupuje, KOFOLA program nákupu téměř 20 tis. vlastních akcií již zrealizovala
  • šéf Avastu Vlček zainvestoval do firemních akcií 5,24 mil. GBP (téměř 160 mil. ), díky opčnímu programu je však oproti tržní ceně koupil zhruba za třetinu
  • banky reagují na výzvy regulátorů – po MONETA letošní dividendu ruší i KB; ERSTE rozhodnutí odkládá, stejně tak i PHILIP MORRIS a KOFOLA
  • ceny elektřiny, zejména krátkodobých kontraktů, zamířily dále níže (kontrakt na duben již letos zlevnil na polovinu pod 19 EUR/MWh)

Výrazné dění na finančních trzích, a tedy i na pražské burze, pokračovalo také v uplynulém týdnu. Po třech týdnech ztrát tentokrát se solidním pozitivním výsledkem a to zásluhou všech titulů. Zmírnění předchozích propadů mohlo být dokonce ještě výraznější, nebýt druhé poloviny týdne, kdy optimismus začal vyprchávat. Index PX po výletu až k 860 bodům, nakonec zakončil u 781 bodů, polepšil si tedy oproti předchozímu pátku o 5,74 %.

Nejvíce v posledních dnech mohli vydělat investoři, kteří nově vložili prostředky do akcií CETV. Ty totiž v týdnu poskočily o čtvrtinu, přesto tím zredukovaly jen zhruba polovinu letošních ztrát. Banka Goldman Sachs reportovala téměř 2,5 % podíl na hlasovacích právech v mediální společnosti. Burza Nasdaq pak ve své pravidelné statistice odtajnila pokles short pozic na nová minima (více zde).

 

Z hlediska kurzové ziskovosti druhá příčka v týdnu patří akciím likérky STOCK. Bronz pak stále značně volatilním akciím Avast, které i díky tomu lákají více investorů, resp. zaznamenávají nadprůměrnou likviditu. V týdnu jim v tomto ohledu patřilo 5. místo, když majitele vyměnily za téměř 352 mil. . Oběma titulům pomáhalo v Praze navíc oslabení korunylibře. Nicméně zatímco překvapivě akcie STOCK se zde přestaly obchodovat s prémií, akcie Avast jakoby chtěli v pátek v závěru Londýnu o cca 3 utéct.

Svou vahou volatilitu indexu PX však v týdnu tentokrát ovlivnily nejvíce akcie ERSTE. Snažily se vymanit ze statistiky letos výkonnostně nejhoršího titulu, když poskočily až na hranici 600 . V pátek však již bojovaly u hranice o 100 nižší. S menší intenzitou podobný vývoj předvedly i akcie konkurenčních bank MONETA a KB, resp. i akcie pojišťovny VIG. U posledně zmiňovaného finančního titulu zatím ke změně návrhu letošní dividendy nedošlo, zatímco ERSTE na výzvu rakouského regulátora na pozastavení výplaty zisku akcionářům zareagovala odložením rozhodnutí, resp. odložením samotné valné hromady plánované původně na 13. května.  

O nádech z historických minim se solidně pokoušely akcie KOFOLA. V návaznosti také na zveřejněné hospodářské výsledky vylétly až na 233 , avšak všechny zisky neudržely. Vedení rovněž očekává výraznější „dopady koronaviru“ do budoucího hospodaření a tak zatím o návrhu výše letošní dividendy nerozhodlo. Ukázalo se také, že nápojová firma naplnila schválený nákup téměř 20 tis. vlastních akcií již v předcházejícím týdnu a více než polovinu z nich zdarma v rámci motivačního programu v týdnu přerozdělila čtyřem manažerům.

Hlavní domácí titul ČEZ rovněž všechny zisky po výletu až na 440 neudržel, když investoři přeci jen začali brát v úvahu klesající ceny elektřiny. Do výrazných nákupů firemních akcií se každopádně pustil šéf dozorčí rady Otakar Hora (podrobnosti zde). Energetická firma mj. pokračuje ve svém záměru vstoupit do projektu těžby lithia na Cínovci. Nicméně se zdá, že oproti dřívějším předpokladům „mateřské australské EMH“ se termín samotné produkce dále vzdaluje (na rok 2023).

 

Zmínit lze, že valnou hromadu díky současné situaci kromě zmiňované ERSTE odložil ještě PHILIP MORRIS.. Letošní setkání akcionářů na plánovaný termín zatím udržují O2, KB i MONETA. Záležet ale bude, zda nebudou přetrvávat restrikce. Zmiňované banky nicméně vyzývají ke korespondenční účasti/hlasování. Trhy každopádně nadále budou hledět na dění ohledně koronaviru, resp. v kontextu zpráv ohledně blízkosti či vzdálenosti opětovného startu ekonomik(y) příslušným směrem reagovat.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688