Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.03.2020 11:19:20

Víkendář: Nenechme se při poskytování pomoci obalamutit jako při poslední krizi


Podpora firemního sektoru je nutným krokem pro zmírnění ekonomického dopadu současné pandemie. Ekonom Matt Stoller ale na stránkách ProMarket dodává, že je nutné pečlivě zvážit, jak a komu bude pomoc poskytována. Poukazuje například na Boeing, který se podle jeho názoru „snaží sáhnout si na peníze daňových poplatníků, aby pokryl ztráty způsobené jeho vedením“.


Stoller varuje, aby politici nepodlehli tlaku firem, které by případnou pomoc zneužily. Cituje jednoho lobbistu, který říká, že při každé krizi, kterou se Washington snaží řešit, vzniká pro lidi, jako je on, příležitost. „Možná se mýlím, ale seznam toho, co lobbisté nyní požadují, je dlouhý a dost ošklivý a často jde o požadavky na peníze či změnu legislativy, která má eliminovat předchozí chyby, k nimž došlo ještě před úderem koronaviru,“ píše ekonom.

Příkladem má být zmíněný Boeing, který po vládě požaduje 60 miliard dolarů, ale jehož finanční problémy začaly již před krizí. Tato společnost také provedla odkupy akcií, vyplatila dividendy za 65 miliard dolarů a v její dozorčí radě sedí bývalí politici a členové vedení jiných korporací. „Elon Musk a Jeff Bezos chtějí 5 miliard dolarů v grantech či úvěrech, aby udrželi pracovní místa v jejich byznysu komerčních letů do vesmíru. CNBC píše, že hotely požadují 150 miliard dolarů, restaurace 145 miliard dolarů a výrobní sektor 1,4 bilionu dolarů,“ pokračuje ekonom a zmiňuje řadu dalších včetně pivovarů, které chtějí po vládě 5 miliard dolarů pomoci.

„Nejsem proti pomoci, protože se nacházíme v krizi a nikdo nechce, aby výrazněji klesla produkční kapacita americké ekonomiky. Pomoc ale musí souviset s přísnými podmínkami, které zajistí, aby se moc nekonsolidovala v rukou několika monopolistů a finančníků, kteří si vyberou ta nejlepší aktiva za výprodejní ceny. Jinak Ameriku po krizi již nepoznáme,“ míní Stoller.

Ekonom připomíná, že v roce 2008 byla téměř schválena pomoc Wall Street ve výši 700 miliard dolarů. Na poslední chvíli se ale zformovala skupina zákonodárců, kteří schválení zabránili. Tvořili ji jak republikáni, tak demokraté a měli podporu odborníků zvenčí. Jenže Kongres pak balíček mírně upravil a po propadu akciového trhu jej schválil. Tato pomoc nakonec „posunula moc a bohatství k elitě, která se nikomu nezodpovídá“.

Alespoň na chvíli se tak během poslední krize zdálo, že je možné stát v účinné opozici proti politickým vůdcům a podobného hnutí bude podle ekonoma potřeba i nyní. Dnes možná ti, kteří jsou k rozhazování peněz korporátnímu sektoru bez striktních podmínek skeptičtí, uspějí. Stoller se totiž domnívá, že v současnosti je zřejmé, co se skutečně děje a nikdo se již nedá obalamutit.

Zdroj: ProMarket

 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688