TNBiz (TN.cz)
Hypotéky  |  28.03.2020 21:50:11

Pandemie ovlivní i hypotéky. Ceny nemovitostí klesnou až o 15 procent. Byty z Airbnb se už objevují v realitních serverech.

Až o 15 procent podle odborníků klesnou ceny nemovitostí. A pandemie se dotkne také hypoték. Řada lidí teď nebude mít na splácení a byty nebo domy bude muset prodat. Jenže trh bude přeplněný a o nemovitosti tak nebude velký zájem. Problémy by mohli mít i noví žadatelé o hypotéky.

Řada Čechů touží žít ve vlastním, v současné době to ale může být daleko větší problém než dřív. Většina bank už nepůjčuje tolik peněz jako před koronavirem, strop bývá na 80 procentech ceny nemovitosti.

"Banky očekávají, že někteří klienti se dostanou do problémů se splácením, a tudíž oni budou držet, nebo zvedat rizikovou marži na hypotečních úvěrech," myslí si ředitel realitní kanceláře Maxima Reality Vladimír Zuzák.

V Česku má hypotéku zhruba milion lidí. Banky se dohodly, že těm postiženým dopadem koronaviru odloží splátky hypoték na tři měsíce. "Je však velkou otázkou, co bude po třech měsících, protože celá řada lidí bude i dál bez příjmů," obává se ekonom Štěpán Křeček.

"K doložení žádosti budeme od klientů požadovat popis toho, jak konkrétně probíhající pandemie zhoršila jejich schopnost splácet. Musíme eliminovat riziko zneužití odkladu," prohlásil generální ředitel České spořitelny Tomáš Salomon.

Podle odhadů ekonomů se řada lidí v současné době pokusí byty anebo domy prodat. Realitní ale předpokládají, že v dubnu se budou nemovitosti prodávat ještě za stávající vysoké ceny, během následujících tří měsíců ale klesnou až o 15 procent. 

"Lidé, kteří mají dostatečně velké úspory, mohou využít toto období k investicím s výraznými slevami. A jakmile se ekonomika obnoví, tak pak pravděpodobně výrazně vydělají," sdělil Křeček. Například na bytu, který v současné době stojí pět milionů, se tak bude dát ušetřit i několik set tisíc.

 

Přeruší splácení půjček a hypoték, zrušení daně z nabytí nemovitosti - Schillerová chystá nová opatření.


TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688