TNBiz (TN.cz)
Cestování  |  28.03.2020 15:17:11

Mimořádné repatriační lety občanů ČR z ciziny. MZv vypravuje lety či autobusy z mnoha zemí.

Desítky milionů už ministerstvo zahraničí zaplatilo za mimořádné repatriační lety, které nechalo vypravit pro české občany, kteří uvízli po uzavření hranic v zahraničí. Další lety navíc úřad chystá příští týden. Letadla ale mnohdy nepřepravují jen české občany, volnou kapacitu využívají i jiné členské státy a letouny z Asie vozí zároveň i zdravotnické pomůcky.

 

Bamboo Airways poprvé v Praze. O 4 dny dříve, než bylo plánované zahájení letů Hanoj-Praha dorazil Boeing 787-9 nového vietnamského dopravce. Důvodem byla repatriace občanů ČR z Vietnamu.

Přes 51 milionů muselo už ministerstvo zahraničních věcí zaplatit za mimořádné letecké speciály, kterými se vraceli po uzavření hranic čeští občané do vlasti. V sobotu na to upozornil portál Zdopravy.cz, který data získal z registru smluv. Vláda na mimořádné lety vyhradila 111 milionů korun. 

Zprávy MZv a velvyslanectví o dění v jednotlivých státech

Repatriační let vyjednaný ministerstvem zahraničí je mnohdy jediným způsobem, jak se lze z dané destinace dostat. Do Česka sice ještě létá několik posledních pravidelných linek, třeba z katarského Dohá nebo z Londýna, jenže země, kde Češi uvízli, často mezinárodní lety zcela zakázaly. 

Největším „dodavatelem“ je pro stát česká letecká společnost Smartwings. Stát s ní uzavřel rámcovou smlouvu a Smartwings už pro ministerstvo zajistily deset letů. Ministerstvo musí samozřejmě zaplatit i prázdný přelet do destinace, kde letadlo Čechy vyzvedne, případně prázdný návrat letadla zahraničního dopravce. 

Smartwings ovšem měly jednu výhodu, na zimu měly pronajatá letadla do Kanady, ty tak mohly využít pro lety z Karibiku a Jižní Ameriky a ministerstvo ušetřilo na prázdném přeletu. Přesto jdou náklady do milionů, třeba let, který vyzvedl Čechy v kolumbijské Bogotě a na Kostarice stál přes 8 milionů. Na podobnou částku vyšel let na Filipíny. Nevýhodou je, že Smartwings nemají dálkové letadlo a tak musí stroj s Čechy při dlouhých cestách i několikrát tankovat. 

Proto stát využívá i zahraniční dopravce. Vietnamská společnost Bamboo Airways, která měla letos zahájit lety mezi Prahou a Hanojí, měla premiéru tento týden. Kromě zhruba 200 Čechů Boeingem 797 přiletělo také 33 Němců, 10 Švédů, 9 Slováků, 7 Slovinců, 7 Nizozemců, 4 Maďaři, 3 Rakušané, 2 Belgičané, a po jednom občanovi Itálie, Španělska a Řecka. 

"Ministerstvo zahraničí nicméně v cizích zemích nezařizuje jen repatriaci uvízlých Čechů, popř. občanů jiných států, chceme maximálně využít kapacit letadel i k přepravě zdravotnického materiálu. Ve Vietnamu jsme díky vyjednané výjimce u tamní vlády nakoupili 500 tisíc roušek," vysvětlil také ministr zahraničí Tomáš Petříček. 

Další Češi se vrací do vlasti díky spolupráci s jinými státy EU. Němci přivezli Čechy z Jordánska, Poláci nabídli svoji kapacitu na letech ze Srí Lanky, Bali a Saudské Arábie. Maďaři zase přepraví Čechy z Izraele.

Další lety budou pokračovat i v nadcházejících dnech. V neděli a v úterý přiletí letadla z Thajska. Kromě Čechů v neděli přiveze také 8 tun zdravotnického materiálu, který čeští diplomaté nakoupili v Malajsii.

"Díky našemu zastupitelskému úřadu v Kuala Lumpur se podařilo zajistit například téměř 8 tun ochranných rukavic a rychlotestů od malajského výrobce," dodal Petříček. Diplomaté se snaží sehnat také plicní ventilátory.  

Další Češi se do vlasti dostali díky vojenskému speciálu. Ten přivezl třeba krajany z Pobaltí. Po zemi se kvůli uzavření polských hranic dostat do Česka nemohli. Z jiných zemí svážejí Čechy autobusy. Na rozdíl od speciálních letů, za jejichž využití nic platit nemuseli, si ale lístky na autobus musí normálně koupit.

Na repatriační let pro české turisty na Filipínách, vyrazil 22.3 odpoledne z Prahy Boeing 737-900 (OK-TSM) Travel Service/Smartwings. Dvoudenní cesta vedla z Prahy přes Gruzii, Thajsko, Filipíny a zpět přes Thajsko, Indiii a Gruzii. Celkem se zpět do ČR vrátilo 194 cestovatelů.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688