olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  27.03.2020 00:00:00

Olomouc: Roušky od dobrovolníků rychle přibývají, radnice už distribuuje stovky kusů potřebným

Roušky od dobrovolníků rychle přibývají, radnice už distribuuje stovky kusů potřebným

27. března 2020 (pá)

S velkým ohlasem se setkala výzva olomoucké radnice k dobrovolníkům, kteří doma šijí roušky. Jen během pátečního dopoledne přinesli lidé na radnici více než pět stovek ušitých roušek, které pak příslušní pracovníci magistrátu předali podle zájmu dál potřebným lidem a institucím.

Už z prvních dodávek tak mohla radnice uspokojit například požadavky olomouckých sokolů ze Smrčkovy župy, legionářů, klientů i personálu Domova seniorů Pohoda Chválkovice, Městské policie Olomouc a řidičů Dopravního podniku města Olomouce. Na dalších tisíc kusů už čeká Charita. Ta bude dar města dále distribuovat sociálně znevýhodněným občanům, seniorům nebo například lidem bez domova. Doplní tak vlastní produkci a dodávky od občanů, které distribuuje pomocí svých zaměstnanců a dobrovolníků.

„Na to, že máme za sebou polovinu prvního dne, je to určitě velký úspěch. Kolegové ihned našli zájemce o přerozdělení těchto roušek. Budeme tak pokračovat tak dlouho, dokud nebude poptávka po ochranných pomůckách uspokojena,“ reagoval primátor Mirek Žbánek, který akci s výkupem roušek inicioval. Sám obvolával různé instituce ve městě, jak na tom jejich zaměstnanci či klienti s vybavením ochrannými prostředky jsou. „Třeba fakultní nemocnice nám sdělila, že její potřeby jsou momentálně pokryty, jinak na tom jsou ale třeba senioři či řidiči MHD,“ dodal primátor s tím, že akce bude pokračovat tak dlouho, dokud nebude uspokojen zájem všech skupin a všech generací Olomoučanů. „Všem šikovným tvůrcům roušek opravdu moc děkujeme,“ vzkázal Mirek Žbánek těm, kdo výzvu radnice vyslyšeli.

V pondělí bude krizový štáb vyhodnocovat kapacitní potřebu. „Očekávám, že v první vlně vykoupíme okolo čtyř až pěti tisíc kusů. To by mělo stačit pro pokrytí potřeb města i s určitou rezervou. Pokud by nedostatek roušek přetrvával a bylo to potřeba, spustíme další vlnu výkupu,“ řekl primátor. Stále totiž pokračuje i obrovská solidární produkce dobrovolníků.

Určité prvotní obavy, že výkup roušek městem naruší dobrovolnické aktivity, se tak vůbec nepotvrdily. Zájem dodávat naopak projevily velko- i malovýrobci z celé republiky, kteří se snaží zachránit své textilní výroby. „My jsme ale chtěli podpořit občany v Olomouci a blízkém okolí, kteří například zůstali doma, mají omezené příjmy a akce města je pro ně vítanou příležitostí. S mnohými jsme mluvili a poté co našili dostatek roušek pro své blízké a okolí zdarma, uvítali možnost zapojit se do našeho projektu,“ vysvětil Mirek Žbánek. Zdůraznil, že projekt vnímá jako projev solidarity města s občany. „Určitě to je lepší, než aby se nakupovaly roušky někde v Číně nebo Indii za dvojnásobnou cenu, když máme v Olomouci tolik šikovných lidí.“

Město sběr roušek pojalo tak, že nabízí šikovným ženám i mužům, kteří doma látkové roušky připravují, symbolickou odměnu a příspěvek na materiál ve výši 35 korun. Samo je pak dále distribuuje jako dar, tedy bezplatně. Sběr se odehrává bezkontaktně prostřednictvím boxů, umístěných u vstupu do radnice od 8 do 17 hodin. Kdo má zájem o finanční příspěvek, přiloží k balení nejméně 50 kusů roušek i vyplněnou smlouvu.

Fotografie:

| Poslední úprava: 27. března 2020 (pá)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688