Budujeme terasu: důležitá je vhodná dlažba, hydroizolace, přívod elektřiny i příprava podkladu

Vizuálně poutavý a přitom funkční. To jsou dva hlavní atributy, které by se měly pojit s povrchem terasy či zimní zahrady. Základem je kvalitně položená dlažba, jejíž typ se bude odvíjet od zvoleného druhu pokládky. Už při přípravě podkladu terasy je také potřeba myslet na přívod vody a elektřiny, který může být elegantně skrytý pod dlažbou. Jak to všechno provést a podle čeho dále vybrat například oplocení či rostliny na terasu, prozradí následující řádky.Při přípravě podkladu terasy promyslíme přívody

 Venkovní dlažba imitující dřevo Sundeck Classic na terase

Výběr vhodné dlažby

Vhodně zvolená dlažba se řadí mezi základní prvky každé terasy. Optimálním řešením může být dvou centimetrová dlažba, která vyniká jednoduchou pokládkou, skvělými funkčními vlastnostmi i snadnou údržbou. U tohoto typu má uživatel tři možnosti pokládky – do štěrku, do trávy nebo na terče. U prvních dvou možností je bezproblémový odvod zajištěn pomocí savého podkladu, trávy nebo štěrkového lože.  U pokládky do trávy je možné nechat mezi jednotlivými dlaždicemi prorůstat trávník, díky čemu dlažba dokonale splyne se zahradou. Nejlepší možností pro pokládku dlaždic v patře nebo nad obytnou místností je pokládka na terče.

Pro terasu v přízemí je nejvhodnější pokládka do štěrku. Provedení obou těchto typů je jednoduché a není k němu potřeba lepidlo. Dlažbě tak nehrozí popraskání mrazem. Navíc i uživatel sám může provádět jednoduché úpravy a opravy. „Obliba 2 cm dlaždic nezadržitelně roste a v dnešní době lze tyto dlaždice kupovat i na dálku z pohodlí a bezpečí domova. Nově je možné vybírat vhodnou dlažbu i online, formou video prohlídky prodejny nebo speciálních produktových videí,“ popisuje jednatel firmy M.B.KERAMIKA Martin Bezděk.

Hydroizolace pro ochranu dlažby je nevyhnutná především v patře

V případě terasy nebo balkonu nad obytným prostorem je kvalitní hydroizolace nezbytná. Nejlepší je v kombinaci s dlažbou na terče, která se pokládá přímo na hydroizolační fólii bez nutnosti provádět další stavební práce. Uživatel by si měl být před realizací vědom skutečnosti, že hydroizolace nemá neomezenou životnost. Ideálním řešením je proto volba pokládky a dlažby, které umožní k hydroizolaci přístup. Takovou možností je pak právě dlažba na terčích.

Praktické a designové oplocení

Dalším funkčním i designovým prvkem, na který by neměl uživatel při návrhu terasy zapomínat, je oplocení. Správně vytvořené oplocení zvládne odolat nepříznivému počasí a ochránit majitele například před nechtěným vniknutím cizích zvířat nebo před zvědavými sousedy. Při realizaci se musí uživatel nejprve rozhodnout, jestli má zájem o otevřený, nebo uzavřený plot. Tato vlastnost je dána vzájemnou vzdálenosti mezi jednotlivými částmi. Důležitá je pak i volba samotného materiálu. Mezi nejpoužívanější patří přírodní materiály, jako je dřevo nebo kámen, kov nebo WPC kompozit. Nestárnoucí klasikou je také živý plot. Zeleň terasu oživí a dodá jí atmosféru přírody.

Rostliny terasu dotáhnou k dokonalosti

Bez rostlin všeho druhu nebude mít nikdy terasa takový přírodní nádech jako s nimi. Ještě předtím, než si jimi uživatel terasu ozdobí, je potřeba zvážit veškeré vlastnosti terasy, které ovlivní finální výběr konkrétních druhů rostlin. Každý by se měl proto zamyslet nad tím, jestli má terasu ve stínu, nebo na slunci a jak je to s prouděním vzduchu. Každá rostlina má své specifické nároky, pokud by byla například kapradina umístěna na přímé slunce, neporoste. Dále je potřeba vybírat rostliny podle toho, jak moc péče vyžadují. Pokud nechce uživatel trávit tolik času zaléváním, není vhodné volit květiny v truhlících a nádobách.

Přívod vody i elektřiny

Aby byla terasa nejen designově propracovaná, ale i funkční, neměl by uživatel zapomínat na přívody elektřiny a vody. Bez nich bude neustále omezený na vnitřní prostor. Terasu by navíc mohl plně využívat jen ve dne. Řešením může být opět venkovní dlažba s pokládkou na terče, pod kterou se schová jak elektroinstalace, tak i potrubí. „Výhodou tohoto řešení je nejen elegantní skrytí a ochrana přívodu elektřiny i vody, ale také snadná přístupnost v případě poruchy. Uživatel si sám zvládne konkrétní část dlažby nadzvednout a dostat se k problémové části,“ uzavírá Martin Bezděk.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada