Miroslav Majer (Hyponamiru.cz)
Finanční rady  |  27.03.2020 12:47:48

Ztratili jste kvůli koronaviru příjem? Požádejte banku o odklad splátek

Náš svět se během pár dnů obrátil vzhůru nohama. Asi nikdo z nás nebyl na to všechno, co se teď děje, připravený, mnoho z nás řeší existenční problémy. Patříte také mezi ty, kteří přišli o práci buď úplně, nebo vám byl úvazek zkrácen a řešíte, jak zaplatit splátky úvěru? Požádejte banku o doklad.

Nouzová situace si žádá nouzová řešení. Šíření pandemie je třeba zabránit, vláda tak zavedla opatření, v jejichž důsledku desítkám tisíc českých domácností poklesly příjmy. Málokdo má takovou finanční rezervu, aby si se situací bez pomoci poradil. Mnoho lidí se tak oprávněně obává, že když zaplatí všechny nutné výdaje, nezbude jim na pravidelné měsíční splátky úvěrů.

Domnívám se, že splátka hypotéky odčerpává z rodinného rozpočtu značnou částku a několikaměsíční pokles nebo dokonce úplný výpadek příjmu je pro mnohé problém. Odklad splátek výrazně pomůže jak lidem, kteří onemocněli novým typem koronaviru nebo jsou v nařízené karanténě, tak i rodičům čerpajícím ošetřovné či živnostníkům, kteří uzavřeli provozovny a ze dne na den přišli o zákazníky i veškeré tržby.

Víte, že banky na to poměrně rychle zareagovaly a nabízí svým zákazníkům úlevu v podobě odkladu až tří měsíčních splátek? Odkazy na kontaktní formuláře a související informace jsme pro vás sepsali na jedno místo.

O odklad můžete požádat online

Kdo by dnes chodil mezi lidi, pokud to není bezpodmínečně nutné? Moderní technologie nám umožňují spoustu věcí vyřídit z klidu a tepla domova, se žádostí o odklad splátek to není jinak.

Jaké jsou podmínky pro odklad splátek?

Otázka, kterou si klade každý, kdo se o odklad chystá požádat. České bankovnictví nic takového zatím nezažilo, proto banky podmínky odkladu splátek finalizují a brzy je zveřejní na svých stránkách. Ani pro banky tato situace není snadná, je třeba nastavit procesy a systémy jak uvnitř jednotlivých bank, tak s Českou národní bankou, aby nebyly v rozporu se zákony a pravidly bankovního dohledu.

Náš tip: Buďte v obraze, co se děje ve světě bank a hypoték v době koronavirové krize. Hyponamiru.cz pro vás denně sleduje dění a agreguje ho do aktualizovaného článku.

Kdo má na odklad splátek nárok?

Tříměsíční odklad splátek je určen zejména lidem, kteří onemocněli koronavirem, jsou v nařízené karanténě, pečují o dítě, nebo zcela či částečně přišli o svůj příjem. Jednotlivé podmínky se ale u jednotlivých bank mohou mírně lišit.

Na základě doporučení České bankovní asociace mají nárok na odklad splátek:

- Zaměstnanci

- Drobní živnostníci (OSVČ)

- Podnikatelé

Víte, že odklad splátky hypotéky je zdarma?

Hypotéka je po dobu odkladu úročena a úroky zaplatíte až po skončení doby odkladu v rámci pravidelných splátek. Vyřízení žádosti o odklad je třeba u Komerční banky zdarma.

Společnou podmínkou u všech bank třeba je, že žadatel o odklad hypotéky nesmí být již v prodlení se splátkou. Pokud tedy dopředu víte, že nemůžete splátku odeslat, začněte co nejdříve jednat s bankou. Odklad splátky hypotéky je krátkodobou pomocí a můžete o něj žádat jen jednou.

Víte, že v případě odkladu splátek se nemusíte bát ani negativního záznamu v Bankovním registru klientských informací nebo Centrálním registru úvěrů?

Miroslav Majer

Mirek začínal jako řadový finanční poradce. Už tehdy mu ale nevyhovoval způsob, jakým se hypotéky běžně sjednávají. V roce 2014 ho proto napadla myšlenka založit portál hyponamiru.cz s jediným cílem - zjednodušit lidem cestu k vysněnému bydlení. Projekt má dnes za cíl vytvořit první online sjednání hypoték na českém trhu. Mirkova hlavní práce je udávat další směr projektu.




Hyponamiru.cz

Hyponamiru.cz je tým lidí, který bojuje za lepší hypotéky a přináší první online hypotéku na českém trhu. Hlavním cílem je zpříjemnit a zjednodušit získání hypotéky za výhodných podmínek - online. Snažíme se nabídnout službu, která s pomocí vlastní technologie sjednotí hypoteční trh a umožní sjednání hypoték bez nutnosti navštěvovat banku.

Více na Hyponamiru.cz.


Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688