Makroekonomika  |  26.03.2020 17:03:25

Okénko trhu - americký trh práce zažil šok

Bankovní rada ČNB dnes na svém pravidelném zasedání rozhodla o snížení základní úrokové sazby o 3/4 procentního bodu na 1 %. Toto opatření pak doprovodila ještě snížením sazby proticyklické kapitálové rezervy na 1,00 % s platností od 1. dubna 2020. Bankovní rada si uvědomuje mimořádnost situace a v případě nutnosti bude měnové podmínky dále uvolňovat. ČNB je připravena použít i dalších opatření k řešení případných likviditních problémů ve finančním sektoru. ČNB nevyloučila ani možnost reagovat na nadměrné výkyvy kurzu svými nástroji. Více naleznete v našem komentáři zde: https://bit.ly/2WOHUWL 

Ministerstvo financí ČR včera uskutečnilo na domácím trhu aukci státních dluhopisů. Celková poptávka po všech nabízených titulech přesáhla 61 mld. , což představuje historicky nejvyšší poptávku po střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisech v jeden aukční den. V aukci se podařilo prodat dluhopisy za 53,4 mld. . Vysoký zájem investorů o státní dluhopisy byl dán jejich nedávným zlevněním i příslibem jejich možného nákupu centrální bankou. Díky úspěšnému prodeji si MF zajistilo dostatek prostředků jak na letošní splátky státního dluhu, tak na posílení rezerv státní pokladny.

Bank of England na svém dnešním zasedání ponechala úrokovou sazbu na stávající úrovni 0,1%. Zatím se nezměnil ani objem prostředků určený pro nákup aktiv (654 mld. liber), nicméně banka připojila komentář, že v případě potřeby může být limit navýšen. Zároveň připustila, že snížení ekonomické aktivity bude nejspíše výraznější, než se původně očekávalo a že se zvyšuje riziko dlouhodobějšího poškození ekonomiky.

Evropská centrální banka zrušila limit 750 miliard eur, který si sama stanovila pro nákup dluhopisů, čímž si, podobně jako americký Fed, připravila cestu k potenciálně neomezenému kvantitativnímu uvolňování. Zvyšuje se tak odhodlání ECB podpořit evropskou ekonomiku tvrdě zasaženou pandemií Covid 19. Nicméně toto opatření by mohlo centrální banku vystavit obviněním, že skrz nákupy bondů financuje vlády (monetární financování je zakázáno na základě Maastrichtské smlouvy). Odlišná výše zadlužení u jižních a severních států by pak mohla vyvolat i další neshody v radě guvernérů.

Počet Američanů žádajících o podporu v nezaměstnanosti vystřelil na rekordní 3,28 milionu z předchozí hodnoty 282 tisíc. Opatření určená proti šíření koronaviru a omezující ekonomickou aktivitu tak zároveň znamenala výrazné propouštění. Období rekordně nízké nezaměstnanosti, kterou Spojené státy zažívaly v uplynulém období, tak pravděpodobně končí. Aktuální nárůst žádostí o dávky v nezaměstnanosti tak značně překonal rekordní hodnotu 695 tis. z roku 1982.

Kurz koruny byl ráno poměrně stabilní a pohyboval se poblíž EUR/CZK 27,50. Účastníci trhu očekávali výsledek dnešního zasedání bankovní rady ČNB. Po jeho zveřejnění koruna posílila téměř o 40 haléřů a kurz se dostal až těsně nad hladinu EUR/CZK 27,20.

Autor: Luboš Růžička, analytik 
Editor: Eliška Jelínková, analytička 
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688