TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  26.03.2020 12:23:27

Česko pomůže Itálii a Španělsku, vojenské lékaře ale nevyšle

Česká republika poskytne Itálii a Španělku ochranné obleky. Ve čtvrtek to na twitteru oznámil ministr vnitra Jan Hamáček. Právě ochranné obleky a další roušky vezou zároveň z Číny do Česka dvě letadla, která v Praze přistanou dnes odpoledne a navečer. Vyslání vojenských lékařů do Itálie nebo Španělska ministr vnitra Lubomír Metnar odmítl.

Podle Hamáčka Česko pošle Itálii a Španělsku 10 tisíc ochranných obleků pro zdravotnický personál. Hamáček to oznámil na sociálních sítích kolem 10. hodiny dopoledne, tedy zřejmě krátce poté, co pomoc vláda schválila.

"Aktuálně máme 250 000 ochranných obleků a další na cestě. Můžeme si to dovolit a oni je zoufale potřebují," vysvětloval ministr vnitra. Ministr zahraničí Tomáš Petříček upřesnil, že 10 tisíc ochranných obleků dostane každá země. S jejich velvyslanci jeho resort řeší, jak pomoc předat.

Hamáček už předtím avizoval, že do Česka míří dvě čínská letadla s rouškami a ochrannými obleky. Podle webu zdopravy.cz jde o nákladní Boeing 777F letící ze Šanghaje, který může přepravit až 102 tun zboží. Do Prahy letí také osobní Airbus A330, který předtím přivezl zdravotnický materiál v nákladovém prostoru i vyskládaný na sedačkách.

Čeští diplomaté shání zdravotnický materiál i v dalších zemích. "Na převoz čeká 8 tun ochranných rukavic a rychlotestů od malajského výrobce. Prioritou jsou pro nás nyní plicní ventilátory a další přístroje, které zachraňují lidské životy v těch nejtěžších případech," tweetoval Petříček.

Ten navrhoval i vyslání lékařských týmů. Nasazení vojenských lékařů v Itálii nebo Španělsku ale odmítl ministr obrany Lubomír Metnar.

"Čeští vojenští lékaři a zdravotníci nemohou odjet do Itálie. Jsou třeba doma. Pomáhají a budou dále pomáhat našim občanům. Armáda se na boji s pandemií výrazně podílí už nyní a přicházejí další požadavky," napsal Metnar.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688