Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  26.03.2020 09:36:24

Podpůrný balík v USA schválen, akcie mírné ztrácí, data nezaměstnanosti v hledáčku

Akciové trhy posilovaly druhý den po sobě, i když o poznání méně výrazně. Americké trhy rostly v očekávání schválení rekordního podpůrného balíku vládních opatření v objemu 2 biliony dolarů, jež nakonec Senát později jednohlasně schválil. Nyní musí ještě projít v pátek Sněmovnou. Investoři doufají, že trhy tím získají silnější půdu pod nohama. Objevují se však i názory, že by velikost nemusela být ani tak dostatečná.

Firmy, jež dostanou pomoc ve formě úvěrů (na to vyčleněno 500 mld. USD) budou mít zakázáno vyplácet dividendyprovádět zpětné odkupy akcií po dobu trvání plus 1 rok poté. Podmínky by měly být příznivé zejména pro hotelnictví, restaurace, retailové prodejce. Diskutovaná podpora aerolinek se rovněž uskuteční jak ve formě dotací, tak ve formě úvěrů, stát zde však navíc bude mít možnost opci na majetkový podíl ve firmách, nemělo by to tedy znamenat podíl automaticky. Velikost podpory je o něco menší, než se přepokládalo, na úrovni 32 mld. USD. Firmy se také musí zavázat, že nebudou minimálně od září propouštět. Samotný Boeing obdrží pomoc ve výši 17 mld. USD.

Do zdravotnictví by mělo mířit přes 400 mld. USD, což bude zahrnovat nákupy techniky, rozšiřování kapacity, ochranných pomůcek, ventilátorů, atp. Podpory ve výši 23 mld. USD by se měly dočkat i zemědělci. Každý dospělý občan s ročním příjmem do 75tis. USD, obdrží jednorázovou hotovost 1200USD a na každé dítě 500 USD. Lidé, jež prokáží zasažení virovou situací, budou mít také možnost odložit splátky hypoték na 2 měsíce. Zákon naopak neobsahuje navrhovanou podporu na nákup ropy do strategických rezerv, ani prostředky na výstavbu čistých zdrojů energie. Takové kroky by mohly být údajně součástí dalších opatření.

Evropské futures i asijské trhy dnes prozatím oslabují o 2%, patrně ve smyslu „buy the rumor, sell the news“, dnes budou zveřejněna velmi důležitá americká data o žádostech o podporu v nezaměstnanosti, jež mohou nachýlit trhy oběma směry, očekává se růst na 1,6 milionu, oproti 280 tis. minulý měsíc.

Jan Šafránek, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688