TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  25.03.2020 20:27:47

Krizová nařízení vydává najednou za vládu ministerstvo. Právníci cítí zradu ohledně náhrad


Klíčová nařízení týkající se nouzového stavu má nově na starost ministerstvo zdravotnictví. Dosud přitom opatření vydávala vláda s odvoláním na krizový zákon. Ministerstvo se ale opírá o úplně jiné zákony a podle některých právníků může jít o pokus vlády zbavit se odpovědnosti za náhradu škody v době krize.

Vláda v pondělí prodloužila mimořádná opatření týkající se omezeného pohybu na veřejnosti nebo zavřených obchodů. Platit mají podle nových nařízení do 1. dubna. Ty ale tentokrát nevyhlásila podle krizového zákona vláda, ale ministerstvo zdravotnictví na základě zákona o ochraně veřejného zdraví.

Podle některých právníků to může znamenat, že firmy i běžní občané přijdou o automatický nárok na náhradu škod. Podle krizového zákona totiž vzniká státu povinnost uhradit škody, které vznikly v důsledku krizových opatření. Fyzické i právnické osoby mají na žádost o odškodné šest měsíců.

Stát by tak musel například majiteli restaurace nahradit ušlý zisk. Jenže zákon o ochraně veřejného zdraví, na které se odvolává ministerstvo v novém nařízení platícím od 24. března, hovoří jinak. Vláda navíc podle zveřejněného dokumentu pouze vzala nařízení ministerstva "na vědomí".

"Mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví není krizové opatření. Lidé tak nebudou mít jednoznačný instrument, jak o škodu žádat," prohlásil pro portál irozhlas.cz advokát Tomáš Sokol, podle kterého nebudou lidé moci žádat kompenzaci ani podle zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou kvůli nesprávnému úřednímu postupu.

Stejný názor má i odborník na ústavní právo Jan Kysela. "Vláda si v první chvíli myslela, že je pro ni výhodnější režim krizového zákona, ale zřejmě si uvědomila, že by krizový zákon mohl být spojen s neomezenými náhradami škod. Zvážila tak zřejmě postup v gesci ministerstva zdravotnictví," sdělil pro Deník N.

"V případě mimořádných opatření vydaných podle zákona o ochraně veřejného zdraví, jsou-li vydána v souladu se zákonem a v jeho mezích, nárok na náhradu škody nevzniká, a pokud ano, pak jen v omezeném rozsahu," uvedla zase ve svém článku pro Advokátní deník právnička Jitka Hořinová.

Bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová si to ale nemyslí. "Důvody podle mě nejsou podstatné. Zásadní je, že nouzový stav vyhlásil v obou případech stát. Proč tak činí různými nástroji, nevím, ale po rychlé konzultaci se dvěma soudci na svém pohledu na věc trvám," napsala na twitter.

 

 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ani premiér Andrej Babiš se k problému zatím nevyjádřili. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka přišel s tím, aby byla opatření vydávána na základě zákona o ochraně veřejného zdraví, místopředseda Legislativní rady vlády Jan Kněžínek.

Odškodnění teď podle právníků bude možné žádat pouze do lhůty deseti dnů. V případě škod vzniklých od vyhlášení mimořádných opatření do 23. března mohou být nároky uplatňovány stále podle krizového zákona.



TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688