Lukáš Kovanda, Ph.D. (CZECH FUND)
Investice  |  24.03.2020 15:21:31

Odložení olympiády vyjde Japonce na zhruba šest miliard dolarů, japonská měna mírně oslabuje


Poprvé v historii pořádání novodobých olympijských her, tedy poprvé od konce 19. století, se tyto hry uskuteční v přeloženém termínu. Olympiáda v Tokiu se uskuteční místo letošního roku až v roce 2021. Šíření koronavirové nákazy si tak v podobě odložení tak rozsáhlé a nákladné akce, jakou jsou olympijské hry, vyžádalo v tomto smyslu dosud svojí největší oběť.

V historii novodobých olympiád, píšící se od roku 1894, se dosud nikdy odložené olympijské hry nekonaly. Kvůli druhé světové válce byly sice nejprve odloženy olympijské hry roku 1940, ty však byly posléze zcela zrušeny, stejně jako hry plánované na rok 1944.

Pokud by se olympijské hry v Tokiu vůbec nekonaly, utrpí japonská ekonomika škodu ve výši až zhruba 60 miliard dolarů. V této sumě jsou zahrnuty jak přímé náklady, tak nepřímý efekt v podobě ztrát ze souvisejícího navýšeného cestovního ruchu, maloobchodních tržeb a obecně spotřeby či investic. Za přípravu olympijských her Japonsko utratilo dosud přibližně 26 miliard dolarů. Náklady spjaté s jednoročním odložením činí necelých šest miliard dolarů.

Japonský jen v reakci na oznámení o odložení her vůči dolaru mírně oslabil. Olympiáda by totiž zvýšila poptávku po japonské měně, například ze strany přijíždějících turistů. Oslabení jenu však je opravdu jen mírné, neboť tato měna nyní těží ze svého statusu klíčového světového bezpečného útočiště. Je o ní tedy stále značný zájem, a to kvůli napjaté atmosféře na světových trzích a možné letošní globální recesi. Navíc odložení o jeden rok pochopitelně nenapáchá zdaleka takové škody jako případné úplné zrušení her.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, CZECH FUND

CZECH FUND

Cílem fondu CZECH REAL ESTATE INVESTMENT FUND je přinášet pravidelné výnosy pocházející z nájmů a kontinuálního zvyšování hodnoty podílů v nemovitostních společnostech a nemovitostech. Fond investuje do nemovitostních společností a/nebo nemovitostí v České republice s trvale udržitelným ekonomickým rozvojovým potenciálem, jako jsou např. administrativní budovy, nákupní centra, obchodní domy, hotely a logistické areály. Fond má sídlo v Lichtenštejnsku, je pod dohledem lichtenštejnského regulátora FMA (Finanzmarktaufsicht). Rozhodnutím České národní banky byl fond uznán jako srovnatelný se speciálním fondem nemovitostí podle českého práva. Nabízení investic do fondu v České republice je tak pod dohledem České národní banky a podléhá českým předpisům.

Více informaci na : https://czech-fund.cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste