Ing. Aleš Dvořák (Modrá pyramida)
Finanční rady  |  24.03.2020 15:35:48

Finanční rady v období pandemie COVID-19

   Asi každý člověk v dnešní době pandemie koronaviru přemýšlí, jak dlouho tento stav bude trvat a jaký svět přijde, až pandemie odezní. Věci, které nám přišly ještě před měsícem nemyslitelné, se stávají skutečnými.

Primárním cílem jednotlivce je zachovat si zdraví jak na mysli, tak na těle. Cílem firmy je snaha zachovat provozuschopnost. Hledáme nové cesty k zákazníkům a cílíme na co nejmenší ztráty. Doba přináší i nové příležitosti, lidé i firmy se dostávají k dlouho odkládaným úkolům. Místo firemních porad probíhajících u jednoho stolu plného chlebíčků nyní komunikujeme prostřednictvím online aplikací. Také dětem školou povinným je výuka zprostředkována online, anebo formou televizního vyučujícího programu. Lidé jsou více s rodinou a mluví se o návratu k podstatným věcem.

Jakmile odezní největší ohrožení, přijde na řadu zvažování hodnot a lidé si tak snad začnou brát více k srdci dobře míněné rady svých finančních poradců týkající se krátkodobých až dlouhodobých rezerv. Valná většina lidí už teď řeší, nebo v nejbližší době bude řešit, zda v nadcházejícím období zvládne se svým rozpočtem vyjít, pokud by jejich příjmy byly/budou v ohrožení.

Když se současné krizové období bude prodlužovat, člověk by měl mít možnost sáhnout do svých krátkodobých rezerv a tři měsíce vykrýt z úspor, které má na svém běžném nebo spořicím účtu. Po návratu ke standardnímu režimu si pak spotřebované krátkodobé rezervy co nejrychleji doplnit z následujících příjmů. Toto je scénář v tom ideálním případě.

Pokud toto nepříznivé období přesáhne horizont půl roku, je namístě zvážit ukončení střednědobých rezerv a investic, jako stavební spoření, termínované vklady, odprodávat konzervativní fondy plánované na kratší investiční období. Jako poslední by měly přijít na řadu dlouhodobé investice, například akciové fondy nebo samotné akcie. U toho typu aktiv se vyplatí odkup částečně načasovat, aby byly minimalizované případné ztráty.

Neméně důležitou otázkou jsou závazky, které většinu z nás provázejí celý život. Ať už je to hypotéka nebo spotřebitelský úvěr. Již nyní bych klientům radil, aby přemýšleli o tom, zda jsou schopni s nějakým půlročním výhledem dluhy splácet. Pokud svou situaci vyhodnotí negativně, je namístě oslovit svou banku a hledat řešení. V dnešní době si většina bank tíživou situaci uvědomuje a klientům vychází vstříc. Jednou z variant může být třeba odložení splátek na určitou dobu.

V případě, že člověk nemá ani krátkodobé rezervy, je v první řadě nutné zrevidovat výdaje na nejnutnější, omezit věci, za které platím a obejdu se bez nich, a rozumně plánovat výdaje s ohledem na nepředvídatelné období trvání krize. V druhé řadě se s prosbou o pomoc obrátit na rodinu.

Věřím, že současná situace ale přinese i něco dobrého a nového. Lidé se začnou více starat o své zdraví a doufejme, že i o to finanční. Potvrdí se stará pravda, že v časech hojnosti je potřeba odkládat na léta, kdy se tolik nedaří.

 Všem přeji, ať toto nelehké zkouškové období zvládneme bez úhon.

Ing. Aleš Dvořák

Zemský ředitel

Aleš je absolvent Západočeské univerzity v Plzni, oboru Podniková ekonomika a management. V retailovém bankovnictvím se pohybuje téměř dvacet let. Svou kariéru zahájil v pobočkové síti Komerční banky. V Modré pyramidě působí přes deset let. Od února letošního roku nastoupil na pozici Zemského ředitele, kde je se svým týmem zodpovědný za obchodní výsledky pro oblast Praha, Plzeň, střední a západní Čechy



Modrá pyramida stavební spořitelna a.s.

Jsme specialisté na finanční plánování, kteří vám pomohou s produkty z oblasti úvěrů na bydlení, spoření, investic, každodenního bankovnictví a pojištění. Díky rozsáhlému týmu finančních poradců připravíme i vám finanční plán na míru, se kterým dosáhnete vašich finančních cílů a budete ochráněni před negativními dopady rizik, jež s sebou život přináší. Máme silné zázemí naší mateřské společnosti Komerční banky, která je součástí mezinárodní skupiny Société Générale. Našim klientům radí více než 500 poradců a najdete nás po celé republice ve 176 poradenských centrech. Hledáte nejvýhodnější stavební spoření, hypotéku, pojištění nebo možnosti investování? Modrá pyramida stavební spořitelna a.s. je tu pro vás.

Více na www.modrapyramida.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688