mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  24.03.2020 13:14:00

Itálie pozastavuje veškerou zbytnou výrobu a služby

24.03.2020 / 12:11 | Aktualizováno: 24.03.2020 / 12:14

Italský premiér G. Conte, vzhledem k pokračující epidemii koronaviru zvláště na severu Itálie, podepsal dne 22. března 2020 dekret, kterým se s účinkem od 23. března 2020 do 3. dubna 2020 pozastavuje veškerá postradatelná výroba a služby.

Dekret nařizuje na celém území Itálie uzavření všech obchodů kromě obchodů s potravinami, lékáren, čerpacích stanic, prodejen tabáku a novinářských stánků. Pro veřejnost jsou otevřeny i nadále pošty, vybrané bankovní pobočky, poskytovány budou dopravní, finanční a pojišťovací služby.

Vybraným sektorům, mezi které patří ocelářský, metalurgický a stavební průmysl se vláda rozhodla poskytnout lhůtu tří dnů do 25. března na uzavření výrobních linek. Výjimku tvoří rozestavěný most Morandi v Janově.

 

Nadále jsou povoleny výrobní činnosti v sektorech, které zajišťují nezbytně nutné potřeby jako je zemědělsko-potravinářský a farmaceutický průmysl, ve strategických sektorech jako je kosmický a obranný průmysl a dalších vybraných odvětví.

 

V dekretu jsou podrobně rozepsány všechny sektory, které jsou považovány za nepostradatelné a kterým se i nadále umožňuje činnost: zemědělská výroba, rybářství a akvakultura, těžba uhlí, zemního plynu a ropy, potravinářský a nápojový průmysl, výroba pracovních a ochranných oděvů, dřevěných obalů, výroba papírových a plastových výrobků, chemických a farmaceutických výrobků, výroba skleněných přístrojů pro laboratorní, hygienickou a farmaceutickou potřebu, přístroje pro radioterapie, elektrotechnické přístroje, motory, generátory, stroje pro zemědělství, výrobky z plastu, papíru a gumy, nástroje pro zdravotnictví a stomatologii, výroba rakví, dodávky vody, elektrické energie, plynu a klimatizace, správa kanalizace, odvoz a zpracování odpadu, sanační činnosti, civilní inženýrství, oprava automobilů, prodej náhradních automobilových dílů, velkoobchod se zemědělskými surovinami, farmaceutickými výrobky, knihami a novinami, stroji a zařízeními, dopravními prostředky, přístroji pro vědecké účely, protipožárními prostředky a proti nehodám, ropnými produkty, pozemní, potrubní, vodní a letecká doprava, činnosti spojené se zabezpečením dopravy, poštovní a kurýrní služby, hotelové služby, informační a komunikační služby, pojišťovací a finanční právní a účetnické služby, inženýrská a architektonická činnosti, vývoj a výzkum, veterinářské služby, ostraha, úklidová a dezinfekční činnost, činnost call center, distribuce knih a novin, státní správa a obrana, zdravotní a sociální služby, oprava a údržba datových a telekomunikačních sítí, oprava domácích elektrických spotřebičů.

Příležitosti pro české firmy

Doprava zboží do Itálie byla zachována a náklady lze přepravovat za dodržení několika pravidel

(viz https://www.mzv.cz/rome/cz/obchod_a_ekonomika/doprava_zbozi_do_italie_k_13_breznu_2020.html)

Ačkoliv došlo k pozastavení výroby v sektorech jako je automobilový průmysl, který představuje významnou část českého vývozu do Itálie, zůstává zachována výroba ve výše vyjmenovaných oborech, kde jsou příležitosti pro české firmy stále otevřené. Předpokládá se výrazný nárůst v oblasti online obchodů, potravinářství a farmaceutik.

Plné znění dekretu italské vlády naleznete:

http://www.governo.it/sites/new.governo.it/files/dpcm_20200322.pdf

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688