Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.03.2020 14:50:16, aktualizováno 28.03.2020 09:04:51

Od maxima k -30% jen 21 dnů aneb nejrychlejší výplach v historii překonává i Velkou hospodářskou krizi


Dvacet dva. Jen tolik dnů trvalo americkému indexu S&P 500, aby poklesl z rekordního maxima o 30 %, čímž vytvořil nový historický rekord. Druhý, třetí a čtvrtý nejrychlejší propad o této velikosti se přitom datují až do období Velké hospodářské krize, konkrétně do let 1934, 1931 a 1929, plyne z dat Bank of America Studies.

Rok 2020 se nenachází v dobré společnosti,“ říká Stephen Suttmeier, stratég technického výzkumu Bank of America. „Korekce roku 2020 pokračuje v přepisování historie, již dříve si v tabulkách zapsala třetí nejrychlejší ukončení býčího trhu od roku 1928,“ dodal Suttmeier.

Index S&P 500 pouze za minulý týden odepsal téměř 15 %, trh se tak ponořil o 32 % pod hladinu historického maxima vytvořeného 19. února. Investoři pokračují v rapidním výprodeji akcií v obavách z dopadů šířící se epidemie koronaviru na globální ekonomiku a z omezených možností centrálních bank a vlád krizi usměrnit.

Při takto rychlých ztrátách začínají někteří z investorů na Wall Street počítat se scénářem horším než pouhá recese a varují, že by období před obratem trhů mohlo být ještě velmi bolestivé.

Při minimech posledních dnů se podle ředitelky pro strategii na akciových trzích ve společnosti RBC, Lori Calvasina, vymaňuje S&P 500 z necenění pro recesi a posouvá se do ještě obtížnějšího scénáře. Calvasina si ve své zprávě všímá, že se nedávný průběh na indexu podobá trase z finanční krize roku 2008. Pokud by index setrval na stávající trajektorii, historie napovídá, že by se dno propadu mohlo nalézat v rozmezí 1600 až 1800 bodů, dodává Calvasina.

 „Nemyslete si, že jakákoli stabilizace na akciových trzích signalizuje investovatelné dno amerického trhu, historická zkušenost silně naznačuje opak. Uvědomme si, že rok 2020 jede podle jízdního řádu z roku 2008, jen dvoj až třínásobnou rychlostí“, říká spoluzakladatel DataTrek Research Nick Colas. „Jinak řečeno, další výplach může přijít v příštích dnech, spíše než týdnech,“ dodává Colas.

S tím, že se pokles před vzpamatováním ještě bude prohlubovat, souhlasí také investiční banka Goldman Sachs, která upozorňuje na to, že úroveň portfoliové alokace investorů do akcií se stále pohybuje nad úrovněmi poklesových minim z let 2001 a 2008.  

Zdroj: CNBC, Google Finance

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688