TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  24.03.2020 07:51:39

Covid-19 není jako chřipka. Profesor Hugh Montgomery (UCL) vysvětlil, proč se tak rychle šíří

Řada politiků i obyčejných lidí má tendenci současnou pandemii koronaviru zlehčovat slovy, že je to vlastně jen taková chřipka. Tenhle argument ovšem vyvrací renomovaný profesor Hugh Montgomery z britské University College London.

I americký prezident Donald Trump ještě nedávno láteřil, že chřipka zabije víc lidí než koronavirus a nic se kvůli ní neomezuje, nezavírá a život běží dál, připomíná portál HuffPost.

Jenže renomovaný britský expert vysvětluje, že na první pohled malé rozdíly mezi oběma nemocemi mohou mít v praxi dalekosáhlý vliv na šíření infekce. 

Profesor Hugh Montgomery, který na University College London vede oddělení intenzivní péče a medicíny, na jednoduché rovnici demonstruje, jak rychle se Covid-19 šíří a proč je tak důležité nemoc co nejrychleji zastavit. 

"Když chytím obyčejnou chřipku, tak v průměru nakazím 1,3 až 1,4 člověka, pokud by takové dělení bylo vůbec možné. Když se takhle chřipka předá desetkrát, tak já budu zodpovědný za 14 nakažených chřipkou," vysvětluje Montgomery. 

Koronavirus je podle něj ale mnohem nakažlivější. "Takže ho každý dál předá třem lidem. To nezní jako moc velký rozdíl. Ale když to každý z těch tří předá dalším třem, tak po deseti "kolech" budu zodpovědný za nakažení 59 tisíc lidí," šokuje profesor z renomované britské univerzity. 

Kompletní prohlášení Hugha Montgomeryho (v angličtině s titulky): 

Většině lidí podle něj bude trochu zle, nebo se budou cítit v pohodě, ale nemoc budou dál šířit. "A pár z nich se kolem desátého dne nemoci přitíží a budou muset jít do nemocnice. Tam budou spotřebovávat zdroje, bude to stát i čas a budou pod dohledem," popisuje dál Montgomery.

A ti, jejichž zdravotní stav se opravdu zhorší, pak skončí na jednotce intenzivní péče. A tam už jde o život. "A tady je problém. Máme omezené zdroje, třeba počet ventilátorů, lékařů, sester. A když ten systém přetížíme, tak se o ty lidi nemůžeme patřičně postarat," trápí Montgomeryho.

A tak nabádá k zodpovědnosti. "Pokud jste tak nezodpovědní, že je vám fuk, jestli chytnete chřipku, uvědomte si, že nejde o vás, ale o všechny kolem vás," apeluje na závěr britský profesor intenzivní medicíny.



TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Pá   9:22  China sees water efficiency enhanced in industrial and agricultural sectors China state infooffice (scio.gov.cn)
Pá   9:22  New quality productive forces to power Shanghai's development China state infooffice (scio.gov.cn)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688