Saxo Bank (home.saxo)
Makroekonomika  |  23.03.2020 14:41:12

Lék na krizi: Hotovost

Přímé rozdávání hotových peněz představuje zásadní politický nástroj pro zotavení z koronavirové pandemie. Následující analýza vysvětluje, jaký má význam a také proč bychom se na to měli v Evropě připravit.

 

Jako politický nástroj není rozdávání hotovosti žádnou novinkou. V roce 2011 dal Hongkong každé osobě s trvalým pobytem zhruba 6000 HKD a Macao je známé tím, že rozdává peníze pravidelně. Tohle je ale poprvé, kdy se o něčem podobné debatuje v takovém rozsahu.

 

V některých zemích se už o přímém rozdávání hotových peněz domácnostem rozhodlo a v dalších se o tom diskutuje:
• Singapur v únoru v rámci stimulačního balíčku o objemu 1,6 miliardy dolarů oznámil jednorázovou výplatu 100 a 300 singapurských dolarů všem Singapuřanům od 21 let věku.

• Hongkong oznámil výplatu zhruba 10 000 hongkongských dolarů v hotovosti všem lidem s trvalým pobytem ve věku od 18 let výš. V současnosti vláda debatuje o tom, zda by neměla uvolnit významnější částku (zhruba 100 000 HKD na osobu).

• Americký Kongres řeší, zda nezačít od počátku dubna rozesílat všem dospělým Američanům šeky na 1000 USD.

• Japonská vládní strana zvažuje možnost výplaty hotovostních částek domácnostem v rámci stimulačního balíčku, jehož objem může dosáhnout 276 miliard USD.

• Indický stát Uttarpradéš, který má zhruba stejný počet obyvatel jako Brazílie, plánuje začít rozdávat peníze dělníkům bez formálního zaměstnání.

 

Helikoptérové peníze
Pozorovatelé často poukazují, že výše uvedená opatření představují v podstatě helikoptérové peníze. Exaktně vzato se tady sice o helikoptérové peníze nejedná, ale je třeba uznat, že rozdíly nejsou velké. Opatření sestávající z rozdávání peněz se sice označují za fiskální podporu, ale přímo vycházejí z myšlenky helikoptérových peněz a z dočasného základního nepodmíněného příjmu (UBI). Základní myšlenkou je rozdávat po dobu trvání krize lidem hotovostní prostředky (takzvanou pomoc v nouzi).

 

Noční můra jménem nezaměstnanost
Je zcela logické, že se k řešení ekonomické krize používají nejprve odklady daní a státní záruky. Není však příliš pravděpodobné, že by se poptávka po skončení karanténních opatření, která mohou v Evropě vydržet i další dva nebo tři týdny, sama rychle zotavila. Proslýchá se, že firmy přestávají přijímat nové zaměstnance, ukončují smlouvy s odborníky na volné noze, nebo je prostě neobnovují, a propouštějí zaměstnance ve zkušební lhůtě. Už dnes vidíme, že v některých amerických státech, například v Ohiu, stoupá počet žádostí o dávky v nezaměstnanosti. A stejná situace nastane i v Evropě. Pro většinu zemí bude epidemie viru COVID-19 představovat hlavně poptávkový šok. A tady může mít rozdávání peněz svůj smysl.

 

KLÍČEM JE NAČASOVÁNÍ – Hotovost by se měla začít rozdávat, jakmile obchody znovu otevřou, aby začala stoupat spotřebitelská důvěra.

CÍLENÁ ODEZVA – Rozdávat peníze všem, dokonce i nejbohatším 10 % populace, je jako slina pro slona. Bylo by asi efektivnější zaměřit se na ty, kteří jsou krizí zasaženi nejvíce, přinejmenším zpočátku. Zároveň je potřeba zajistit, aby takto rozdané peníze neskončily v úsporách, ale v oběhu. A to zejména v evropských zemích, které jsou ke spoření značně náchylné.

 

Evropská opatření
V Evropě je debata o přímém rozdávání peněz dosud v raném stádiu. Pokud vím, neexistuje zatím žádná legislativní iniciativa týkající se rozdávání peněz občanům, ale už před pandemií viru COVID-19 se politici i lidé z podnikatelské sféry čím dál víc zajímali o nějakou formu helikoptérových peněz.

Z krátkodobého hlediska je pravděpodobnost využití helikoptérových peněz ve formě převodu prostředků z ECB přímo domácnostem v podstatě nulová. K tomu by bylo potřeba, aby se dohodly všechny členské státy eurozóny a ECB, a distribuce by vyžadovala velmi složitý mechanismus založený na digitální měně centrální banky, který zatím není k dispozici.
Navzdory tomu pravděpodobnost nějaké formy fiskálního stimulu, který může být kombinací helikoptérových peněz a UBI, neustále roste, protože v mnoha zemích stoupají rizika propadu poptávky. Koncem dubna a začátkem května se bude muset většina evropských zemí vypořádat s vážným ekonomickým problémem – malé a střední podniky budou mít stále větší problémy s cash flow, vzroste nezaměstnanost a důvěra spotřebitelů bude velice nízká. A právě v tom okamžiku bude rozdávání hotových peněz v rámci proticyklických opatření očividným a slibným politickým nástrojem, jak je tomu už dnes ve Spojených státech.

O autorovi:
Christopher Dembik je vedoucím oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank v Paříži. Členem týmu Saxo Bank se stal v roce 2014 a vedoucím makroekonomické strategie je od roku 2016. Zaměřuje se na analýzu monetární politiky a globální makroekonomický vývoj ovlivněný fundamentálními ukazateli, náladou trhu a technickou analýzou.
V roce 2015 získal cenu Thomson Reuters StarMine pro nejlepší makroekonomické předpovědi ve Francii. Pro Saxo Bank tvoří Dembik měsíční Makroekonomické vyhlídky, které se zaměřují na monetární politiku, a pravidelně vydává své analýzy francouzské a polské ekonomiky. Často je citován v mezinárodních zpravodajských médiích, jako jsou např. Bloomberg, TF1 a Newsweek.
Dembik dříve pracoval jako analytik francouzského velvyslanectví v Tel Avivu a během studií na Ekonomickém ústavu Polské akademie věd napsal práci na téma budoucnosti eurozóny.
Christopher Dembik vystudoval fakultu mezinárodních studií na Sciences Po Paris. Jeho rodným jazykem je francouzština, ale mluví také dobře anglicky a španělsky a domluví se trochu hebrejsky.

Globální online investiční banka

Skupina Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let poskytuje jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím svých technologií a zkušeností. Mnohokrát oceněné obchodovací platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Více informací na:www.saxobank.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688