TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  22.03.2020 07:29:46

Je nouzový stav: Můžete babičce pro důchod nebo jezdit bez řidičáku

Nouzový stav nevybízí k překračování zákona, na některá nařízení ale nyní hledí méně přísně než obvykle. Vláda tím chce maximálně omezit nutnost lidí chodit například na úřady a vystavovat se riziku nákazy.

V krizi si musíme pomáhat a pomáhají i státní úředníci. Ministerstvo vnitra se například rozhodlo, že nebude hledět na dokumenty, kterým skončila platnost. Pokud vám propadl řidičák nebo občanský průkaz, s cestou na úřad pro nový dokument klidně počkejte.

Pokud vám v občanském průkazu nebo cestovním pasu skončila po dni 1. března 2020 platnost, prokazovat se jím můžete i nadále, ač je z hlediska zákona neplatný. Samozřejmě výjimka platí jen po dobu trvání nouzového stavu, pak bude potřeba nový doklad urychleně pořídit.

Ztraceni si nemusíte připadat ani s propadlým řidičským průkazem. "Osoby, jimž skončila platnost řidičského průkazu během nouzového stavu, mohou na území České republiky řídit. Po dobu trvání nouzového stavu není držitel řidičského průkazu, jehož platnost skončila během nouzového stavu, povinen jej odevzdat,” uvedlo na svých stránkách Ministerstvo vnitra.

Pomoci můžete i seniorům, kterým vláda radí v těchto dnech vůbec nevycházet. Nákupy nebo různé pochůzky za ně mohou obstarat příbuzní, pečovatelé nebo dobrovolníci, v čem jim dosud nemohli ale ulevit, bylo vyzvedávání důchodů, pro které si senioři musejí chodit sami. I to se s nouzovým režimem změnilo.

"Česká správa sociálního zabezpečení po dohodě s Ministerstvem práce a sociálních věcí a Českou poštou umožňuje, avšak pouze po dobu trvání nouzového stavu, výplatu důchodů za využití ‘Plné moci k převzetí splátky důchodu v době trvání nouzového stavu’, která bude vyplněna zmocnitelem a zmocnitelem i zmocněncem podepsána.

Zmocnit k převzetí výplaty důchodu zmocněnce prostřednictvím této plné moci bude vždy oprávněn jen poživatel důchodu, který nemá jiného příjemce,” stojí na stránkách České správy sociálního zabezpečení.

S vytištěným a vyplněným tiskopisem, který si můžete stáhnout ZDE, tak můžete za babičku nebo dědu dojít pro jejich důchod na poštu vy. Česká pošta bude výplaty důchodů v novém režimu provádět od pondělí 23. března 2020.

Nouzový stav s sebou ale nese i méně příjemné změny a omezení. V pátek Roman Prymula navrhl obchodníkům například zrušení letáků a slev:

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

24.03. 18:45  Duchody (Veprek)
23.03. 15:43  Nevyzvednutý řidičák (Pepan)
23.03. 09:10  Co prošlá STK? (Honza)
22.03. 21:52  Co prošlá STK? (Jméno)
22.03. 20:01  Nevyzvednutý řidičák (Lenka)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688