Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  21.03.2020 20:14:48

Akciový rok 2020 jako 2008? Nepanikařte, nakupujte

Probíhající výplach v mnohém připomíná začátek posledního masivního tržního kolapsu. Současné ztráty přitom (zatím) nedosahují hloubky tehdejších, a prostor k dalším výprodejům tu i proto je. Statisticky nejlukrativnější přitom bylo v podobných situacích nakupovat při šestém a sedmém výrazném propadu.

Březnový vývoj na akciových dává vzpomenout na brutální podzim 2008. To potvrdilo i nedávné jedenácté výročí tržního dna z 9. března 2009, které trh oslavil hlubokým poklesem. Na ten pak navázaly ještě hlubší jednodenní propady. Mě ale více zajímá, jak to vše začalo a do jaké míry je chování investorů podobné tomu z roku 2008. Nejen proto má smysl nedávný vývoj na trzích zasadit do kontextu historických statistik.

Vývoj indexu S&P 500 v září a říjnu 2008 nabízí první část odpovědi. První pondělí trh klesl o více než 5 %. V úterý následoval reverzní pohyb 60% rozsahu oproti předešlému poklesu, následně ve středu přišel další výplach. Stručně řečeno, rok 2020 se jeví jako solidní kopie podzimu 2008.

Trhy vnímají okamžitá nebezpečí a vyhodnocují rychlost jednání vlád. I přes výrazně rychlejší reakci systémově významných zemí, což platí i o Spojených státech, vývoj v posledních dnech napověděl, že stejně jako v roce 2008 přijdou další poklesy o více než 5 %, připravit bychom se měli i na výkyvy o 10 %.

Je přitom neskutečné, co vše se vešlo do minulého týdne, který v USA skončil pátečním růstem téměř o 10 % (pod což se do značné míry podepsalo obchodování v poslední hodině), o aktuálním týdnu nemluvě. Jen pro úplnost připomenu, že v říjnu 2008 klesl index S&P 500 o 17 %. Vše přitom začalo v noci ze 14. na 15. září pádem banky Lehman Brothers.

Letošní březen je zběsilý. I tak ale mají podle mě investoři s větším rizikovým apetitem šanci vstupovat na trh, každý další pokles o více než 5 % využívat k nákupům, a pozice případně uzavírat tentýž den, aby byli připraveni na případný rychlý obrat i pozitivní vývoj den nato. To alespoň vyplývá z historických statistik.

A co investoři s dlouhodobějšími horizonty? Nikdy se nevyplatilo vstupovat na trh při prvním až třetím výrazném poklesu (ty již máme za sebou), které nastaly po velkém zvýšení volatilitySmysl dávalo reagovat na čtvrtý až pátý pokles, nejvýhodnější pak statisticky byly tržní propady s pořadovými čísly šest a sedm.

Osobně nyní hledám nákupní příležitosti v technologickém sektoru, který se s aktuálním propadem dokáže vypořádat rychleji než zástupci "staré ekonomiky". Konkrétně si myslím, že se kvůli rušení velkého množství sportovních akcí může část tradičních fanoušků přesunout do již tak dynamicky rostoucí komunity on-line hráčů, kde se nabízejí sázky na firmy jako Electronic Arts (hra FIFA 2020) nebo Activision Blizzard (Call of Duty).


Autorem textu je Roman Koděra, makléř Patria Finance.

Další článek: Banky jsou nejvíce přeprodané v historii, ty evropské ale čekají (další) těžké časy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688