Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.03.2020 19:54:05

Analytik: Tak jako teď byl trh přeprodaný jenom párkrát v historii

Trhy jsou „hodně přeprodané“ a probíhá na nich dost nucených likvidací pozic, domnívá se analytik společnosti Fidelity Jurrien Timmer. A podle investiční banky Morgan Stanley je možné očekávat ještě větší volatilitu, než si trhy najdou dno.

„Nacházíme se úrovni krachů burzy z roku 2008, roku 1987, či dokonce let 1929 a 1930,“ podotýká Trimmer, který ve Fidelity Investments šéfuje sekci globální makro. V roce 2008 se rozhořela finanční krize, v roce 1987 nastalo černé pondělí na burze a v roce 1929 nastala Velkáhospodářská krize. „Doby, kdy jsme byli takto přeprodaní, můžete spočítat na prstech jedné ruky.“

Řada velkých investorů v honbě za hotovými penězi prodává všechny třídy aktiv. Ušetřeny nejsou ani tradiční bezpečné přístavy jako zlato.

Hlavní americký akciový index Dow Jones Industrial Average spadl tento týden do čtvrtečního závěru zatím o 13,36 %, což je největší týdenní procentuální propad od finanční krize. Pod historickými maximy z tohoto února je zatím o 32 %. Širší index S&P 500 za nimi zaostává o 29 %.

Výnosy státních dluhopisů během tohoto týdne popadaly na rekordní minima, protože se vynořily obavy z globální recese a zprávy o problémech s likviditou.

„Evidentně tu dochází k velkému množství nuceného prodeje,“ domnívá se Timmer. Obchodníci musejí dostat zpátky hotové peníze, aby uhradili přeexponované pozice na kupní straně, které jim vytvářejí ztráty.

Morgan Stanley ve čtvrtečním komentáři upozornila na extrémní volatilitu, a to podle všech historických měřítek. „S&P 500 na příklad zažil sedm dní v kuse, kdy byly denní pohyby větší než 4 %, což porazilo dokonce i rekord z roku 1929,“ sdělila investiční banka podle CNBC.

Podle ní bude kolísavost vrcholit, než si trhy najdou dno.

„Podle našeho názoru se kolísavost musí ustálit, než se širší trh dokáže zahojit. Má to svůj precedens: v letech 2008, 2011, 2015 a 2018 akciová volatilita vrcholila dlouho před tím, než se trh dostal na finální dno,“ napsala také Morgan Stanley. „Trhy si po určitém šoku nejdříve zvyknou na úroveň nejistoty (volatility), a potom na cenovou hladinu.“

Zdroj:CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.10.2022Obchodování v USA - jsou trhy přeprodané? ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
16.08.2022Trh jako struna na kytaře aneb Když peníze nemohou jen tak ležet Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688