Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.03.2020 18:34:07

Dva scénáře dalšího vývoje

Danske Bank se v jedné ze svých posledních analýz pustila do nezáviděníhodného úkolu – predikce dalšího vývoje pandemie. Dovolím si její závěry použít pro svou dnešní úvahu. Ovšem s připomenutím toho, že fakticky nevíme nic i přesto, že neustálý tok nových dat a informací nás může přesvědčovat o opaku.

Danske v následujících dvou grafech prezentuje modely dalšího vývoje pandemie mimo Čínu. Analytici banky uvažují o třech základních scénářích, ve druhém grafu vidíme, že i v tom nejhorším by počet nových případů měl klesat někdy na konci tohoto měsíce. Měli bychom tedy mít maximálně tak čtrnáct dní do vrcholu. Ale hlavní analytik banky Allan von Mehren dodává, že horší vývoj je pravděpodobnější, než vývoj lepší (tzv. upside risk je méně relevantní než downside risk):


Další dva grafy srovnávají vývoj v Itálii (data ke čtvrtku) s vývojem v nejpostiženější provincii v Číně. I zde bychom na základě tohoto srovnání odvodili, že do vrcholu zbývá asi čtrnáct dní až tři týdny:


Danske se věnuje i vývoji v Německu a FranciiNěmecko začíná čelit rychlejšímu růstu počtu nakažených ve srovnání s italskou dynamikou, což banka dává do souvislosti s větší populací, a tudíž vyšším počtem možností nákazy. Stejná logika by mohla platit i v případě Spojených států, které se od italské křivky začínají také trhat směrem nahoru:


Výše popsaný soubor tří podscénářů můžeme vnímat jako extrém v tom smyslu, že obrat přijde již brzy (i když to nejtěžší nás ještě čeká). Nazvěme ho třeba BAU2020. Druhý extrém by popisovaly znatelně mohutnější křivky, nebo třeba křivky zvedající se opět poté, (i) co jsme polevili v sociálním distancování, či (ii) se obecně pokusili vrátit k tomu, na co jsme byli ještě nedávno zvyklí a co se zdálo ve svém základu téměř neotřesitelné.

Krátce k onomu druhému extrému: Pokud trochu poodstoupíme, vidíme, že na ekonomické rovině zatím kráčíme směrem, který můžeme popsat jednoduše: Od pandemie k prudkému nabídkově-poptávkovému útlumu globální ekonomické aktivity doprovázenému masivním zvýšením role a aktivity vlády v ekonomice. Pokračování tímto směrem (ony mohutnější, či znovu se zvedající křivky) by pak pravděpodobně znamenalo znatelný růst vládních dluhů a dluhů celkových. V určitém časovém bodě by se pak na této trajektorii stávaly dluhy nesplatitelné. A to by znamenalo další chaos, nebo by musela nastat velká dluhová restrukturalizace. Lepší by podle mne byl ale výraz velké dluhové odpuštění.

Nyní si dovolím jednu obecnou tezi: Dluhy ekonomické jsou symptomem a symbolem našich dluhů vzájemných a vnitřních. Vršení globálních finančních dluhů (pevných, umělých vazeb a pout – „bonds“) je odrazem toho, jaká byla a je situace mezi námi lidmi a v nás. Výše uvedeným jsem popsal, co se může stát s oním ekonomickým symbolem, ale v jádru tu možná hovoříme o tom, kam až nás celkově současný vývoj tlačí. Nejen k odpouštění dluhů, ale i k Odpouštění (Odvinění) Dluhů. Těch symbolů můžeme konec konců vnímat více: Nejsme tlačeni domů, abychom se vraceli Domů?

Pokud čtenářovi nesedí podobné metafyzické, či vlastně metaekonomické úvahy, ať je prostě ignoruje. Může si dnes odnést to, že podle Danske, respektive podle pohledu založeného na zejména na „čínských“ extrapolacích, by to již nemělo tak dlouho trvat. A dovolím si napsat, že pak by mohlo nastat i celkem rychlé oživení globální ekonomiky. Úvahy o druhém extrému, můžeme odvozovat od řady argumentů a pohledů. Já nabízím onu tezi Velkého Odpuštění.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

12.04.2023Dva scénáře pro kurz koruny ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
27.04.2022Scénáře tržního vývoje v roce 2022 po geopolitických otřesech NN Investment Partners (NN Investment Partners)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688