Orange Academy (Orange Academy)
Práce  |  20.03.2020 17:58:51

Jak zvládnout home office s dětmi za zády?

Mnoho zaměstnanců v posledních dnech vyměnilo kancelář ve firmě za svůj pracovní koutek u sebe doma. I když někteří pracovníci již mají s prací z domova bohaté zkušenosti, pořád je zde mnoho lidí, kteří se s ní setkávají poprvé. Třeba proto, že dříve na home office nechtěl jejich zaměstnavatel přistoupit nebo ho to vůbec nenapadlo. Práci z pohodlí domu lze vykonávat i během nařízené karantény, v tomto případě vám zůstane 100 % z platu či mzdy. A jak zvládnout home office s dětmi za zády? 

Dostat se doma do pracovního režimu není snadné

Najet v domácím prostředí na běžný pracovní režim není vůbec jednoduché. Obzvlášť pokud se s tím setkáváte poprvé nebo máte doma malé děti v předškolním či školním věku. I když se školky na rozdíl od škol nemusely zavírat, některé přesto dočasně ukončily svůj provoz. Nebylo dostatek dětí, někdo v blízkosti onemocněl koronavirem nebo se předškolní zařízení rozhodlo co nejvíce eliminovat možná rizika.  

A ne každý si může dovolit odejít na ošetřovné, viz článek „Koronavirus: OČR, karanténa, home office – na co mají zaměstnanci právo?“ Buď má možnost prácedomu za 100 % výdělku, snížení příjmu na 60 % v době ošetřovného by mělo negativní dopady na příjmy domácnosti nebo jako OSVČ prostě přestat pracovat nemůže. Obzvlášť v situaci, kdy je hodně malých firem a drobných živnostníků nuceno pozastavit svoje podnikání z důvodu nařízení vlády. Více jsme psali v článku „OSVČ na stát spoléhat nemohou, přežije ten, kdo se přizpůsobí! 

Jak zvládnout práci na home office, když máte doma malé děti?  

  • Dobré je zachovat běžné denní návyky. Ráno vstaňte, nasnídejte se, převlékněte a upravte. Prostě jako do práce, i když doma samozřejmě zvolte pohodlnější oblečení, v pyžamu však nezůstávejte.
  • Nastavte si v hlavně správný mindset. Vyhraďte si pracovní místo pro práci a udržujte jej uklizené. Špinavé talířky se zbytky jídla, prázdné hrníčky od čaje a kávy vás budou jenom rozptylovat. Práce z domova by neměla představovat více času na domácí práce, vaření, úklid a praní špinavého prádla. Po dobu, kterou si vyhradíte na práci, tyto činnosti úplně vypusťte.
  • Každé ráno nebo dopředu večer si napište plán úkolů tzv. to do list. Postupně jednotlivé splněné úkoly odškrtávejte. Budete tak mít dobrý pocit z dobře odvedené práce.
  • Předem si rozvrhněte den do určitých bloků, např. kdy budou děti spát nebo se o ně bude starat partner. Jedná-li se o starší potomky, sdělte jim, v jakém čase se jim nebudete moci věnovat s tím, že se budou muset zabavit samy.
  • Na druhou stranu si naplánujte i čas na hraní a učení s dětmi. Snažte si tyto časové úseky dodržovat. V době určené dětem vypněte počítač a zvonění na telefonu a neodbíhejte k práci! Dopředu dětem vysvětlete, co spolu budete v danou chvíli dělat, tak předejdete tomu, že po vás pak budou vyžadovat další činnosti. Ujasněte si pravidla hry předem.
  • Nevymýšlejte dětem neustále program s tím, že během vašich pracovních bloků jim dáte tablet či zapnete televizi. Naučte je fantazii a vlastním hrám, ať se zabaví samy.
  • Rozdělte si práci na tu, kterou s dětmi za zády hravě zvládnete až po tu náročnější, u které musíte mít naprostý klid. Tu dělejte v době, kdy budou děti spát nebo je zabaví partner.
  • Nevařte! Alespoň ne během vámi určené pracovní doby. Obstarejte si jídlo jinak nebo si uvařte vždy večer dopředu na další den. Také hodně pijte a větrejte!

Zvládněte vše v klidu, přeji vám především hodně sil a pevné nervy!  

A co vy? Jak zvládáte prácidomu? Co byste poradili ostatním, kteří se s prací na home office setkávají vůbec poprvé v životě? Napište nám svoje postřehy do komentáře.  

P. S. Umíte šít? Navštivte skupinu na Facebooku Česko šije roušky a přidejte se k ostatním, kteří dobrovolně šijí roušky těm, kteří je nejvíc potřebují.  

Pro aktuální videa z oblasti práce, personalistiky a marketingu odebírejte kanál Orange Academy.   

Vyplatí se to!    

Autorka: Zuzana Klímová, garantka rekvalifikačního kurzu Online marketing, který probíhá v Praze, Brně, Ostravě a Zlíně.    

https://orangeacademy.cz/kurzy-marketingu/rekvalifikacni-kurz-online-marketing     

Orange Academy

Orange Academy se zabývá výukou rekvalifikačních kurzů a školení v oblasti účetnictví, mzdového účetnictví, personalistiky a marketingu. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®. Od roku 1990 absolvovalo kurzy více než 20 000 účastníků ve 34 městech po celé ČR.

Více na https://orangeacademy.cz

20.03. 20:41  Chytre (Orange Academy)
20.03. 18:27  Chytre (Marty)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688