Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  20.03.2020 19:25:13

Světoví boháči nakoupili v "životních slevách" akcie za miliardu dolarů

Někteří z nejbohatších lidí světa utratili celkově více než miliardu dolarů za navyšování svých podílů ve vytipovaných společnostech v situaci, kdy globální trhy výrazně padaly. Aktivistický investor Carl Icahn navýšil svůj podíl ve firmách Herz a Newell Brands, holdingová společnost Warrena Buffetta nakoupila akcie Delta Air a dědicové firmy Tetra Laval nasypali 317 milionů dolarů do akcií International Flavors & Fragrances.

Akciové indexy se v posledních týdnech sesouvaly na relativně velmi nízké úrovně díky nejistotě ohledně dlouhodobého dopadu epidemie koronaviru na světovou ekonomiku. Cena akcií některých aerolinek a provozovatelů maloobchodních řetězců ztratila v krátké době více než polovinu své hodnoty.

Ředitelé podniků, členové představenstev a velcí akcionáři ale skupovali ve stejné chvíli akcie svých společností nejrychlejším tempem od roku 2011. Někteří, jako hedgefondový manažer Bill Ackman, jsou optimisty ohledně rychlého odrazu akciových cen, pokud budou přitvrzena efektivní opatření proti šíření epidemie. „Tohle jsou životní slevy, pokud se s krizí vypořádáme správně,“ myslí si Ackman, zakladatel Pershing Square Capital Management.

Miliardář Barry Sternlicht, ředitel společnosti Starwood Property Trust, naléhal na federální vládu USA, aby směřovala svou snahu o ekonomickou podporu k pracovníkům sektoru služeb. „Třetí světové válce čelíme příštích 90 dnů,“ ne dekádu, řekl agentuře Bloomberg Sternlicht, který následně nakoupil akcie Starwoodu, největšího fondu investujícího do hypoték komerčních realit, za 2 miliony dolarů.

Plán americké vlády pro boj s koronavirem počítá s předpokladem, že epidemie bude trvat nejméně 18 měsíců a za tu dobu proběhne hned několik infekčních vln. Plán z 13. března uvádí, že jak federální úřady, tak jednotliví spotřebitelé nejspíše zažijí „významný nedostatek“ kvůli narušeným dodavatelským řetězcům. Míra přenosu viru mezi lidmi by se mohla opětovně zvýšit po zmírnění zavedených opatření, stojí pak v reportu týmu z londýnské Imperial College.

Někteří z kupujících ovšem záminku v podobě globální epidemie nepotřebovali. Rodina Rausingů, kteří jsou beneficienty svěřeneckého fondu vlastnícího firmu Tetra, akumulovali akcie IFF posledních několik let. Zakladatel společnosti Energy Transfer Kelcy Warren v posledních několika letech utratil za akcie potrubního giganta několik stovek milionů dolarů.

Zatímco nakupování akcií společností ze strany jejích zakladatelů nebo dědiců není v dobách poklesů neobvyklé, korporátní ředitelé a členové představenstva tak činí o poznání méně často. Mnoho z nich dostává významnou část své kompenzace formou akcií, ve vzácných případech dalšího nákupu akcií spřízněné společnosti jde většinou o snahu demonstrovat svou důvěru v daný byznys spíše než o snahu příhodně vydělat.

 

Zdroj: Bloomberg

 

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

21.03. 14:15  času dost (mirek)
20.03. 20:57  Málo (Tony)
20.03. 19:49  Málo (Já)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688