Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  20.03.2020 15:16:04

Vývoj na devizovém trhu ve 12. týdnu (16.3.-20.3.2020)

Klíčové události a ukazatele

CZ - Česká národní banka - mimořádné snížení sazeb o 0,50procentního bodu
EZ - Evropská centrální banka - mimořádné spuštění QE v objemu 750 mld. eur
PL - Polská centrální banka - mimořádné snížení sazeb o 0,50procentního bodu
US - Americký Fed - mimořádné snížení sazeb de fato na nulu + QE ve výši 700 mld. dolarů

Očekávané události a ukazatele v příštím týdnu

CZ - Standardní měnověpolitické zasedání České národní banky
DE - Index podnikatelského klimatu Ifo (březen)
EZ - Kompozitní index PMI (březen) - předběžný odhad
US - Vývoj kolem koronaviru

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje


Úrokové sazby


Vývoj EUR/CZK

  • Tento týden ve zkratce – extrémní volatilita, koruna na více jak pětiletém minimu a mírné známky stabilizace na trzích ve druhé polovině týdne. Koruna v první polovině tohoto týdne extrémně oslabila z pondělních 26,20 až těsně pod úroveň 28 CZK/EUR ve středu pozdě odpoledne. Během čtvrtku se začala situace na tomto měnovém páru mírně stabilizovat a v pátek zkraje odpoledne se obchodovalo v blízkosti hladiny 27,20 CZK/EUR. Určitá stabilizace na koruně i na finančních trzích obecně by mohla svádět k názoru, že se volatilita na trzích začne postupně snižovat. To je však podle mě hodně předčasné. Karanténní stav v ČR a v dalších evropských zemích bude totiž s vysokou pravděpodobností pokračovat minimálně i po větší část dubna a nejistota s tím spojená bude i nadále implikovat velmi vysokou volatilitu. Vysoká rozkolísanost koruny rozhodně není minulostí a velmi prudké pohyby lze proto očekávat i v nejbližších dnech a týdnech.
  • V mnoha ohledech je současná situace na trzích podobná přelomu let 2008 a 2009 po pádu banky Lehman Brothers. Co si lze z období 20082009 odnést pro současnost? (1) Extrémně vysoká volatilita na finančních trzích netrvá několik týdnů, ale minimálně několik měsíců či dokonce čtvrtletí. Analogicky se tak momentálně nacházíme teprve na začátku období extrémně vysoké volatility. S výraznou rozkolísaností finančních trhů a kurzem koruny je tak nutné počítat i ve 2. čtvrtletí letošního roku. (2) Finanční trhy mají tendenci přestřelovat, a to jak ve směru optimistické euforie, tak i nadměrného pesimismu. Nervozita a panické chování na finančních trzích je momentálně extrémní a pokud vyjdeme z předpokladu, že bude dále pokračovat, tak další oslabení koruny až směrem k hladině 30 CZK/EUR nelze vůbec vyloučit. (3) Opatření centrálních bank, vlád a nadnárodních institucí nedokáží v takovémto období tržní nervozitu zastavit, pouze ji dočasně mírně snížit. To v ČR platí jak o snížení úrokových sazeb a dalších krocích (dodávací repo operace, proticyklická kapitálová rezerva ad.) ze strany ČNB, tak i avizovaných vládních krocích na podporu podnikatelům a udržení zaměstnanosti.
  • Vývoj koruny ve druhé polovině března a ve 2. čtvrtletí letošního roku? Jedinou jistou je, že musíme i nadále počítat s vysokou volatilitou. Denní pohyby koruny vůči euru v řadů několika desítek haléřů budou převažovat. Tlak na další oslabení koruny bude pravděpodobně dále pokračovat – čím slabší však koruna bude, tím se zvyšuje i pravděpodobnost, že bude docházet k prudkým korekcím koruny na dočasně silnější hodnoty. Čím slabší koruna, tím větší pravděpodobnost, že do hry vstoupí Česká národní banka a začne na podporu koruny intervenovat. Objem devizových rezerv (letos v únoru 134,6 mld. eur) má ČNB v poměru k velikosti domácí ekonomiky celosvětově jeden z nejvyšších. Otázkou je, na jaké úrovni by se ČNB k intervencím odhodlala. To je velmi obtížné posoudit, ale osobně bych tuto hladinu viděl spíše až v rozmezí 29–30 CZK/EUR.

Vývoj USD/CZK

  • Obchodování koruny vůči americkému dolaru bylo v tomto týdnu extrémně volatilní. Koruna nejprve oslabila přes 10 % až na úroveň 26 CZK/USD (tříleté minimum české měny). V pátek dopoledne však koruna část ztrát dokázala zkorigovat a zkraje pátečního odpoledne se obchodovalo na hladině 25,40 CZK/USD. Vývoj koruny vůči dolaru bude v nejbližších týdnech i nadále provázet velmi vysoká volatilita, když pravděpodobněji se v tuto chvíli jeví spíše další oslabení české měny. Koruna je silně svázána s hospodářským vývojem v eurozóně, který bude v nadcházejících čtvrtletích tristní. Dolar v tomto týdnu navíc po snížení sazeb americkým Fedem začal výrazně plnit funkci „safe haven currency“, tj. super bezpečné měny.


Vývoj PLN/CZK

  • Extrémně vysoká volatilita se v tomto týdnu nevyhnula ani měnovému páru koruny s polským zlotým. Rozdíl mezi minimálním (5,92) a maximálním kurzem (6,24) byl větší než za celý loňský rok. Vývoj během týdne byl takový, že koruna nejprve prudce oslabila, aby ve druhé polovině týdne neméně prudce posílila. Obě středoevropské měny sice mají tendenci se vůči euru pohybovat poměrně synchronně, avšak kvůli velmi rozbouřeným finančním trhům je i na tomto měnovém páru nutné i nadále počítat s výrazně vyšší volatilitou, než tomu bylo loni či zkraje letošního roku. S ohledem na silně nestandardní situaci v úterý mimořádně zasedala polská centrální banka (NBP) a snížila hlavní úrokovou sazbu o 0,50procentního bodu na 1,00 %.
  • Specifickým faktorem byl v posledních třech týdnech prudký odliv spekulativně-investičního kapitálu z poměrně vysoce úročené koruny (důvod, proč koruna v posledních týdnech oslabovala výrazněji než další středoevropské měny HUF a PLN). Zde je však nutné poznamenat, že tento specifický faktor se již z velké části vyčerpal a v nadcházejících týdnech by koruna měla být naopak nejméně oslabující měnou regionu.


Vývoj EUR/USD

  • Na hlavním měnovém páru si výrazné ztráty v tomto týdnu připsalo euro, které z pondělních 1,12 USD/EUR zamířilo až pod hladinu 1,07 USD/EUR v závěru čtvrtečního odpoledne. Společná evropská měna je tak vůči dolaru nejslabší za poslední tři roky a její další ztráty se zdají být pravděpodobné. Epicentrem nemoci COVID-19 je aktuálně Evropa, když v podstatě všechny evropské země jsou v tuto chvíli hospodářsky paralyzovány. Vyhlídky pro hospodářský vývoj v letošním roce jsou velmi slabé a EU velmi pravděpodobně čeká velmi silný propad HDP. Tyto skutečnosti by se měly i nadále promítat do oslabování eura vůči dolaru směrem k paritě. Podobná paralýza ekonomiky je sice stále pravděpodobnější i v USA, avšak s tím rozdílem, že americký dolar začal v tomto týdnu významně plnit funkci „safe haven currency“, tj. super bezpečné měny.
  • Dále v tomto týdnu úřadovaly centrální banky. Americký Fed na mimořádném nedělním zasedání snížil hlavní úrokovou sazbu o 1procentní bod do rozmezí 0 – 0,25 %, tj. de facto na nulu. Zároveň oznámil, že zahájí kvantitativní uvolňování v souhrnné výši 700 mld. dolarů, když za 500 mld. budou nakupovány krátkodobé dluhopisy a za 200 mld. hypotéční cenné papíry (MBS). Důvod takového zásahu Fedu je zřejmý – negativní dopady koronaviru na americkou ekonomiku. Ve středu, opět na mimořádném zasedání a necelý týden po řádném zasedání, úřadovala Evropská centrální banka (ECB) – oznámila dodatečný program QE v celkovém objemu 750 mld. dolarů do konce letošního roku. V rámci programu QE budou nakupovány státní i soukromé dluhopisy a nově se budou kupovat i dluhopisy Řecka. Podle šéfky ECB CH. Lagardeové mimořádná doba vyžaduje mimořádná opatření. A do třetice je důležitá i shoda v rámci hlavních světových centrálních bank na swapových obchodech poskytujících likvidu amerického dolaru.

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 39 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St   8:18  MNB snížila sazby o očekávaných 50bps, forint spokojen ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St   8:17  Wall Street má za sebou druhou rally v řadě ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St   8:01  Nálada německých průmyslníků se dále zlepší (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St   7:48  Ranní shrnutí (24.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688