muni.cz (Masarykova univerzita)
Investice  |  20.03.2020 11:24:33

Ze života dobrovolníka: Je úžasné, kolik mediků chce pomáhat

Se studentem Lékařské fakulty MU Martinem Janků, který koordinuje mediky pomáhající se zvládáním epidemie koronaviru.

Když se začátkem minulého týdne začala rozbíhat preventivní karanténní opatření a rušila se kontaktní výuka, na Akademickém senátu Lékařské fakulty MU se začala řešit pomoc zdravotnickým zařízením. Koordinaci dobrovolníků si vzal na starosti student medicíny Martin Janků, a jak říká, jeho práce je od té doby především rychle se měnící.

V prvních dnech obíhal různé instituce a pracoviště, která byla potřebná pro vybudování stanů u Fakultní nemocnice Brno v Bohunicích, kde jsou nyní odběrová místa pro testování na nový druh koronaviru, i s dalšími institucemi potřebujícími posílit. Domlouval se s nemocnicemi, Krajskou hygienickou stanicí i linkou 112. „Také jsem si kolem sebe vytvořil tým lidí, který koordinuje požadavky různých zařízení a dobrovolníky. Odvádějí fantastickou práci,“ říká Janků, který si našel na rozhovor pro Magazín M jen krátký čas mezi dalšími povinnostmi.

Koordinátoři se scházejí každý den na Lékařské fakultě MU mezi osmou a devátou hodinou ráno a v posledních dnech končí s prací i okolo půlnoci. „Úzce spolupracujeme s vedením naší fakulty. Hodně nám pomáhá hlavně to, že nám jako studentům věří,“ říká medik a dodává, že každý den ráno přicházejí s tím, že je třeba několik úkolů co nejdříve splnit, a než je dokončí, objeví se desítky nových požadavků.

„Mnohem větší zásluhy ale mají dobrovolníci, kteří jsou na vrátnicích či odděleních nemocnic, v call centrech či v odběrových stanech. Mívají náročnou práci i dvanáctihodinové směny,“ zdůrazňuje Janků. Největší důraz klade na jejich bezpečnost a snaží se, aby všichni dobrovolníci měli správné ochranné pomůcky a byli proškolení v práci s nimi.

Od fakultních nemocnic po Břeclav

Už na první výzvu směrem k dobrovolníkům zareagovaly stovky studentů. „Obrovsky mě to překvapilo a potěšilo, že studenti měli a stále mají velký zájem pomáhat. Nemocnice teď čelí personální krizi, kterou nové onemocnění způsobilo, a potřebují doplnit stavy a jsou vděční, že k nim mohou přijít studenti.“

Nejvíc jich aktuálně pomáhá v Brně v obou fakultních nemocnicích, ale medici či zdravotní sestry a další dobrovolníci jsou například i v nemocnicích v Břeclavi a Ivančicích a koordinátoři rozšiřují pomoc dál. Spojili se i s ostatními lékařskými fakultami v Česku, aby mohli pokrýt celou republiku.

Dobrovolníci někdy kromě vyčerpávající práce čelí i nepříjemnostem a vystrašeným lidem. Známé je video řidiče, který se domáhal testování v prvních dnech, kdy se pomoc teprve rozjížděla a podle Janků to bylo docela nepříjemné. „V reakci na to jsme se domluvili s Městskou policí Brno, která teď pomáhá u odběrových stanů. Snažíme se ale zajistit i psychickou podporu, kterou nabízí Masarykova univerzita.“

Objevují se ale i opačné případy. „Začínají se nám scházet různé dary od řady lidí. Dostali jsme třeba darem od firmy Oříšek čtyřicet kolo oříšků a sušeného ovoce, které budeme dobrovolníkům rozdávat,“ připomíná Janků, že společnost se mobilizuje a podporuje i studenty v jejich práci.

Jak se zapojít

„Chtěl bych poděkovat naší lékařské fakultě a jejímu vedení, za podporu a spolupráci a celému tmu, co tu na štábu máme, protože odvádí obrovskou a důležitou práci. Samozřejmě bych chtěl poděkovat všem našim dobrovolníkům, protože to, co dělají je skvělé. A to, že se sami nabídli na tuto náročnou práci je úžasné,“ dodává Janků s tím, že dobrovolníci se stále mohou hlásit. Ti z Lékařské fakulty MU na tomto webu.

Zároveň Masarykova univerzita spustila web munipomaha.cz, přes který se mohou hlásit dobrovolníci všech zaměření z řad studentů i veřejnosti. Je přes něj možné také poptávat pomoc dobrovolníků a také darovat peníze na materiální zajištění této pomoci.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   8:32  Americký růst i v 1. čtvrtletí (opět) velmi svižný ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:22  Stabilní koruna navzdory poklesu tuzemských sazeb ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:18  Konec půstu – vstříc růstu Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt   8:08  Americký HDP by eurodolar neměl rozhodit ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:06  Síla ekonomiky USA oddaluje začátek snižování sazeb Fedu (Ranní zpráva z finančního. Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688