Lukáš Kovanda, Ph.D. (CZECH FUND)
Makroekonomika  |  20.03.2020 10:36:06

Důvěra v CZ ekonomiku se propadá nejvýrazněji za více než 11 let. Je to ale jenom začátek, koranavir ještě teprve plně udeří


Důvěra v českou ekonomiku se propadá nejvýrazněji za více než jedenáct let. Je to ale jenom začátek, koronavir ještě teprve plně udeří . Důvěra v českou ekonomiku je v tomto měsíci nejslabší od října 2013, tedy za 6,5 roku. Příslušný ukazatel důvěry v ekonomiku přitom mezi letošním únorem a březnem ztratil 3,2 bodu, takže meziměsíční pokles důvěry v ekonomiku je v březnu nejvýraznější od února roku 2009. Tehdy česká ekonomika utrpěla „náraz“ v důsledku vrcholící světové finanční krize.

Prudký propad důvěry v ekonomiku letos v březnu však dopad šíření koronavirové nákazy a zavádění opatření v boji s ní reflektuje jen částečně. Šetření statistici prováděli převážně v první polovině března, kdy se teprve postupně zpřísňovala opatření pro boj s ní. V měsíci dubnu lze proto očekávat další prudký propad důvěry v ekonomiku, který bude již více zohledňovat dopad šíření koronavirové nákazy. Poskytne tedy také celistvější předstihový obrázek toho, jak citelný bude ekonomický „náraz“ způsobený koronavirem. Nelze vyloučit, že půjde o „náraz“ celkově závažnější, než byl ten, jejž české ekonomice uštědřila světová finanční krize.

Důvěru v ekonomiku stáhla v březnu dolů primárně horšící se nálada podnikatelů. Ta je nyní nejnižší od září krizového roku 2013. Nálada spotřebitelů klesla letos v březnu na nejnižší úroveň od února 2014.

Spotřebitelé se pro příštích dvanáct měsíců obávají výrazného zhoršení celkové ekonomické situace, zatím však nemají strach z růstu nezaměstnanosti. Vnímají zjevně, že ukazatel míry nezaměstnanosti vykazuje poměrně značnou setrvačnost. Mezi podnikateli se výrazně zhoršuje ekonomický výhled na další měsíce zejména u těch z oblasti služeb a obchodu, podnikatelé v průmyslu se obávají hlavně výrazného snížení objemu výroby. Naopak nálada zůstává beze změny u podnikatelů ve stavebnictví, neboť stavebnictví vykazuje také značnou setrvačnost a není tak závislé na momentálním vývoji ekonomické situace ať už u nás či v zahraničí.  

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, CZECH FUND

CZECH FUND

Cílem fondu CZECH REAL ESTATE INVESTMENT FUND je přinášet pravidelné výnosy pocházející z nájmů a kontinuálního zvyšování hodnoty podílů v nemovitostních společnostech a nemovitostech. Fond investuje do nemovitostních společností a/nebo nemovitostí v České republice s trvale udržitelným ekonomickým rozvojovým potenciálem, jako jsou např. administrativní budovy, nákupní centra, obchodní domy, hotely a logistické areály. Fond má sídlo v Lichtenštejnsku, je pod dohledem lichtenštejnského regulátora FMA (Finanzmarktaufsicht). Rozhodnutím České národní banky byl fond uznán jako srovnatelný se speciálním fondem nemovitostí podle českého práva. Nabízení investic do fondu v České republice je tak pod dohledem České národní banky a podléhá českým předpisům.

Více informaci na : https://czech-fund.cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste