Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  19.03.2020 14:49:05

Česká koruna – co očekávat v nejbližších týdnech

Od druhé poloviny února na finančních trzích pozorujeme takovou míru nejistoty, kterou jsme zde měli naposledy v krizových letech 2008 a 2009. Výsledkem je extrémní nárůst volatility na všech segmentech finančního trhu – volný pád zažívají akcie a komodity svázané s globálním hospodářským cyklem (např. ropa), prudké pohyby zaznamenávají dluhopisové trhy a ušetřen není ani devizový trh. V řadě ohledů dosahují výprodeje na trzích a nejistota větších rozměrů než v době zmíněné finanční krize. Restriktivní opatření na zpomalení šíření koronaviru, která zavádějí vlády na všech kontinentech jsou v mnoha ohledech drakonická a připomínají válečná opatření. Extrémní pohyby se v posledních týdnech nevyhýbají ani české koruně, když rychlé posilování koruny z počátku letošního roku vystřídalo od poloviny února velmi prudké oslabení domácí měny. 
Co stojí za tak extrémním oslabením koruny od poloviny února? Jedná se o kombinaci faktorů, z nichž některé jsou společné i pro další měny středoevropského regionu, avšak nalezneme zde i argument specifický pro českou měnu. Pojďme se na ony faktory blíže podívat. (1) Extrémní nervozita na finančních trzích negativně dopadající na měny zemí emerging markets (např. CZK, HUF, MXN) a komoditní měny navázané na globální hospodářský cyklus (např. AUD, CAD, NZD). (2) Téměř až hororový výhled na letošní vývoj evropské a tím pádem i české ekonomiky. Za vše lze zmínit např. přerušení produkce téměř ve všech evropských automobilkách, těch působících v ČR nevyjímaje. (3) Specifickým faktorem byl i prudký odliv spekulativně-investičního kapitálu z poměrně vysoce úročené koruny (důvod, proč koruna v posledních týdnech oslabovala výrazněji než další středoevropské měny HUF a PLN – viz. graf 1). Zde je však nutné poznamenat, že tento specifický faktor se již z velké části vyčerpal a v nadcházejících týdnech by koruna měla být naopak nejméně oslabující měnou regionu
 

Podobnost s krizovými lety 2008 a 2009. Podobně prudký výprodej měn středoevropského regionu proběhl naposledy v krizových letech 2008 a 2009. Pokud se podíváme na korunu, tak česká měna v první polovině roku 2008 posílila těsně pod hladinu 23 CZK/EUR (historické maximum koruny). Od poloviny roku 2008 však koruna začala oslabovat a následně byly korunové ztráty umocněny extrémní nervozitou na finančních trzích a výprodejem rizikových aktiv po pádu banky Lehman Brothers. Výrazné ztráty si koruna a celý středoevropský region připisovaly i na začátku roku 2009 a vyvrcholily v polovině února, kdy se koruna pohybovala těsně pod hranicí 30 CZK/EUR. Následně během roku 2009 koruna postupně dokázala umazat více jak polovinu ztrát z období druhá polovina roku 2008 a začátek roku 2009. Obchodování se následně stabilizovalo v rozmezí 25 – 26,50 CZK/EUR. (viz. graf 2 – porovnání let 2008 a 2009 s vývojem v letech 2019 a 2020). Dalším kritickým momentem pro korunu byla intervence České národní banky (ČNB) v listopadu 2013, ale to je již jiná kapitola.

 

 

Vysvětlivky – T_0 = začátek roku 2008 a roku 2019  

Co si lze z období 20082009 odnést pro současnost? (1) Extrémně vysoká volatilita na finančních trzích netrvá několik týdnů, ale minimálně několik měsíců či dokonce čtvrtletí. Analogicky se tak momentálně nacházíme teprve na začátku období extrémně vysoké volatility. S výraznou rozkolísaností finančních trhů a kurzem koruny je tak nutné počítat i ve 2. čtvrtletí letošního roku. (2) Finanční trhy mají tendenci přestřelovat, a to jak ve směru optimistické euforie, tak i nadměrného pesimismu. Nervozita a panické chování na finančních trzích je momentálně extrémní a pokud vyjdeme z předpokladu, že bude dále pokračovat, tak další oslabení koruny směrem k hladině 30 CZK/EUR vypadá poměrně pravděpodobně. (3) Opatření centrálních bank, vlád a nadnárodních institucí nedokáží v takovémto období tržní nervozitu zastavit, pouze ji mírně snížit.

Vývoj koruny ve druhé polovině března a ve 2. čtvrtletí letošního roku? Jedinou jistou je, že musíme i nadále počítat s vysokou volatilitou. Denní pohyby koruny vůči euru v řadů několika desítek haléřů budou převažovat. Tlak na další oslabení koruny a dalších středoevropských bude pravděpodobně dále pokračovat – čím slabší však koruna bude, tím se zvyšuje i pravděpodobnost, že bude docházet k prudkým korekcím koruny na dočasně silnější hodnoty. Čím slabší koruna, tím větší pravděpodobnost, že do hry vstoupí Česká národní banka a začne na podporu koruny intervenovat. Objem devizových rezerv (letos v únoru 134,6 mld. eur) má ČNB v poměru k velikosti domácí ekonomiky celosvětově jeden z nejvyšších. Otázkou je, na jaké úrovni by se ČNB k intervencím odhodlala. To je velmi obtížné posoudit, ale osobně bych tuto hladinu viděl spíše až kolem hranice 30 CZK/EUR než na současných úrovních, tj. těsně pod hladinou 28 CZK/EUR (viz. graf 3).

 

Miroslav Novák

Miroslav Novák

Vystudoval obor Finance na Vysoké škole ekonomické v Praze a Finance a finanční služby na Vysoké škole finanční a správní. Zkušenosti v oblasti bankovnictví načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti AKCENTA. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kursů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 39 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

St 08:25 Koruna ve velikonočním módu (ČSOB-Dealing) Měny-forex

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )

Přečtěte si také:

20.10.2022Čím nás bitcoin překvapí v nejbližší době? cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
18.08.2022Co čekat v nejbližších měsících od koruny? ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688