Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  19.03.2020 06:19:03

Šéf banky MONETA včera přikoupil firemní akcie a hned prodělal. V pořádné ztrátě je také Tykač

MONETA Money Bank (dále jen MONETA) zareagovala jako první na výzvu České národní banky a promptně v úterý večer oznámila rozhodnutí o pozastavení dividendové politiky, resp. nevyplatit tedy již z loňského zisku druhou část dividendy. Reakce trhu byla výrazná. Titul v návaznosti ve středu zažil historicky nejhorší seanci, když odepsal 17 %. Již v úvodu týdne se vůbec poprvé dostal pod cenu z IPO z května 2016, včera již oproti tehdejším „vstupním“ 68 ztrácel více než čtvrtinu hodnoty. Uzavřel totiž na 49,80 , což čtvrtou největší domácí banku oceňuje jen na 25,45 mld. .

Předseda představenstva a CEO banky MONETA Tomáš Spurný při kurzovém pádu ve středu nakoupil 4 500 akcií banky za kurz 55,70 . Investoval tak do firemních akcií dalších zhruba 250 tisíc Kč. Vzhledem ke zmiňovanému závěru na tomto nákupu hned kurzově aktuálně prodělává přes 10 %.

Ztráty však může počítat především v souvislosti s jeho dřívějšími nákupy. Jak jsme také informovali, naposledy akcie nakupoval loni v září. Tehdy za kurz 75 . Za obdobný kurz navíc pořizoval přes 13 tisíc akcií již v prosinci 2018. Vzhledem však především k akciovému přídělu v souvislosti se vstupem titulu na pražské burze, vlastní nyní Spurný celkově již téměř 100 tisíc akcií MONETA, tedy 0,02 %.

Jeho poslední nákup je tak vlastně jen nevýrazným ředěním, ukázat má jistě také na jeho přetrvávající důvěrubanku. Jaká je však budoucnost, resp. hospodaření banky MONETA, či jiných bank, je však vzhledem k současnému zastavení ekonomiky věštěním z křišťálové koule, či sázkou do loterie, jistě i pro Tomáše Spurného…

Čtěte také: CFO banky MONETA přikoupil další akcie, na své si však přichází především management CETV

Tykač kvalifikovaným akcionářem

Regulatorní hlášení aktuálně také poodkrylo, že mezi více než procentními vlastníky banky MONETA se vůbec poprvé objevil známý finančník Pavel Tykač. Jeho na Kypru registrovaná společnost Belviport Trading oznámila vlastnictví téměř 5,5 mil. akcií MONETA. Tedy 1,08 % na hlasovacích právech.

Hérakleitos říkal: „Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky.“ Vzhledem k historickým aktivitám Pavla Tykače v „původní“ Agrobance se daného přísloví tedy vlastně finančník nedrží.

Podíl Tykače v bance MONETA lze aktuálně ocenit na zhruba 274 mil. , pořizovací cena však byla určitě podstatně vyšší. Akcie nakupoval jistě nejen v posledních týdnech, ale spíše měsících. Podobně jako ostatní kvalifikovaní akcionáři banky tak ztráty aktuálně může jistě počítat minimálně v desítkách miliónů korun…

Historický vývoj akcií MONETA

Zdroj: pse.cz

Připomenout lze, že Tykačova společnost Belviport Trading je z posledních let známa především transakcí se skupinou PPF. Před zhruba měsícem to byly tři roky, co Kellner prodal Tykačovi na 3 % akcií O2. Tehdy to zároveň poodkrylo, že Pavel Tykač v domácí telekomunikační společnosti vlastní celkově 3,92 %. Od té doby jsme se nicméně o podílu Tykače v O2 nic nového nedozvěděli, když žádné nové regulatorní hlášení nedorazilo. Podíl nezmiňuje překvapivě ani Výroční zpráva O2 nejen za loňský rok, ale i za rok 2018. Zmiňovaný podíl Tykače by nicméně i tak mohl stagnovat, resp. při absenci hlášení dle zákona tedy pohybovat v rozmezí 3-5 %.

Každopádně zřejmě právě akcie O2 ležící na účtu společnosti Belviport, měly za následek před více než rokem vyřazení telekomunikačního titulu z lokálního indexu MSCI. Tvůrce indexu tehdy oznámil pokles Foreign Inclusion Factor (FIF), tedy právě vlastně free floatu pod limitních 15 %, když překlasifikoval podíl blíže nespecifikovaného akcionáře z „nestrategického“ na „strategický“.

Vzhledem k nakoupeným akciím O2 ze strany samotné telekomunikační společnosti se free float vlastně nadále snižuje, resp. fakticky se sníží avizovaným snížením základního jmění. Valná hromada O2 by 16. dubna měla posvětit zrušení téměř 9,34 mil. akcií O2. Generovaný zisk společnosti by se tak v budoucnu měl nově „dělit“ jen pro zhruba 300 mil. akcií O2. Petr Kellner by dle posledních údajů měl vlastnit necelých 251,5 mil. akcií O2.

01.04. 21:01  každý prodělal. (Honza)
19.03. 14:07  každý prodělal. (Mráza)
19.03. 14:04  nadpis jak z Blesku (Mráza)
19.03. 10:06  Ten se plácnul přes kapsu ... (selský rozum)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688