TNBiz (TN.cz)
Z regionů  |  18.03.2020 21:28:38

Zázrak na uzavřeném Olomoucku: Pomáhají studenti i obchodníci

Už třetí den jsou uzavřené obce na Olomoucku v okolí Uničova a Litovle. Tamní obyvatelé ukazují, že se dá zvládnout i tak těžká situace, a to mimo jiné díky obrovské solidaritě. Desítky lidí nezištně pomáhají roznášet ochranné prostředky, dělají nákupy starším lidem a pomáhají dokonce i v obchodech doplňovat zboží.

 

Policie ČR: Moc děkujeme všem, kteří nezištně nabídli pomoc a darovali policistům v Olomouckém kraji, střežícím uzavřené oblasti a státní hranice, „něco na zub“.

Jestli epidemie koronaviru něco zničila, pak jsou to předsudky o zkažené mládeži. V uzavřených oblastech mladí dobrovolníci pomáhají udržovat město v chodu i s rizikem, že se sami nakazí. Studenti například roznášejí roušky. "Právě jsme předali roušky pro celý panelák, paní to rozdá starším lidem," popsal dobrovolník Lukáš Kohout.

Včera některé obchody raději zavřely. Dnes už místní charita poslala vytíženým prodejcům rychlou pomoc. "Charita překypuje dobrovolníky, tak nás poslali do obchodů," popsal dobrovolník Jan Borovka. Studenti zadarmo doplňují celý den zboží do regálů a zásobování obyvatelstva se daří udržet i v krizových podmínkách. 

Dřív konkurenční obchody začaly spolupracovat. V Bille například došly rukavice, tak jim Albert a Hruška posílají svoje. 

Ochranka už do obchodů nepustí nikoho bez roušky. Na poštu mohou lidé jen po jednom, a venku se proto tvoří dlouhé fronty. Zbylá část města je liduprázdná – na náměstí ani živáčka. 

V kraji je 39 nakažených. Uzavřenou oblast hlídá 160 policistů. Zaznamenali už případy, kdy se je lidé snažili objet polními cestami, v terénu proto operují mobilní hlídky. 

Uzavřené jsou čerpací stanice, prázdné je nádraží, kde nesmějí zastavovat vlaky ani autobusy. Záběry z dronu ukazují, že život v zakázané zóně se téměř zastavil. Hejtman místním vzkazuje, že pomoc je na cestě. 

Policistům střežícím uzavřené oblasti pomáhá Letecká služba PČR

"Máme na cestě 4000 rychlotestů, to je pro nás velice důležitá zpráva," prozradil Ladislav Okleštěk, hejtman Olomouckého kraje. Armáda a policie během 24 hodin postaví na okraji uzavřené oblasti mobilní stanici, kde budou lékaři provádět odběry. Testovat budou pouze lidi, které doporučí hygienici.

 

Svědectví z karantény: V Litovli stoupl počet nakažených o 12 na 25

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688