Marek Machač (Elephant Orchestra)
Finanční rady  |  18.03.2020 17:53:47

Způsoby, jak zvýšit finanční gramotnost a příběh pana Petra (57)

Finanční gramotnost Čechů je dlouhodobě na neuspokojivé úrovni. Od roku 2016 o ní informuje například Česká bankovní asociace (dále jen ČBA), která zveřejňuje tzv. Index finanční gramotnosti. V minulém roce Češi dosáhli na 57 %, což je sice nejvíc v historii, stále jde však o velmi nízké číslo, které má na mnoho jedinců i domácností nevalné dopady. Své o tom ví i sedmapadesátiletý Petr, kterého nízké povědomí o půjčkách a financích dostalo do začarovaného kruhu dluhů.

„Svoji vůbec první půjčku jsem si bral proto, že se můj bývalý zaměstnavatel opozdil s výplatou. Protože jsem potřeboval zaplatit nájem a energie a neměl jsem zrovna dostatečnou finanční rezervu, rozhodl jsem se požádat o pomoc banku. Ta mi ale nabídka zhruba třikrát víc peněz, než kolik jsem reálně potřeboval s tím, že menší částky nepůjčuje. Nic jiného mi nezbývalo a na nabídku jsem proto kývnul.

Nájem, plyn a elektřinu jsem zaplatil a přemýšlel, co se zbylými penězi. Protože se nám s manželkou blížilo kulaté výročí svatby, rozhodl jsem se ji darovat týdenní dovolenou v chorvatské Podgoře. U moře nikdy nebyla a já věděl, že je to její velký sen. Kdybych tehdy tušil, jak semnou osud zatočí, rozhodnutí utratit peníze za dovolenou bych si pořádně rozmyslel.“

Zaměstnavatel nezaplatil

„Když jsem ani další měsíc nedostal svoji výplatu, v práci jsem ze dne na den skončil. Zároveň se tenčily i prostředky, které mi půjčila banka. Nezadržitelně se naopak blížila úhrada dalšího nájmu a energií. Manželka byla vedena na úřadu práce a já se k ní měl za pár dnů připojit. Zůstali jsme prakticky bez prostředků. Půjčka – tentokrát od jedné menší nebankovní společnosti, kterou jsem našel na tomto webu – se mi jevila jako logická volba.

Poměrně záhy jsem se ale dostal do zapeklité situace. Ze dvou původních půjček jich bylo nakonec mnohem víc. Vytloukal jsem klín klínem a ve schránce se mi začaly hromadit upomínky od věřitelů. Takhle jsme přežívali několik let. Naštěstí jsem dostal stabilní práci a díky poradně při finanční tísni se mi podařilo vyhlásit osobní bankrot. Své závazky věřitelům postupně splácím a ještě několik let budu. Zpětně musím konstatovat, že utratit peníze za dovolenou a nemít žádnou finanční rezervu, bylo opravdu hloupé, zbytečné a hlavně nezodpovědné,“ uzavírá své vyprávění Petr.

S výukou finanční gramotnosti začínejte už u dětí

Petrův příběh je typickým příkladem člověka s nízkou finanční gramotností. S její výukou by přitom měli začínat už rodiče dětí v útlém věku. Jak povědomí o financích efektivně zvyšovat? Tady je pár tipů:

  • Jděte dětem příkladem 
  • Učte děti hrou (pořiďte domů třeba Monopoly,nebo Cashflow
  • Umožněte jim poznat hodnotu peněz 
  • Naučte je, že peněz není nikdy dost 
  • Vysvětlete, že nemůžou dostat všechno, o co si řeknou 
  • Naučte je spořivosti 
  • Zaveďte kapesné, které postupně zvyšujte 
  • U starších školáků je možné zvážit pořízení běžného účtu

Finanční gramotnost v reálném životě

Pokud nemá sám rodič povědomí o finančním vzdělávání, jen těžko ho bude předávat svým potomků. V případě, že v oblasti finanční gramotnosti tápete, není nic lehčího, než držet se několika základních zásad, které užijete v každodenním životě.

Tohle jsou ty nejdůležitější:

  • Tvořte si rezervy: Z každé výplaty si odkládejte alespoň 10 procent výdělku. Experti se také shodují na tom, že ideální rezerva by měla být tak vysoká, aby pokryla výdaje domácnosti alespoň po dobu půl roku.
  • Kontrolujte příjmy a výdaje: Sestavování domácího rozpočtu je alfou a omegou zdravého hospodaření. Sepisujte si proto pečlivě, kolik vyděláváte a za co utrácíte. Zjistíte tak, kam naše peníze mizí a kde je prostor k šetření.
  • Půjčky vybírejte obezřetně: Pokud se neobejdete bez finanční výpomoci od banky nebo nebankovní instituce, výběr vhodného půjčkového produktu nepodceňujte. Oslovujte pouze známé a ověřené společnosti a půjčujte si pouze nezbytně nutnou částku. Kromě výše úroků berte v potaz i hodnotu RPSN a informujte se o splatnosti půjčky i případných sankcích za porušení podmínek. Vyhněte se půjčkám na dárky, dovolené nebo nákup moderní techniky či spotřební elektroniky.
  • Před problémy nestrkejte hlavu do písku: Pokud splácíte hypotéku nebo spotřebitelskou půjčku a dostanete se do komplikované situace, v žádném případě ji neignorujte. Aktivně oslovte poskytovatele půjčky a spravte jej o své situaci. Domluvit se můžete na odkladu splátek nebo nově nastaveném splátkovém kalendáři.

Závěrem doplníme, že je nezbytně nutné hledat na finanční otázky relevantní odpovědi, případně se o výuku finanční gramotnosti aktivně zajímat. V Česku působí několik organizací pořádající kurzy výuky finanční gramotnosti a s běžnými finančními otázkami by vám měl poradit osobní bankéř nebo spolehlivý finanční poradce.

TIP: poskytovatelé půjček nabízí velmi rozdílné podmínky. Doporučujeme nejprve projít si srovnání podmínek na nezávislých srovnávačích bankovních i nebankovních půjček pujcky.cz a coolpujcky.cz.

Marek Machač

Externí obsahový a PR manager ve společnosti Elephant orchestra, která provozuje online srovnávače finančních produktů epojisteni.cz, coolpujcky.cz, pujckyhned.cz a další. S týmem copywriterů tvoří pro uživatele internetu obsah, který pomáhá vybrat ten nejvhodnější a nejvýhodnější finanční produkt.




Elephant Orchestra

Naše společnost byla založena v roce 2007 za účelem monetizace návštěvnosti internetu ve střední Evropě. Z malého teamu specialistů jsme se rozrostli a stali se průkopníky řady unikátních řešení. Jsme součástí NetBrokers Holding a.s., jednoho z nějvětších e-commerce subjektu českého internetu, kam patří i úspěšné internetové projekty ePojisteni.cz, Tarifomat.cz nebo CenyEnergie.cz

Více na https://www.elephant-orchestra.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688