TNBiz (TN.cz)
Zdravotnictví  |  17.03.2020 23:08:34

Galanterie zažívají boom, lidé skupují materiál na domácí výrobu roušek

Naprostý nedostatek respirátorů a roušek, které sice vláda slibuje už několik týdnů, ale lidé je téměř nemají šanci sehnat, donutil řadu lidí vytvářet si vlastní ochranné pomůcky. Otevřené galanterie dnes měly tržby, které během jednoho dne nezažily možná už několik desítek let.

Fronta u textilní galanterie v Ostravě 17.3. 2020

České Budějovice, Náchod, Pardubice nebo Hradec Králové. Galanterie v těchto městech měly naposledy takové tržby v dobách, kdy se šilo podle střihů ze západních módních časopisů. Třeba na nákup v jedné královéhradecké galanterii čekalo ve frontě na padesát zákazníků. Jediný rozdíl oproti socialismu byl v tom, že dnes stáli lidé ve frontě v několikametrových rozestupech a její délka se tak blížila dvěma stům metrů.

"vůbec nevím, jestli se na mě ještě dostane. Je to jako za socialismu, dřív jsme takhle stáli na maso," zavzpomínala jedna z čekajících. "Budu šít pro rodinu. Vzhledem k tomu, že v lékárnách to není, tak budu šít sama," uvedla další respondentka. "Šiju už tři dny, pro sebe, kolegy z práce, dokonce jsem už šila i pro nemocnici," pochlubila se další z čekajících.

Největší poptávka je po bavlně, látkách, gumičkách nebo provázcích. "Pomalu nám dochází materiál, musíme to zvládnout, děláme to pro lidi," potvrdila asistentka prodeje Helena Sokolová.

"Látek je dost, s tím vystačíme, ale dochází už pomalu ostatní galanterní zboží. Vzhledem k tomu, že největší dodavatel je v Uničově, tak vůbec nevím, kde to zboží seženeme," dodal majitel garanterie Michal Stolin.

Koronavirus má velikost 120 nanometrů a vědci už zkoušeli, jak různé materiály chrání před proniknutím ještě šestkrát menších částeček, než je virus způsobující Covid 19. Nejlépe ochrání pochopitelně respirátor a rouška, ale i obyčejná šála přes ústa a nos je lepší než nic - je schopná zachytit přibližně polovinu částeček.

Lidem došla trpělivost a slibům, že roušky brzy budou, už nevěří, a tak jsou teď v kurzu ti, kteří absolvovali kurzy šití nebo kurzy pro šikovné ruce. Češi šijí podle různých střihů i z různých materiálů. Na jednu roušku je potřeba 20x20 centimetrů látky, někteří ji dávají dvojitě, takže na jednu roušku 40x20 centimetrů látky. Celá řada je vytváří nejen pro vlastní potřebu. A kdo neví, jak si roušku ušít sám, pomůže internet.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688