Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  17.03.2020 10:48:32, aktualizováno 21.03.2020 09:04:19

Silné výsledky ČEZu za r. 2019 naznačují dividendu alespoň 30 Kč


EBITDA za 4Q19 skončila na 15,5 mld. , což je meziročně výše o 43% a 17% nad konsenzem sestaveným společností. ČEZ zveřejnil dobrý výsledek z obchodování (5 mld. vs. 3mld. v roce 2018), což vedlo k lepším celkovým výsledkům. Solidní výsledek přišel i ze segmentu prodeje díky pokračující expanzi v oblasti služeb ESCO (i přes meziročně nižší prodejní objemy). Vykazované údaje však nejsou meziročně srovnatelné kvůli účetním změnám v rámci oceňování derivátů.

EBITDA rostla kvůli o 20% meziročně vyšším zajištěným cenám a o rostoucí produkci (+5% r/r). Produkce ve 4Q19 na úrovni 18,1TWh ale zůstala mírně pod našim očekáváním. Produkce z jaderných zdrojů rostla o 6% r/r na 8,7TWh, v souladu s odhady. Naopak produkce z uhlí byla o 5% r/r nižší (6,9TWh). Vyšší produkce z plynu kompenzovala velkou část nižší produkce z uhlí.

EBIT za 4Q19 byl 4,33 mld. (+43% r/r) a skončil 28% za našimi odhady. Společnost zaúčtovala oprávky v Česku, Polsku a Rumunsku v celkové hodnotě 3,6 mld. . Minimální odpis v Rumunsku (na úrovni 0,3 mld. ) indikuje možnou prodejní cenu tamějších aktiv blízko námi očekávaných 29 mld. .

Upravený zisk za 4Q19 skončil na 4,2 mld. , což je přibližně o 24% výše než předpokládal konsenzus a v souladu s našimi odhady. Reportovaný čistý zisk byl 0,93mld. , což je meziročně o 31% níže kvůli odpisům aktiv a ztrátě ve výši 0,8mld na finančních derivátech.

Firma pro rok 2020 očekává EBITDA zisk ve výši 63-65 mld. (+6% r/r ve středu rozpětí) a upravený čistý zisk ve výši 23-23 mld. (+16% r/r). Výhled je v souladu s konsenzem na úrovni EBITDA zisku a cca 4% pod odhady čistého zisku. Výhled se zdá opatrný v tradičním segmentu, zatímco lepší výsledky firma očekává v prodeji koncovým zákazníkům a distribuci.

Výsledky za 4Q19 byly podpořeny tradingem s komoditami a expanzí ESCO služeb, zatímco celková produkce byla proti očekávání lehce nižší kvůli pokračujícímu slabšímu výkonu uhelných zdrojů. To bylo z velké části kompenzováno zemním plynem. Segment distribuce byl nad našimi očekáváními a výrazněji nad očekávání firmy. Vysoký čistý zisk za rok 2019 na úrovni 18,9 mld. CZK podporuje naše očekávání na dividendu ve výši alespoň 30 /akcii. Výhled firmy pro rok 2020 je v souladu s našimi očekáváním na úrovni EBITDA zisku a slabší na čistém zisku. Vidíme ale prostor pro překonání výhledu firmy, jelikož ČEZ je opatrný ve výhledu na tradiční segment (pouze 1,5 mld. růst EBITDA) i přes o 7 EUR/MWh vyšší zajištěné ceny elektřiny a očekávanou stabilní produkci. Firma pořádá k výsledkům konferenční hovor od 16:00 CET.

Petr Bártek

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688