Lukáš Kovanda, Ph.D. (CZECH FUND)
Akcie v ČR  |  17.03.2020 09:39:25

ČEZ pozitivně překvapil, zisk by měl stoupat i nadále. Překážka je jediná: koronavirus


Společnost ČEZ svým hospodářským výsledkem za loňský rok překonala očekávání. Provozní zisk EBITDA vykázal úroveň 60,2 miliardy korun, zatímco trh ve střední hodnotě analytických odhadů dle Bloombergu počítal s údajem necelých 58 miliard korun. Čistý zisk společnosti očištěný o mimořádné vlivy dosáhl 18,9 miliardy korun, zatímco trh počítal s údajem 17,4 miliardy.

ČEZ těží zejména z rostoucích cen elektřiny po roce 2016, který se loni se zpožděním plně promítl v hospodářském výsledku firmy. Zpoždění není překvapivé. Je dáno tím, že se elektřina předkupuje i na léta dopředu, takže cenové obraty na trhu se projevují s odstupem. I proto by se letos a v příštích letech mělo ČEZ dařit, dokonce ještě lépe než loni.

Současné „vypnutí“ podstatné části tuzemské ekonomiky a ochromení ekonomiky globální v důsledku šíření koronavirové nákazy samozřejmě snižuje a bude snižovat poptávku po elektřině, nicméně právě značná setrvačnost trhu s elektřinou umožní ČEZ tento útlum do značné míry „zahladit“.

Ovšem pokud by se svět letos kvůli koronaviru dostal do recese typu té z roku 2009, projeví se to výraznějším zhoršením výsledku hospodaření ČEZ v porovnání s nyní stále předpokládaným trendově růstovým vývojem. Růstový trend podpoří v letech 2021 a 2022 stupňování tempa odstavování německých jaderných a uhelných elektráren, které vytvoří silný tlak na růst cen elektřiny na trzích, kde ČEZ působí.

Přes aktuální propad cen emisních povolenek, způsobený rovněž především koronavirem, budou jejich ceně, a tedy i ceně elektřiny, a tudíž hospodářskému výsledku ČEZ svědčit opatření prov

I díky lepším než očekávaným výsledkům by se tak letos dividenda ČEZ mohla vrátit na úroveň 33 korun na akcii. Stejnou dividendu vyplácel podnik také za léta 2016 a 2017, za rok 2018 ji snížil na 24 korun. Český stát, jenž je takřka sedmdesátiprocentním vlastníkem ČEZ, by v takovém případě inkasoval 12,4 miliardy korun. V dalších letech by dividenda měla růst v pásmu od čtyřiceti do padesáti korun, předpokládá to ovšem, že světová ani česká ekonomika nezabřednou do recese, což začíná být poměrně optimistickým scénářem.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, CZECH FUND

CZECH FUND

Cílem fondu CZECH REAL ESTATE INVESTMENT FUND je přinášet pravidelné výnosy pocházející z nájmů a kontinuálního zvyšování hodnoty podílů v nemovitostních společnostech a nemovitostech. Fond investuje do nemovitostních společností a/nebo nemovitostí v České republice s trvale udržitelným ekonomickým rozvojovým potenciálem, jako jsou např. administrativní budovy, nákupní centra, obchodní domy, hotely a logistické areály. Fond má sídlo v Lichtenštejnsku, je pod dohledem lichtenštejnského regulátora FMA (Finanzmarktaufsicht). Rozhodnutím České národní banky byl fond uznán jako srovnatelný se speciálním fondem nemovitostí podle českého práva. Nabízení investic do fondu v České republice je tak pod dohledem České národní banky a podléhá českým předpisům.

Více informaci na : https://czech-fund.cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste