mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  25.03.2020 21:21:00

Francouzská opatření proti koronaviru zatím bez omezení obchodu s ČR

17.03.2020 / 11:26 | Aktualizováno: 25.03.2020 / 21:21

Specifická opatření zaměřená přímo na obchod mezi Francií a Českou republikou zatím nebyla avizována ani naznačována.

Koronavirus COVID-19 se aktivně šíří na území kontinentální Francie i v zámořských územích. Francouzské ministerstvo zahraničí zřídilo pro případ potřeby nonstop bezplatnou telefonní linku pro nelékařské dotazy ke koronaviru: tel: 0800 130 000.

Byly zrušeny veřejné akce a veškerá veřejná shromáždění. Od neděle 15. března jsou uzavřeny všechny obchody (kromě potravin, lekáren, tabaků a bank), restaurace, bary a kavárny, kulturní a sportovní zařízení a obyvatelé jsou vyzýváni k omezení vycházení. Od pondělí 16.března jsou také uzavřené všechny školy

Hromadná a individuální doprava má být využívána co nejméně, čemuž bude odpovídat i kesající nabídka spojů. Nicméně ekonomický život země má být zachován.

Od úterý 17. března, po dobu minimálně 15 dnů, je vycházení povoleno pouze v následujících případech:

- cestování mezi domovem a prací, pokud není práce na dálku možná

-  nákupy

zdravotní důvody

-  naléhavé rodinné důvody

-  krátké výlety v blízkosti domova, individuální sporty, venčení domácích zvířat

K vycházení je třeba vyplnit jeden ze dvou formulářů, které musí nosit občané neustále u sebe a v případě kontroly jsou povinni atestaci předlozit. Jeden z formulářů si občané mohou vyplnit sami za sebe a ten druhý, ktreý slouží lidem pro cesty do práce, vystavuje zaměstnavatel. Oba formuláře je možné naleznout na stránkách francouzského ministerstva vnitra https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-derogatoire-et-justificatif-de-deplacement-professionnel.

Francouzská vláda vydala doporučení týkající firmní sféry a zaměstnanců, jedná se například o práci z domova, částečný úvazek, částečná nezměstnanost, školení zamestnanců a jejich příprava na situaci v případě dlouhodobého poklesu aktivity.

Vláda zavedla opatření pro okamžitou podporu podniků jako například prodloužení lhůty pro platby sociálních a daňových odvodů, prodloužení termínů plateb bankovních úvěrů nebo snížení přímých daní.

Situace ohledně kamionové přepravy na hranicích Francie je zatím bez větších změn. Německé úřady se rozhodly uzavřít hranice země s Francií, Švýcarskem a Rakouskem od pondělí 16.března, ale toto opatření by nemělo mít vliv na přepravu zboží a pro přeshraniční pracovníky.

Francouzské ministerstvo dopravy vydalo 19. března vyhlášku rušící omezení provozu nákladních vozidel nad 7,5 t. Dočasně se tedy anuluje omezení provozu kamionů, které platilo na celém území Francie od soboty 22h do neděle 22h a také během statních svátků (vyhláška ze dne 2. března 2015). Dále pak uděluje dočasné výjimky týkající se prodloužení denní doby řízení na 10 h denně nebo na 11 h denně maximálně dvakrát týdně a prodloužení týdenní doby řízení na 60 h týdně a na 102 h během dvou po sobě následujících týdnů. Ustanovení této vyhlášky platí do 20. dubna včetně.

Aby mohla být zajištěna kontinuita přepravy zboží, je nutné zajistit také základní služby řidičům na cestách, aby mohli odpočívat, doplňovat palivo, stravovat se a využívat sanitárních zařízení.  Za tímto účelem zůstavá co nejvíce odpočívadel a parkovišť otevřených. Kompletní a aktualní přehled lze naleznout na https://www.bison-fute.gouv.fr/tout-savoir-sur-l-ouverture-des,langen.html.

Přesné informace o aktuálním vývoji situace ve Francii jsou zveřejněny na oficiálních webových stránkách francouzské vlády https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus a na strankách francouzského ministerstva ekonomie http://www.economie.gouv.fr/coronavirus-soutien-entreprises.

Adriana Rocher, ekonomický specialista, Velvyslanectví České republiky v Paříži

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Vydaná opatření a zpravodajství


Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688