TNBiz (TN.cz)
Pojištění  |  12.03.2020 21:54:15

Koronanavirus a pojistky. Ochrání vás? A na co máte nárok?

Obava o vlastní zdraví i zdraví blízkých osob rezonuje v posledních týdnech v celé společnosti a projevuje se v mnoha odvětvích. Jak je to tedy v případě onemocnění koronavirem v souvislosti s životním pojištěním a co všechno Češi o svém pojištění vůbec neví?

"Doteď se mluvilo o pojištění a nákaze koronavirem hlavně v souvislosti s cestováním a storno poplatky. Poslední dny se ale množí dotazy na koronavirus a životní pojištění. Bohužel až takováto událost nám opět ukazuje, že lidé vůbec nevědí, co ve svých smlouvách mají a na jaké situace jsou vlastně pojištěni," vysvětlil Aleš Žárský ze společnosti RIXO.cz, která se specializuje na kontrolu pojistek.

 

Jak to tedy je s koronavirem a životním pojištěním?

"Na životní pojištění se většina Čechů dívá špatnou optikou. Ve většině životních pojistek je kladen důraz na investování peněz a klienti zanedbávají pojištění rizik, jako jsou dlouhodobé nemoci, invalidita či smrt. Často je mají pojištěna na nízké částky, které pak nedokáží pokrýt potřeby klientů, chodu domácnosti či pozůstalých," zdůrazňuje Žárský.

Důležité je vědět, že životní pojištění může obsahovat i připojištění závažných nemocí. Mezi závažné nemoci podle pojistných podmínek patří infarkt, rakovina nebo cukrovka. Koronavirus ani chřipka mezi ně ale podle současných podmínek pojišťoven nepatří. Životní pojištění tady většinou nepomůže až do chvíle, kdy se stanou příčinou smrti.

Zde je nutné si uvědomit, že je důležité mít v rámci životního pojištění pojištěnou smrt z jakýchkoliv příčin. Úrazem zemře relativně málo lidí upozorňuje Aleš Žárský a dodává: "Výše pojistné částky musí pokrýt všechny dluhy, hypotéky, půjčky a pomoci rodině do další etapy jejího života."

 

Pojištění pracovní neschopnosti

Tento druh pojištění je velmi důležitý pro dlouhodobě nemocné, kdy pracovní neschopnost může trvat například půl roku. V takovém případě by se jednalo o opravdu vysokou částku, kterou by musel mít nemocný naspořenou, aby dokázal po celou dobu nemoci pokrýt veškeré náklady. Nejčastěji bývá toto pojištění sjednané tak, že pojišťovna začne něco vyplácet, až když je neschopnost delší než 29 dnů.

"V životním pojištění se obecně nejvíc chybuje. Všem proto doporučujeme, aby se podívali do svých smluv nebo si je nechali zkontrolovat zdarma přes internet a případně si je nastavili správně,“ doplnil Žárský ze společnosti RIXO.cz.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 12:31  Kdo se stal novým generálním ředitelem společnosti Credendo? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St   6:00  Účinek vyšších úrokových sazeb na pojištění OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Út 15:00  Změna ve vedení skupiny Swiss Re OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688