Epidemie cukrovky začíná už u dětí: podíl obézních českých dětí stále roste

Nadváha či obezita jsou spouštěčem cukrovky

Obézních dětí a dětí s nadváhou v ČR setrvale přibývá. Podle srovnání z roku 2019 se to u nás týká zhruba každého pátého dítěte.[1] Výsledky se pak projevují i v nemocnosti, nejvýraznějším efektem je stále častější výskyt cukrovky. Podle Svazu zdravotních pojišťoven je diabetiků už přes milion.

Nadváha či obezita jsou nejčastějším spouštěčem cukrovky. Právě cukrovkou podle posledních dostupných dat trpí v ČR dnes každý desátý člověk. Křivka nárůstu počtu strmě roste už od revoluce. Zatímco v roce 1992 šlo o zhruba 4 % lidí, v roce 2000 už šlo o 6 % a nyní již téměř 10 %. [2] Podle dat spotřeby léčiv na cukrovku, jež analyzoval Svaz zdravotních pojišťoven počet léčených diabetiků v ČR překročil jeden milion (v roce 2018 bylo v tuzemsku léčeno 1 018 283 diabetiků) a jejich počet stále roste, ročně přibývá zhruba 10 000 nových.

„Mezi nadváhou, obezitou a výskytem cukrovky je velmi silná korelace, která souvisí i s málo aktivním životním stylem a nesprávným stravováním. Tyto návyky i samotná nadváha přitom mají kořeny v dětství a přenášejí se do dospělosti,“ vysvětluje prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich. „Výraznější problém můžeme do budoucna čekat u mužské populace, kde má nyní nadváhu 17,7 % a obezitu 8,9 % chlapců ve věku mezi 11 a 15 lety, zatímco u dívek je to 11,5 % a 3,3 %,“ dodává. Zdravotní pojišťovny se snaží tento trend zmírnit. V rámci fondů prevence investují prostředky do podpory pohybu dětí, nejčastěji formou ročního tisícikorunového příspěvku na sportovní aktivity, v případě přesunutí prostředků z rodiče na dítě je zde ještě 500 korun navíc. Celkově zaměstnanecké zdravotní pojišťovny pro rok 2020 alokovaly pro preventivní programy 966 milionů korun.

[1]http://www.mzcr.cz/Soubor.ashx?souborID=37971&typ=application/pdf&nazev=HBSC_Obezita_nadvaha_2019_Kalman.pdf

[2]http://diabetickaasociace.cz/co-je-diabetes/data-o-diabetu-v-cr/

•••

Svaz zdravotních pojišťoven sdružuje všech 6 zaměstnaneckých zdravotních pojišťovenČeské republice. Svaz hájí společné zájmy zdravotních pojišťoven a jejich klientů ve vztahu ke státním organizacím, profesním svazům a poskytovatelům zdravotní péče s hlavním cílem zkvalitňovat služby pro své klienty. Zaměstnanecké zdravotní pojišťovny poskytují služby pro cca 4,7 mil. pojištěnců.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy