Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  12.03.2020 08:17:47

Bez dobrých zpráv trhy pokračují v poklesu

Akciové trhy během včerejšího obchodování výrazněji ztrácely a umazaly tak 5% růst z úterního obchodování a opět ukázaly vysokou volatilitu, která na trzích panuje. Index Dow Jones také potvrdil trvání medvědího trendu, když od začátku poklesu ztratil již přes 20%. Trhům nepomohlo oznámení fiskálních stimulů z různých ekonomik (Itálie, VB) a ani další snižování základních úrokových sazeb, které na začátku včerejšího obchodování oznámila britská centrální bankaDalší snižování sazeb se očekává jak od amerického FEDu, tak i od evropské centrální banky. Pozitivní zprávy nepřinesla ani WHO, která oficiálně označila současnou virovou situaci za pandemii, když počet nakažených překročil 120 tisíc a rostou obavy ze situace v Íránu.

Čekalo se na zprávy ohledně daňové úlevy ve Spojených státech, kdy by do konce roku nemusely být zdaněny mzdy zaměstnanců, nicméně prezident Trump žádné další informace o tomto tématu neposkytl, když se čekaly komentáře v pozitivním duchu. Naopak přišlo odmítnutí ze strany ostatních zákonodárců. Dále nebyly rozebírány ani úlevy pro letecký a ropný průmysl, což bylo také v očekávání. Během včerejšího dne se konalo zasedání představitelů hlavních bank ve Spojených státech s prezidentem Trumpem, ze kterého vzešlo, že bankovní sektor je připraven pomoci menším podnikům a spotřebitelům v případě výraznějšího dopadu na americkou ekonomiku, když dodá potřebnou likviditu, a že je také v lepší kondici z hlediska kapitálové vybavenosti, než byl například v roce 2008.

Ropa ztratila podobně jako akciové trhy, tedy přes 4%.

Nyní budou zraky upírány na virovou situaci ve Spojených státech, a pakliže počty nakažených výrazněji porostou a budou akcelerovat, tak pravděpodobně nelze očekávat stabilizaci na akciových trzích a to nejen ve Spojených státech, ale i v ostatních částech světa. Tomu se americká vláda snaží zabránit přerušením letecké dopravy mezi USA a EU po dobu 30 dní se začátkem platnosti v pátek, když se stupňuje situace v Itálii, kde se zavírají restaurace a další podniky.

Na dnešní den je naplánováno například zveřejnění dat z amerického trhu práce a s výsledky přijde Broadcom (-6,4%) u kterého se očekává růst tržeb kvůli vyšší poptávce po svém softwaru.

Americké i evropské akciové futures se aktuálně obchodují v záporu kolem 4-7% a dnešní den tak bude pravděpodobně pokračováním včerejšího klesajícího trendu.

Marek Dongres, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

11.10.2023Koruna beze změny, korunové sazby ale pokračují v poklesu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688