Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
11.03.2020 18:40:54

Počasí: jaro vystřídá ochlazení o 10 °C a vichřice


 

Počasí tak trochu na houpačce pokračuje. Teplejší proudění od jihozápadu střídají chladnější vpády od severozápadu. Před námi je další zhoupnutí. Zatímco ve čtvrtek a v pátek byly (budou) teploty rekordně vysoké, o víkendu se výrazně ochladí. Od středních poloh se zase zvolna projeví paní zima. Přidá se vítr a místy přeháňky. Předčasné aprílové počasí jako vyšité. Stabilní klidné a teplé jaro nás prozatím nečeká. Mluvili jsme o tom i ve výhledech, že zatím to pořád bude polozima polojaro.

Tématem číslo jedna bude v dalších dnech i vítr. Přidají se další epizody vichřic od západu, jak budou postupovat jednotlivé studené fronty směrem na jihovýchod. V pátek bude foukat celý den a nejvíc v Čechách. V sobotu se celé větrné divadlo zopakuje. Podle modelů nehrozí vichřice s velkými škodami na majetku, nárazy větru ale mohou atakovat 70 - 80 km/h i v nížinách.

Počasí v dalších dnech

Ve čtvrtek bude polojasno až oblačno, od severu svižně skoro zataženo, déšť, přeháňky. Na konci dne budou srážky na severu od 900 m n. m. sněhové. Teploty 11 až 17 °C. Na jihovýchodě zpočátku až 19 °C. Během dne citelné ochlazování.

V pátek bude oblačno, místy přeháňky. Postupně od 700 m n. m. sněhové. Teploty 7 až 11 °C.

V sobotu bude oblačno až polojasno. Na severovýchodních horách ojediněle sněhové přeháňky. Teploty 4 až 8 °C.

V neděli bude skoro jasno, polojasno. Zřejmě beze srážek. Ráno ojediněle mrznoucí mlhy. Ano, problémem nedělního rána budou citelné mrazy. U země může být až -8 °C. Odpolední teploty ale svižně vyletí na 6 až 10 °C, na západě i 12 °C.

V dalších dnech by mohla do hry vstoupit tlaková výše. Oblačnosti bude spíš málo, objeví se víc slunce, ale podobné počasí má na jaře velký háček. Extrémně suchý vzduch, který prohloubí respirační problémy lidí. Teploty budou nejčastěji mezi 10 až 16 °C.

Počasí 14.3.2020



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty