TNBiz (TN.cz)
Investice  |  11.03.2020 15:33:44

Koronavirus na finančáku v Praze. Veřejnost nic netuší a chodí na úřad dál

Na Finančním úřádu pro Prahu 10 pracoval člověk nakažený koronavirem. Úřad o tomto výskytu nemoci ví, přesto pokračuje dál ve své činnosti. Během úředních hodin je stále otevřen pro veřejnost. Mohou ho tak navštěvovat stovky klientů. Není chráněna ani veřejnost, ani zaměstanci. Ti si stěžují, že úřad nepodnikl další kroky.

Podívejte se také: FS, Reakce na článek Koronavirus na finančáku v Praze. Veřejnost nic netuší a chodí na úřad dál.

Proč úřad nesdělil takto zásadní informaci veřejnosti, není jasné. V pondělí 9. března byl potvrzen první výskyt COVID-19 na finančním úřadu v Praze 10. Druhý o den později, zjistila redakce TN.cz od jednoho ze zaměstnanců FÚ. Úředníci o tom byli informování vnitřní poštou.

V současnosti se dle našich zpráv jedná o dvě ženy, které přišly na pracovišti do kontaktu s dalšími kolegy, ale i s veřejností.

Napětí a vztek mezi zaměstnanci roste. Ti byli navíc poučeni o tom, že nesmí tuto informaci šířit dál. "Máme zákaz informovat o aktuální situaci veřejnost, včetně daňových subjektů," uvedl jeden ze zaměstnanců.

Pracovníci ze stejného odboru jako nakažené kolegyně jsou nyní v karanténě. Jedná se asi o 20 osob, informovala TN.cz jedna ze zaměstnankyň. A právě dnes – ve středu – jsou úřední hodiny pro veřejnost. Na webových stránkách ale žádné upozornění pro návštěvníky úřadu nevisí. A to ani na dveřích

 

Zdroj TN.cz uvádí, že "v karanténě je jen omezené množství lidí. Většina lidí je normálně na pracovišti, home office nenastal, jiná podobná opatření též ne. Jedinou možností, jak se kolegové v daný moment mohou bránit, je vzít si dovolenou, nebo si vyžádat karanténu."

Vzhledem k tomu, že COVID-19 byl u ženy potvrzen už v pondělí, úřad na opatření stále čeká. Ve stejný den ředitel jedné ze sekcí rozeslal svým zaměstnancům email s informací, že jeden z pracovníků vykazuje pozitivní test na SARS-CoV-2. "O dalších opatřeních vás budu bezprostředně informovat," píše se v emailu, který má redakce k dispozci.


Další zpráva pro zaměstnance přišla ještě v pondělí. Jedno se týká karantény těch zaměstnanců, kteří byly s nakaženou kolegyní v kontaktu, druhé toho, že pracovníci dotčeného pracoviště se nebudou účastnit žádného školení až do odvolání.

A dále email vybízí pracovníky, aby si ověřili, zda někdo z jejich útvaru nebyl za posledních 14 dní v Itálii. Zaměstnanci si ale stěžují, že by podle jejich názoru měli o výskytu nemoci vědět i návštěvníci úřadu.

 

Taková nařízení jsou v době, kdy nakažených přibývá, podle nespokojených zaměstnanců nedostačující. Vláda v úterý zakázala konání veškerých akcí nad 100 lidí, na úřadě se jich opravdu scházejí stovky denně.

"Pracovníci úřadu nedostali žádné desinfekční gely nebo nebyli seznámeni s bližšími bezpečnostními opatřeními," sdělila jedna ze zaměstnankyň úřadu. "Ačkoli se na úřadu o dané situaci ví, na opatření proti šíření nákazy se stále čeká. Na dveřích úřadu nejsou žádná upozornění pro veřejnost," uvedl další zdroj.

 


Během úterý byla otevřena pokladna a podatelna. Tedy v době, kdy už koronavirus na dané pobočce byl potrvzen. "Dnes úřad normálně otevřel znovu a lidi sem proudí dál," uvedl jeden z pracovníků.

Redakce TN.cz se obrátila s dotazy na vedení úřadu. Ten ale nereagoval. Tisková mluvčí pro Generální finanční ředitelství Zuzana Mašátová nás dnes odkázala na Pražskou hygienickou stanici. 

Tiskový mluvčí HSHMP Zbyněk Boublík uvedl, že "provádějí detailní epidemiologické šetření v souvislosti s laboratorně potvrzeným výskytem onemocnění Covid-19 na FÚ pro Prahu 10." Potvrdil také, že se jedná o 2 případy výskytu onemocnění.

U dalších zaměstnanců nařídila hygienická stanice domácí karanténu. Doplnil také, že "dotyčná osoba pracuje ve funkci, kde nepřišla do styku s veřejností." Uvedl, že na doporučení HSHMP byly vydesinfikovány prostory budovy.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688