mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  10.03.2020 16:52:00

Informace Velvyslanectví ČR ve Varšavě k výskytu koronaviru (SARS-CoV-2) na území Polska

Informace jsou průběžně aktualizovány - poslední aktualizace k 10. 3. 2020

10. března 2020

S platností od 11. 3. 2020 budou ze strany Polské pohraniční stráže pováděny sanitární kontroly na následujících hraničních přechodech:

Hranicni prechody

ŚLĄSKI BG REGIONAL UNIT (CZ)
- Głuchołazy – Mikulovice
- Trzebina – Bartultovice
- Pietrowice – Krnov
- Pietraszyn – Sudice
- Nowe Chałupki – Bohumin
- Cieszyn – Chotĕbuz
- Gorzycki - Bohumin
NADODRZAŃSKI BG REGIONAL UNIT (CZ)
- Zawidów – Habartice
- Jakuszyce – Harrachov
- Tłumaczów – Otovice
- Kudowa Słone – Nachod
- Boboszów – Dolni Lipka

 

 

Dne 10. března 2020 se uskutečnila tisková konference premiéra PL Mateusze Morawieckého, v jejímž průběhu bylo oznámeno následující:

- ke dnešnímu dni bylo potvrzeno celkem 20 případů onemocnění COVID-19, pacienti s onemocněním COVID-19 jsou léčeni v Ratiboři, Krakově, Zelené Hoře, Štětíně, Ostrode, Vratislavi, Varšavě a Poznani. 

- Národní zdravotnický fond zavedl non-stop linku pomoci, na kterou je možné obracet se se všemi pochybnostmi a otázkami týkajícími se koronaviru: 800 190 590.

- v pondělí bylo na některých silničních hraničních přechodech zavedeno 5 hygienických kontrolních stanovišť: ve Zgorzelci, Świecku, Kołbaskowu a Olszyně (hranice s Německem) a v Gorzyczkách/Bohumíně (hranice s Českou republikou). Všichni cestující v autobusové dopravě jsou podrobováni kontrole tělesné teploty a povinně vyplňují lokalizační formuláře (pro případ nutnosti zajištění pomoci).

- ode dnešního dne jsou hygienické kontroly zavedeny na celé východní hranici, a to ve 100% případů. Všichni cestující v autobusové dopravě jsou rovněž podrobováni kontrole tělesné teploty a povinně vyplňují lokalizační formuláře (pro případ nutnosti zajištění pomoci). Stejný režim bude platiti na polsko-litevské pozemní hranici.

- hygienická kontrola je rovněž plošně zavedena na meziměstských trajektech a dálkových vlacích

- zrušeny jsou veškeré hromadné akce (podle PL legislativy může jít o akce od 300, 500, 700 a 1000 osob v závislosti na charakteru akce a stavebně-konstrukčních podmínkách objektu; odpovědnost je ponechána jednotlivým vojvodstvím)

- bylo vydáno nařízení pozastavující výměny zahraničních studentů a organizaci mezinárodních vědeckých konferencí

Hlavní hygienik PL na svých webových stránkách zveřejnil prázdné formuláře, které budou při sanitárních kontrolách na PL hraničních přechodech dávány k vyplnění posádkám a pasažerům. Předmětné formuláře je možné nalézt pod následujícím odkazem https://gis.gov.pl/aktualnosci/komunikat-dotyczacy-kontroli-sanitarnych-na-granicach/.

 

Ke dni 10.3. bylo v PL nemocnicích s podezřením na onemocnění COVID-19 preventivně hospitalizováno 467 osob (téměř trojnásobný nárůst oproti včerejšku), v domácí karanténě se nalézalo 1014 lidí. 7110 osob bylo pod epidemiologickým dohledem. Počet prokázaných případů onemocnění COVID-19 v PL od včera (9.3.) stoupl ze 16 na 18.

 

9. března 2020

Premiér Polské republiky Mateusz Morawiecki dnes (9.3.2020) odpoledne oznámil, že v souvislosti se šířením koronaviru SARS-CoV-2 Polsko s platností od dnešní 15. hodiny odpolední zavádí namátkové sanitární hraniční kontroly na silničních hraničních přechodech s ČR a Německem.

Co se ČR týče, pak od dnešní 15. hodiny budou zavedeny sanitární kontroly na silničním hraničním přechodě Bohumín-Gorzycki. V následujících dvou až třech dnech budou kontroly probíhat i na dalších hlavních polsko-českých silničních hraničních přechodech. Podle polského ministra vnitra Mariusze Kamińského budou osoby se zjištěnými symptomy onemocnění COVID-19 z hraničních přechodů odváženy speciálními sanitkami na infekční oddělení polských nemocnic k preventivní hospitalizaci a provedení testu na přítomnost koronaviru SARS-CoV-2.

Kontroly se mají týkat autobusové dopravy (resp. vozidel s kapacitou překračující osm přepravovaných osob). V následujících dnech PL zahájí sanitární kontroly i v mezinárodní vlakové přepravě (rovněž přeshraniční spoje s ČR a Německem).

Zítra budou analogická opatření zaváděna i na hranicích Polska s Ruskem, Běloruskem a Ukrajinou.

______________________

Dne 8. 3. 2020 PL ministerstvo zdravotnictví oznámilo nově potvrzené případy SARS-CoV-2/COVID-19. Dosud je v Polsku evidováno celkem 16 případů. Ke stejnému datu bylo v PL nemocnicích s podezřením na onemocnění COVID-19 hospitalizováno 146 osob, v karanténě se nalézalo 1548 lidí. Necelých 6409 osob je pod epidemiologickým dohledem.

Dne 8. března 2020 se rovněž uskutečnilo zasedání krizového týmu vlády PL, na které navazovalo doporučení hlavního hygienika PL zrušit všechny hromadné události čítající více než 1000 lidí, organizované ve vnitřních prostorách. Cílem daného opatření je zajištění bezpečnosti jednotlivých účastníků dané akce v souvislosti se zamezením šíření koronaviru SARS-CoV-2.

Bližší informace je možné nalézt pod následujícím odkazem https://gis.gov.pl/aktualnosci/informacja-glownego-inspektora-sanitarnego-w-sprawie-imprez-masowych/ .

Velvyslanectví ČRPolsku si tímto dovoluje upozornit na aplikaci DROZD, umožňující dobrovolnou registraci občanů ČR při cestách mimo ČR, v tomto případě do Polska. Získané informace mohou posloužit k poskytování operativní pomoci našim občanům, kteří by se ocitly v situaci konzulární nouze. Aplikace umožňuje především rychlé kontaktování cestovatele nebo jeho příbuzných v ČR (v případě potřeby) a umožňuje i rozesílání hromadných e-mailů a SMS všem zaregistrovaným osobám, které se v daném cizím státě nacházejí. Bližší informace o aplikaci můžete nalézt pod následujícím odkazem https://www.mzv.cz/warsaw/cz/viza_a_konzularni_informace/dobrovolna_registrace_obcanu_ceske/index.html .

 

5. března 2020

Podle předsedy polské vlády Mateusze Morawieckého je Polsko plně připraveno na výskyt koronaviru a má dostatek medicínského materiálu sloužícího k prevenci před nákazou. PL rovněž disponuje dvěma diagnostickými laboratořemi a celkem dvanácti pracovišti oprávněnými odebírat vzorky.

Občané, kteří se vracejí z ohrožených oblastí (zejména z Číny a severní Itálie) obdrží automatickou SMS zprávu s potřebnými informacemi a výzvou k odpovědnému sledování zdravotního stavu.

Letiště a i samotná letadla jsou vybavena přístroji na měření tělesné teploty a personál letiště je v kontaktu s odpovědnými polskými institucemi. CestujícímČíny či Itálie je automaticky měřena teplota a za účelem případné následné lokalizace mají za povinnost vyplňovat speciální formuláře. V případě podezření jsou z pověření Ministerstva zdravotnictví PR a Hlavního hygienického inspektorátu cestující vyšetřeni přímo na letišti vyškoleným letištním personálem. Zároveň došlo ze strany Polských aerolinií LOT k pozastavení leteckého spojení s Čínou. Letecká společnost LOT do odvolání pozastavila přímé lety do Pekingu.

Potvrzený případ výskytu koronaviru COVID-2019 v Polsku:

Dne 4. března 2020 o výskytu prvního případu nového koronaviru na území Polska informoval ministr zdravotnictví Łukasz Szumowski. Dle jeho slov se pacient nachází v univerzitní nemocnici města Zielona Góra a cítí se dobře. Lidé, kteří s ním byli v kontaktu, se nacházejí v karanténě.

Následující den, 5. března 2020, náměstek ministerstva zdravotnictví Polské republiky Waldemar Kraska informoval o zavedení speciálních formulářů (umožňujících následnou případnou lokalizaci cestujícího) i v případě autobusové dopravy. V praxi to znamená, že před příjezdem na území Polska každý cestující vyplní speciální formulář s uvedením informací o plánovaném pobytu na území Polska a kontaktních údajích, které by byly využity v případě nutnosti další komunikace s cestujícím.

Bližší online informace je v polském jazyce uvedena například pod následujícím odkazem https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/koronawirus-w-polsce-i-na-swiecie-rosnie-liczba-zakazonych-i-ofiar-smiertelnych/jl3sv02 .

Do současné doby (5. března 2020) bylo provedeno 584 diagnostických testů, nicméně s negativním výsledkem (nákaza neprokázána).

Další informace je možné průběžně nalézt na stránkách Ministerstva zahraničních věcí Polska https://www.gov.pl/web/dyplomacja/informacje-dla-podrozujacych či na stránkách Hlavního hygienického inspektorátu PL https://gis.gov.pl/aktualnosci/komunikat-glownego-inspektora-sanitarnego-w-sprawie-potwierdzonego-przypadku-koronawirusa/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688