OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  09.03.2020 15:13:49

SRN: Dojde k překvapivému přesunu dohledu nad zprostředkovateli na BaFin?

Německé spolkové ministerstvo financí plánuje převést dohled nad finančními zprostředkovateli na BaFin (Spolkový ústav pro dohled nad finančními službami). Tento návrh narazil na velmi silný odpor u svazů či asociací zprostředkovatelů. Podrobné stanovisko zveřejnil například svaz AfW (Spolkový svaz Finanční služba). Proti návrhu se ovšem postavil i mocný Celostátní svaz německého pojišťovnictví (GDV), který zastupuje zájmy příslušných německých pojišťoven a zajišťoven.   

AfW pochybuje o smysluplnosti návrhu jako celku. Konkrétně vadí zejména ta skutečnost, že by se měl změnit princip oddělení produktového a obchodního dohledu, který se v Německu stal v podstatě „zvykovým právem“, neboť dlouhodobě bylo jakékoli povolování činnosti umístěno do živnostenského řádu.

Kromě toho se v návrhu zákona objevuje jedna zásadní změna dosavadního právního stavu. Každoroční audit prováděný auditorem by měl být zrušen a nahrazen přímým auditem (kontrolou) realizovanou BaFin. AfW zdůrazňuje, že mu nejsou známy jakékoli škody, jež by byly způsobeny při auditu auditory, kteří spolupracují s příslušnými komorami. Jde o to, že předkladatel návrhu zákona touto navrhovanou změnou vlastně zpochybňuje podle AfW odbornou činnost auditorů a naznačuje, že ani dosavadní orgány dohledu neplní náležitě své úkoly.

Problémem je ovšem též četnost kontrol. Přímá kontrola orgánem dohledu dnes již v Německu existuje, ale uskutečňuje se pouze mimořádně, a to při vzniku zvláštních okolností. Kontrola prováděná BaFin se má konat pravidelně, přičemž v návrhu zákona není stanoven žádný termín, resp. doba, po níž se bude kontrola opakovat. To by znamenalo, že si BaFin určí daný termín podle vlastního uvážení.

Spolkové ministerstvo financí se zatím nechtělo ke stanoviskům AfW a dalších sdružení finančních a pojišťovacích zprostředkovatelů vyjádřit s tím, že připomínky v rámci legislativního procesu řádně vyhodnotí.

Komplexní a vyvážené stanovisko k návrhu zákona zaujal i GDV. Zákon by měl zlepšit kvalitu a účinnost dohledu. Podle GDV je však otázkou, zda se dá tohoto cíle dosáhnout právě předloženým návrhem zákona, a to z těchto důvodů:

  • i když je záměr převést dohled nad finančními zprostředkovateli na BaFin obsažen v koaliční smlouvě, přesto je záhodno ještě jednou promyslet, zda neexistuje nějaké lepší řešení. Stálo by za to uvážit převést dohled výhradně na průmyslové a obchodní komory,
  • konkrétní návrh na úpravu právní podoby obchodní společnosti je nepřiměřený. Napojení obchodního zástupce, který disponuje vlastním povolením, neospravedlňuje žádné další rozsáhlé povinnosti pro zaměstnavatele (německy „Prinzipal“). Naopak napojení smluvně vázaných poskytovatelů služeb bez povolení může vést ke snížení ochrany spotřebitele,
  • zavedení každoročního vlastního prohlášení místo dnešní povinnosti předkládat roční zprávy o auditu nejspíše nezvýší kvalitu a účinnost dohledu.

Z výše uvedeného plyne, že sdružení, svazy a asociace působící v německém pojišťovnictví odmítají návrh zákona o převodu dohledu nad finančními zprostředkovateli na BaFin, neboť kvalita a účinnost dohledu by se nezlepšila. Při zachování stávajícího stavu by nevznikly jistě nemalé implementační náklady.

Zdroj: Celostátní svaz německého pojišťovnictvíVWH

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 12:31  Kdo se stal novým generálním ředitelem společnosti Credendo? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St   6:00  Účinek vyšších úrokových sazeb na pojištění OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Út 15:00  Změna ve vedení skupiny Swiss Re OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688