OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  04.06.2020 12:20:00

GDV: Regulace stojí Německo okolo 165 miliard $

Pojistitelé a poskytovatelé finančních služeb nejsou nadšeni (rozšiřující se) státní regulací. Celostátní svaz německého pojišťovnictví (GDV) dospěl v aktuální studii k závěru, že vysoká míra regulace stojí Německo okolo 165 mld. USD.

Klaus Wiener, hlavní ekonom GDV, tvrdí, že zatížení vyplývající z implementace právních předpisů a vysoká hustota regulace stojí Německo „blahobyt“. Jinými slovy vyjádřeno tlačí na životní úroveň. Navíc Německo prý nekráčí kupředu ve snižování byrokracie. Podle propočtů GDV by byl hrubý domácí produkt v období 2000–2016 vyšší o 4,4 %, kdyby Německo patřilo mezi pět členských zemí OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj) s nejlepším regulatorním prostředím. To odpovídá, vztaženo na rok 2016, dodatečnému hrubému domácímu produktu ve výši cca 165 mld. USD.

GDV vychází z toho, že od určitého stupně regulace překračuje náklad užitek. Nadměrné požadavky vedou v podnicích ke zbytečným nákladům a mohou bránit inovacím, protože podniky méně podstupují rizika. Ovšem rovněž ve veřejné sféře způsobuje přijetí zákonů a následná kontrola plnění povinností dodatečné výdaje, jež nakonec nesou daňoví poplatníci. Podle Wienera jsou související dopady na životní úroveň jasné.

Pokud jde o pojistitele, tak ti zápasí podle očekávání především se zjevně přehnanými informačními povinnostmi. Wiener zdůrazňuje, že mnohdy je rozsah a obsah zpráv (povinností) v nepoměru k užitku.  Například jeden renomovaný německý pojistitel musel v prvním pololetí 2018 zaslat orgánu dohledu jedno hlášení, výkaz, nebo zprávu za každých 2,5 týdne.

Přemrštěné informační povinnosti omezují pojistitele i při jejich investování. Příkladem mohou být infrastrukturní investice. Místo paušálního krytí vlastním kapitálem smějí podniky nasadit (vložit) méně kapitálu, jestliže mohou zjistit skutečné riziko projektů. Pojišťovací podniky chtějí podle GDV méně byrokracie, aby se mohly koncentrovat na svoji základní funkci.

K tomu je účelné dodat, že ve zprávě GDV se nevěnuje samostatná pozornost souboru opatření k Solventnosti II (S II). Federace Insurance Europe již v červnu 2018 prezentovala, že z tohoto „projektu“ vyplývá povinnost pojistitele vyhotovit (ročně) 184 výkazů (zpráv). Mimořádná je i ta skutečnost, že odpovídající právní akty EU k S II čítají více než 3 500 stran.[1]

[1]https://www.insuranceeurope.eu/sites/default/files/attachments/Solvency%20II%20Conference%2026%20June%20-%20slides%20Olav%20Jones.pdf

Zdroj: Celostátní svaz německého pojišťovnictví
https://versicherungswirtschaft-heute.de/maerkte-und-vertrieb/2020-01-17/gdv-regulierung-kostet-deutschland-rund-165-mrd-dollar

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Pá   9:54  Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky (ČNB) (video) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Čt 17:16  Pouze třetina osevních ploch v zemi je pojištěna (Lotyšsko) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688