OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  04.05.2020 12:20:00

Němečtí manažeři z pojišťoven o obchodních trendech roku 2020

Jaké účinky s sebou přinesou regulace, digitalizace nebo nízké úroky pro obchodní sféru pojišťoven v tomto roce? O tom diskutovali nedávno pro časopis Insider vrcholoví manažeři pojišťovenNěmecku.

„Jsem si jist, že regulatorní požadavky nezvolní, a naopak se budou stupňovat. Podle mě bude například správa dat o klientech stále nákladnější,“ zahájil rozpravu Angelo O. Rohlfs z pojišťovny VHV. „Současně přitvrdí tlak na náklady a procesy.“

Technologie pomáhají, ale jen ve spojení s lidmi

Marcus Stephan, člen představenstva InterRisk Versicherungen, věří, že na základě technických možností stoupají očekávání spojená se službami. Aby bylo možné tato očekávání naplnit, bude pro makléře stále atraktivnější spolupráce s pooly, aby mohli poskytovat ten správný servis. „A právě proto je pro pojišťovny důležité, aby se lépe připravily a nastavily na kooperaci s pooly.“ Stephan se domnívá, že chatboty a osobní poradenství se „výborně doplňují“. Je-li podle něj technika smysluplně zapojena, zůstane nakonec ještě více času na osobní kontakt a poradenství.

Souhlas s tímto názorem vyslovil i Gerrit Böhm z vrcholového vedení Dortmunder Lebensversicherugen a Volkswohl Bund Versicherungen: „Nové technologie mohou být dobrými nástroji k podpoře osobního poradenství. Faktem ale zůstává, že komplexní dlouhodobá témata, jako je osobní zabezpečení na stáří nebo zajištění existence mohou být adekvátně pokryta jen v osobní rovině.“ Argumentem Gerrita Böhma je, že přece vedle on-line platforem také fungují stále i kamenné cestovní kanceláře. „A v naší branži to nebude jinak.“

Jaké produkty mají potenciál

U tématu zastropování provizí nevidí Böhm žádný důvod k masovému úbytku makléřů. „Spíše se obávám, že může dojít k nespravedlivostem mezi jednotlivými obchodními kanály. Volní agenti budou se situací bojovat více než zaměstnanci ve vlastní obchodní službě.“ A další riziko tkví v tom, že volně podnikající zprostředkovatelé obdrží za své poradenské služby provizi. Bude-li ale stanovena zákonná hranice výdělku, můžeme se obávat, že někteří zákazníci už nemusí dostat potřebný poradenský servis.

Vedle problematiky provizí dělá manažerům v pojišťovnictví vrásky i nízká úroveň úrokových sazeb. Jsou nuceni „překalkulovávat“ produkty. Gerrit Böhm k tomu poznamenal: Doufáme, že se na trhu etabluje stále více moderních produktů blízkých kapitálovému trhu.“ Především v oblasti investičních produktů, ale také indexovaného penzijního pojištění jsou podle něj na trhu šance.

Novou pozici musí pojistitelé vyhradit kybernetickému pojištění. Nahrává tomu sílící poptávka nejen ze strany firem, ale také ve stále větší míře i ze strany makléřů. Trend potvrzuje Angelo O. Rohlfs z pojišťovny VHV. A nejde jen o zavedené velké firmy, ale i menší podniky a živnosti. Mnohé firmy jsou i nadále silně podpojištěny. Produkty určené pro živnostníky nejsou tak komplexní, jak si experti myslí, zdůraznil Rohlfs. Makléři jsou v této oblasti připraveni na intenzivní diskusi.

Biometrie má potenciál

Všichni tři manažeři se shodli na tom, že biometrické produktové linie mají rovněž velkou budoucnost. A to jak v klasickém pojištění pracovních sil, tak i pro případ pracovní neschopnosti a dalších zásadních osobních druhů pojištění.

Marcus Stephan se v diskusi dotkl i zásadní změny ve světě tarifikace: „Klienti očekávají od pojištění zkrátka mnohem více než dříve. Nejde jim už v prvé řadě jen o čisté krytí rizik, ale také o doplňkový servis a dodatečné nabídky. Zkrátka zákazníci si přejí, aby se o ně pojišťovna v dané oblasti případ od případu opravdu postarala. A v tom spatřuju velmi silnou pozici pro pojišťovny, které takovému očekávání dostojí.“

Zdroj: ersicherungswirtschaft-heute.de

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 12:31  Kdo se stal novým generálním ředitelem společnosti Credendo? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St   6:00  Účinek vyšších úrokových sazeb na pojištění OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Út 15:00  Změna ve vedení skupiny Swiss Re OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688